pompoen superfood Avalon coaching Ridderkerk

Pompoen superfood van de koude grond

Pompoen is een zoete groente, die daardoor superfood is voor maag, milt en alvleesklier. Volgens de Chinese elementen voedingsleer past de zoete smaak bij het element Aarde. De maag, milt en pancreas of alvleesklier staan onder invloed van dat element. Zoet is fijn voor deze organen, maar overdaad schaadt. Daarom is voeding die van nature mild zoet is ondersteunend, maar extreem zoet van suiker (ook geconcentreerde fruitsuikers) juist niet.

Diabetes

Diabetes type 2 is bijvoorbeeld een aandoening van de alvleesklier, omdat deze door een overdaad aan zoet stelselmatig teveel insuline heeft aangemaakt. Daardoor is het lichaam resistent geworden voor insuline, en kan suikers niet meer goed verwerken.

Natuurlijk mild zoet

Granen, rundvlees en dus ook pompoen zijn  natuurlijk mild zoete voedingsmiddelen die wél voedend zijn voor ons Aarde element. Gekookte pompoen is zacht en makkelijk verteerbaar. Ook wat zwakkere magen en darmen kunnen ze vaak goed verteren, waardoor je de maximale hoeveelheid voedingsstoffen uit de pompoen op kan nemen. Pompoen hoeft niet te worden bespoten en is daarom makkelijk biologisch te verkrijgen.

Kortom: pompoen is superfood! Eet ze in het passende seizoen (nazomer – herfst) en van Hollandse bodem, zodat het aansluit bij jouw natuurlijke ritme en leefomgeving. Hieronder vind je twee heerlijke en eenvoudig te maken recepten met pompoen.

Recept 1: glutenvrije quiche met pompoen

Bodem: Meng 125 g amandelmeel, 40 g tapiocameel, snufje zout, peper en paprikapoeder door elkaar. Voeg 60 g kokosolie toe en meng tot kruimelig geheel. Voeg 1 ei toe en mix tot een kleverig deeg. Maak hier een bal van en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Over voorverwarmen op 180°C. Verspreid deeg over ingevette quiche vorm en bedek met bakpapier en bakbonen. 15 minuten in de oven. Daarna bakpapier en -bonen verwijderen en 5 minuten terug in de oven.

Vulling: Bedek de voorgebakken quiche bodem met respectievelijk een laagje walnoten, een laagje gewelde vijgen en rauwe pompoenblokjes van ca. 1 cm. Meng 4 eieren met 1 tot 2 eetlepels melk (bijv. kokos-, soja- of rijstmelk) en giet het mengsel over de vulling. Naar smaak garneren met kaas en 40 minuten afbakken in de oven (controleer of de pompoen zacht is). Even af laten koelen en smullen maar!

Recept 2: huisgemaakte pompoensoep

Breng 1 liter bouillon aan de kook. Schil en ontpit de pompoen en voeg het vruchtvlees in grove stukken toe aan de bouillon. Laat 10 minuten doorkoken en pureer de pompoen vervolgens met een staafmixer. Voeg naar smaak kruiden toe. Korianderblad is erg lekker bij pompoen en voor een wat pittiger variant zijn tikka masala kruiden ook heerlijk. Eet smakelijk.

Misschien ook interessant voor jou:
Zo help je jouw ‘interne kookstelletje’ om energie (qi) uit je eten te halen
Gezond eten bij PMS, ADHD, depressie en andere klachten

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp