voeding weerstand luchtwegen Avalon coaching Ridderkerk Gorinchem

Deze voeding ondersteunt de weerstand van je luchtwegen

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van longklachten en andere aandoeningen aan de luchtwegen. Variërend van COPD en chronische verkoudheid tot allergieën zoals hooikoorts. Met de toename van virussen als influenza en corona en van verontreiniging (stikstof) in de lucht is dat misschien ook niet zo verwonderlijk. Het wordt daardoor steeds belangrijker om de weerstand van je luchtwegen gezond te houden en zo nodig te versterken. Het eten van de juiste voeding kan daarbij helpen.

Welke voeding is gezond?

Er bestaat geen richtlijn gezonde voeding die voor iedereen werkt. Vlees kan voor de ene persoon bijvoorbeeld een prima bron van eiwitten en ijzer zijn, terwijl het voor een ander vooral huidproblemen en micro-infecties oplevert. Hetzelfde geldt voor granen, zuivel, bepaalde groente- en fruitsoorten, etc. Ieders stofwisseling en spijsvertering werken weer anders. We hebben allemaal een unieke constitutie zoals we ook uniek DNA hebben. Om je weerstand te versterken is het daarom van belang om te onderzoeken hoe jouw persoonlijke constitutie in elkaar zit. Voortdurend waarnemen van de signalen van je lichaam is daarbij cruciaal. Neem dat in gedachten als je onderstaande voedingsadviezen voor de ondersteuning van je luchtwegen leest. Kies wat bij jou past.

Voeding voor je luchtwegen

De longen en luchtwegen vallen in de Chinese Geneeskunde onder het element Metaal, net als de dikke darm en de huid. De organen van het metaalelement filteren alles wat van buitenaf je lichaam inkomt: lucht, licht en voedsel. Begrijpelijk dus dat de gezondheid van ons metaalelement bepalend is voor ons volledige immuunsysteem. Het ondersteunen van de luchtwegen met gezonde voeding is derhalve geen overbodige luxe.

Slijmvorming

Om je luchtwegen vrij te houden is het slim ervoor te zorgen dat zich niet teveel slijm ophoopt daarbinnen. Dierlijke zuivelproducten, kaas, pinda’s en peulvruchten zoals bruine bonen staan erom bekend dat zij de vorming van slijm stimuleren. Wie slijm ophoest of vaak neusverkouden is, kan het beste niet teveel van deze voedingsmiddelen gebruiken. Er zijn voldoende lekkere vervangers te bedenken. En als je een van deze dingen écht heel lekker vind, gebruik het dan maximaal eens per week.

Scherpe smaak

De smaak die bij het Chinese element Metaal past is ‘scherp’. Gember, uien, knoflook, radijs en prei hebben bijvoorbeeld een scherpe smaak. Moet je daar dan juist wel of niet veel van eten? Zoals gezegd: er bestaat geen vaste richtlijn die voor iedereen past, dus hier ook niet. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de invloed van deze smaak op je longen en vervolgens naar je lichaam te luisteren. Heeft jouw lijf behoefte aan scherpte, of krijgt het er misschien teveel van?

Zelf was ik tot mijn dertigste jaar astmatisch. Ik herinner me nog hoe ik het als kind benauwd kreeg van alleen al de geur van gebakken uien. Zo min mogelijk uien in mijn voedingspatroon dus. Gember vind ik daarentegen erg lekker en kan ik ook goed verdragen. Dus dat gebruik ik van tijd tot tijd in de vorm van thee of kruid. Maar ook niet elke dag; dan wordt het teveel en gaan mijn darmen in protest. It’s all about balance…

Signalen van je lichaam

Luisteren naar de signalen die je lijf geeft is dus cruciaal bij het gebruiken van voeding voor je weerstand. Bovenstaande adviezen zijn mogelijkheden voor jou om te onderzoeken. Laat eens een paar dagen wat weg uit je voeding. Of probeer eens wat nieuws. En neem dan zorgvuldig waar hoe je lichaam reageert. Krijg je bijvoorbeeld jeuk aan je neus tijdens het eten? Of moet je vlak na het eten een paar keer kuchen? Dan at je iets waar je luchtwegen niet zo blij mee zijn.

Raadgevers

Verder zijn rommelende buiken, maagzuur, winderigheid en de structuur van je ontlasting natuurlijk duidelijke raadgevers voor je eetpatroon. Mensen met psoriasis en acné weten dat ook reacties van je huid iets zeggen over de geschiktheid van je voeding voor jou. Die reacties kunnen ook heel acuut zijn, zoals wanneer je tijdens het eten flushes krijgt.

Kind

Denk voor het inzetten van voeding voor je weerstand ook nog eens terug aan je voor- en afkeuren als kind voor bepaalde smaken of etenswaren. Kinderen reageren vaak nog heel instinctief en geven zo aan wat wel en niet goed voor hen is. Zijn er dingen die je eerst niet lustte, maar je later toch hebt leren eten? En welk gezond eten vond je als kind wél lekker? (Nee; pannenkoeken en patat gelden niet 😉) Door op deze manier terug te denken, maak je contact met jouw intuïtieve vermogen om voeding te kiezen die jouw weerstand ondersteunt.

Voeding voor je weerstand van je luchtwegen: 3 stappen

Samengevat kies je de juiste voeding voor je weerstand dus door:

  1. verslijmend eten te vermijden en balans te vinden in de scherpe smaak;
  2. de signalen van je lichaam waar te nemen, en
  3. jouw unieke constitutie te kennen.

Dat laatste kan door te kijken naar jouw aangeboren eigenschappen en je levensverhaal. Je bloedgroep zegt bijvoorbeeld veel over je genetische aanleg en het soort voeding dat daar wel of niet mee matcht. Ook je lichaamsbouw en karaktereigenschappen zeggen veel over je constitutie. Iemand die van nature klein, slank en beweeglijk is zal andere bouw- en brandstoffen nodig hebben dan iemand die lang, fors en wat trager is in zijn doen en laten. Cognitieve vermogens, coping mechanismen en eventuele ziektes in heden of verleden zijn ook van invloed op je stofwisseling en de voeding die bij jou past.

Heb jij iets aan deze blog gehad? Misschien voelt het goed voor je om een kleine donatie te doen van bijvoorbeeld 5 euro, of een ander bedrag dat passend voelt. Op die manier help je mij om – naast mijn consulten en cursussen – voldoende tijd en energie te kunnen blijven besteden aan het bieden van gratis tips en inspiratie met mijn schrijfsels. Je kan je donatie overmaken op rekeningnummer NL29RABO 014.14.89.456 t.n.v. J. Rietveld. Dankjewel alvast!

Misschien ook interessant voor jou:
Je weerstand opbouwen na corona
Versterk je weerbaarheid: je keel als poort tussen binnen en buiten
Zo help je jouw ‘interne kookstelletje’ om energi (qi) uit je eten te halen