Pompoen: superfood van de koude grond

Pompoen is een zoete groente, die daardoor ondersteunend is voor maag, milt en alvleesklier. Doordat pompoenen op de grond groeien, hebben ze een heel aardende energie. Dat helpt dus om de energie in je lichaam te houden of te krijgen, als de aandacht vooral naar je hoofd of naar buiten dreigt te gaan.

Gekookte pompoen is zacht en makkelijk verteerbaar. Ook wat zwakkere magen en darmen kunnen ze vaak goed verteren, waardoor je de maximale hoeveelheid voedingsstoffen uit de pompoen op kan nemen. Pompoen hoeft niet te worden bespoten en is daarom makkelijk biologisch te verkrijgen.

Kortom: pompoen is superfood! Eet ze in het passende seizoen (nazomer – herfst) en van Hollandse bodem, zodat het aansluit bij jouw natuurlijke ritme en leefomgeving.

Recept 1: glutenvrije quiche met pompoen

Bodem: Meng 125 g amandelmeel, 40 g tapiocameel, snufje zout, peper en paprikapoeder door elkaar. Voeg 60 g kokosolie toe en meng tot kruimelig geheel. Voeg 1 ei toe en mix tot een kleverig deeg. Maak hier een bal van en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Over voorverwarmen op 180°C. Verspreid deeg over ingevette quiche vorm en bedek met bakpapier en bakbonen. 15 minuten in de oven. Daarna bakpapier en -bonen verwijderen en 5 minuten terug in de oven.

Vulling: Bedek de voorgebakken quiche bodem met respectievelijk een laagje walnoten, een laagje gewelde vijgen en rauwe pompoenblokjes van ca. 1 cm. Meng 4 eieren met 1 tot 2 eetlepels melk (bijv. kokos-, soja- of rijstmelk) en giet het mengsel over de vulling. Naar smaak garneren met kaas en 40 minuten afbakken in de oven (controleer of de pompoen zacht is). Even af laten koelen en smullen maar!

Recept 2: huisgemaakte pompoensoep

Breng 1 liter bouillon aan de kook. Schil en ontpit de pompoen en voeg het vruchtvlees in grove stukken toe aan de bouillon. Laat 10 minuten doorkoken en pureer de pompoen vervolgens met een staafmixer. Voeg naar smaak kruiden toe. Korianderblad is erg lekker bij pompoen en voor een wat pittiger variant zijn tikka masala kruiden ook heerlijk. Eet smakelijk.

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print