Relatieproblemen? Waarom de band met je moeder een rol speelt.

Relatieproblemen hebben we allemaal wel eens. Maar soms zijn die problemen wel erg hardnekkig. Ze blijven maar terugkomen. Het lijkt wel of jij standaard de foute partners aantrekt. Of dat je zelf de kriebels krijgt zodra de relatie echt serieus dreigt te worden. Of dat de Liefde met een grote L niet voor jou lijkt te zijn weggelegd. Wat jouw thema op relatievlak ook is, het is interessant om eens te kijken naar de achterliggende oorzaken van jouw struggles.

Je moeder leert je wat verbinding is

Wist je dat het geluk dat je vindt in relaties voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door de relatie met je moeder? Als het om het verbinden met een ander gaat, leren we dat voor het eerst in ons leven van onze moeder. Al in de baarmoeder ontstaat een band met haar en zodra je wordt geboren is zij doorgaans degene die je het meeste vasthoudt en (borst-)voeding geeft. Je moeder is de eerste persoon op aarde die je leert hoe het is om je aan iemand te hechten. Je kan je voorstellen dat als die eerste ervaring veilig en liefdevol voelde, het ook later in je leven makkelijker is om relaties met anderen aan te gaan. Simpelweg omdat je een basisvertrouwen in de liefde hebt meegekregen. Andersom kan het ook zo zijn dat als de moeder afwezig was of niet in staat om jou te koesteren, jij er ook later vanuit gaat dat als het erop aankomt jij er toch alleen voor staat.

Jullie verschillen

Deze voorbeelden zijn twee extremen. Daar tussenin ligt nog een heel grijs gebied dat veel genuanceerder is. Want hoe lief je moeder ook is en hoe goed ze ook altijd voor je heeft gezorgd en voor je klaar staat: jullie hebben sowieso ook je verschillen. Dus zal ze ook wel eens anders gereageerd hebben dan jij verwacht had of op dat moment nodig had. Gewoon, omdat ze je even niet begreep of omdat ze haar aandacht even op andere zaken gericht had. Als kind kan dat soms best pijnlijk zijn, al heeft je moeder dat nooit zo bedoeld.

Innerlijk kind

Als volwassene kunnen we hierop terugkijken en begrijpen waarom onze moeder toen zo handelde. Stiekem lach je misschien het kind in jezelf wel uit dat het zich toen zo gekwetst voelde en wuif je die gevoelens nu weg. Vergeet echter niet dat die gevoelens toch ergens in je onderbewustzijn aanwezig blijven. En dat in situaties die je onbewust herinneren aan die momenten met je moeder – in de relatie met je partner bijvoorbeeld – dat gekwetste innerlijke kind toch weer de kop opsteekt. En ervoor zorgt dat jij je terugtrekt, in verzet komt, bevestiging zoekt, of welk gedrag jij dan ook vertoont als het moeilijk wordt in je relatie.

Relatieproblemen oplossen

Denk bij terugkerende relatieproblemen dus ook eens aan de relatie met je moeder. En help je innerlijk kind om die oude pijn los te laten. Niet door het te ontkennen en als onbelangrijk te bestempelen, maar juist door het pijnlijke gevoel te erkennen en te helen. Ik help je daar graag bij, met behulp van o.a. reiki, systemisch werk en een helende reis-meditatie. Neem vrijblijvend contact op als je wilt weten of en hoe ik kan helpen bij jouw persoonlijke situatie.

Wil je meer van dit soort blogs ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief van Avalon.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print