De yin en yang van seks

Yin en yang van seks begrijpen is belangrijk om de seksuele energie in je relatie te laten stromen, ook als de relatie al wat langer duurt. Seks maakt dat je iemand waarmee je een liefdevolle relatie hebt een partner noemt. Het ontbreken van seks in een partnerrelatie ervaren de meeste mensen als een probleem.

Om op seksueel gebied balans te hebben in je relatie, is het goed om op dit vlak de verschillende dynamiek van mannelijke en vrouwelijke energie te begrijpen. Ieder mens heeft zowel vrouwelijke (yin) als mannelijke (yang) energie in zich. Vaak manifesteert een van beide energieën zich dominant in een persoon, en is de andere energie meer latent aanwezig. Wat dat betekent voor seksuele relaties lees je hier.

Opwinding

Seksuele opwinding is een interactie tussen een lichamelijke sensatie en gedachten. De route van de mannelijke energie (yang) is die van lichaam naar gedachte. Er is eerst een fysieke reactie op een prikkel (bijvoorbeeld een sensatie in de geslachtsdelen of een tinteling van de huid). Vervolgens vormt zich daarbij een gedachte of emotie (bijvoorbeeld: “Ik wil je aanraken” of “Ik vind je lief”).

Let wel: mannelijke energie is ook aanwezig in vrouwen. De yang manier van opwinding geldt dus niet per se alleen voor mannen. Het komt echter wel vaak voor dat met name de seksuele energie van de mannelijke partner langs de yang route begint te stromen. De man lijkt dan eerder zin te hebben dan de vrouw.

Vrouwelijke route

De seksuele route van vrouwelijke energie is precies andersom. Eerst vormt zich een gedachte of emotie, waarna het lichaam reageert. Een voorbeeld van yin opwinding is wanneer je terug denkt aan een leuk gesprek met iemand en dan merkt dat je best wel eens met hem of haar zou willen zoenen. Gedachten zijn complexer dan primaire lichamelijke reacties. Daarom heeft iemand met veel vrouwelijke energie vaak een langere opwarmingstijd nodig dan iemand met veel mannelijke energie. Eerst even praten bijvoorbeeld, of lekker knuffelen.

Initiatief en ontvankelijkheid

Bij het hebben van liefdevolle seks maken yin en yang een prachtige, helende dans met elkaar. De mannelijke energie neemt het initiatief en nodigt yin uit om zich open te stellen. De vrouwelijke energie is ontvankelijk en brengt diep gelegen gevoelens in het liefdesspel. De rollen van yin en yang kunnen gedurende het vrijen wisselen tussen de partners.

Sexual healing

Sexual healing vindt plaats doordat yang zich mee laat voeren met de zachtheid van yin. Het brengt hem innerlijke rust en voedt zijn bewustzijn met nieuwe inspiratie. Tegelijkertijd absorbeert yin de levendigheid en doelgerichtheid van de mannelijke energie, waardoor zij niet blijft hangen in haar gevoelens en in beweging blijft. Het liefdevol uitwisselen van mannelijke en vrouwelijke energie tijdens seks stimuleert beide energieën in mensen, waardoor yin en yang in hen steeds meer in balans kunnen komen.

 

Lees ook:
Hartgedragen seks: van ‘geen zin’ naar echte verbinding
Balans in je relatie: dans van mannelijke en vrouwelijke energie
Lichaam als poort naar geluk

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print