Liefde is nooit verkeerd

Waarom je echte liefde niet aan banden moet leggen

Liefde is het mooiste wat er bestaat. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Je voelt je het meest gelukkig en gezond in de tijden dat je de liefde samen met iemand kan delen. Een verliefd stel kan samen de wereld aan. Mensen met een gelukkig gezin of een vaste partner ervaren de kwaliteit van hun leven over het algemeen hoger dan eenzame mensen. Maar ondanks deze helende werking van liefde, zijn we allemaal ook geneigd om de liefde aan banden te leggen. Ze mag bestaan, maar binnen bepaalde voorwaarden. En daarmee blokkeren we vaak onbewust de kracht van liefdesenergie.

Taboes

Verliefd worden op iemand die al getrouwd is? Taboe! Je aangetrokken voelen tot iemand anders dan je partner? Zo snel mogelijk proberen te vergeten! Vrijen met iemand van hetzelfde geslacht? Voor veel mensen toch nog een wat ongemakkelijk onderwerp. Iedereen voelt zich vrij om te houden van anderen, zolang er geen seksuele gevoelens bij komen kijken. Maar zodra dat wel aan de hand is, lijken we massaal in de kramp te schieten.

Als onze gevoelens niet in het standaard plaatje van ‘eeuwige trouw aan de Liefde van je Leven’ passen, doen we er alles aan om ze de kop in te drukken. Ontkennen, negeren, onderdrukken. Met alle gevolgen van dien. Soms lukt wegstoppen niet langer en escaleert de situatie. Zo gebeurt het dat mensen stiekem vreemdgaan en daarbij hun partner, zichzelf en de andere partij pijn doen door te liegen en bedriegen. In andere gevallen laten mensen het gemis van wat ze werkelijk nodig hebben jarenlang aan zich vreten door hun gevoelens af te keuren.

Schuldgevoel

Waar gevoelens (lees: energie) niet vrij mogen stromen, ontstaan blokkades. Je hart krijgt voortdurend het signaal dat het niet goed is zoals het is. Je seksuele energie mag niet vrijuit stromen, en wordt zo omgezet in een gevoel van schuld en afkeuring die voelbaar is in je buik. Je lichaam en geest krijgen het signaal dat ze niet goed zijn zoals ze zijn. Je begrijpt dat dit je gezondheid en zelfbeeld niet ten goede komt.

Liefde is nooit verkeerd

Wat kan je dan doen als je wordt overvallen door een vorm van liefde waarvan je niet had bedacht dat daar plaats voor was in je leven? Eerst maar eens terug naar het begin: liefde is het mooiste wat er bestaat. Vraag je eens af: is datgene wat ik voel werkelijk een zaak van liefde? Of is het vooral bezitsdrang, een vlucht of het compenseren van mijn eigen onzekerheid? Is mijn hart volledig en oprecht betrokken bij de verbinding die ik met die ander aan wil gaan? Kan je jezelf recht in de ogen kijken en ‘ja’ zeggen op die laatste vraag? Dan is het liefde. En: dan is het dus in zijn oorsprong GOED.

Nu de volgende vraag: zijn er naast de verbinding tussen mij en deze andere persoon nog andere relaties van mij die geraakt worden door deze liefde? Bijvoorbeeld je vaste partner, kinderen of andere vrienden/familieleden. Ja? Sluit dan ook je liefde richting die personen niet af. Neem beslissingen die zowel voor jezelf, voor je nieuwe relatie als voor je bestaande relaties liefdevol zijn.

Praten

Denk ook aan jezelf. Wat past bij wie jij werkelijk bent, wat heb jij nodig? Als je helemaal vrij was om te zijn wie je bent, wat zou je dan willen doen? En hoe kun je dat op een lijn brengen met wat de andere geliefden in je leven nodig hebben? De belangrijkste sleutel is: erover praten. Met alle betrokken partijen. Open en eerlijk. Houd niets achter. Vanuit begrip voor elkaar en elkaars individualiteit. Want niemand is het bezit van iemand. Voor jaloezie is geen plaats waar liefde is.

Door erover te praten geef je ruimte aan je gevoelens. En je laat de ander weten dat je oog hebt voor zijn of haar gevoelens. Begin daar maar eens mee. En kijk wat er gebeurt. Onthoud dat je belangrijkste motivatie liefde is. Dus hoe moeilijk het misschien ook mag zijn, uiteindelijk leidt het jullie tot het mooiste wat er is: de groei van liefde in jullie leven.

Misschien ook interessant voor jou:
Ruimte in je relatie

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang regelmatig meer artikelen, gezondheidstips, oefeningen, inspirerende spreuken en de actuele cursusagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print