ruimte in je relatie Avalon Ridderkerk

Ruimte in je relatie

Ruimte in je relatie is een kwestie van geven en nemen. Maar wanneer is het nou het moment om te geven en wanneer neem je ruimte? En aan wat geef je dan precies ruimte? Waar ligt precies de grens van de ruimte die je geeft of neemt? In deze blog lees je hoe je zorgt voor balans tussen het geven en nemen van ruimte in je relatie.

Ruimte nemen

Tegen de gebruikelijke norm in, bespreek ik eerst het ruimte NEMEN. Dat doe ik, omdat de meesten van ons geleerd hebben dat het beter is om te geven dan om te nemen. Vrijgevigheid is op zich iets heel moois. Ik vind het geven aan anderen een hele mooie, liefdevolle beweging. Maar dat betekent niet dat geven per se beter is dan nemen.

Ruimte nemen voor jezelf is ook heel belangrijk. Als je dat niet doet, heb je uiteindelijk ook niets meer te geven. Echter, ik bedoel niet een egoïstisch nemen, of AFnemen. Iemand die egocentrisch neemt, neemt iets weg bij een ander waardoor deze uiteindelijk een tekort ervaart. Het nemen waar ik op doel is veel meer het RUIMTE GEVEN AAN JEZELF terwijl je tegelijkertijd het beste voorhebt met de ander.

Ruimte in je relatie

Ruimte in je relatie neem je, door alles van jezelf er te mogen laten zijn. Je verlangens, je onzekerheden, je pijn, je plezier: alles wat op dit moment bij jou hoort mag er zijn. Je hoeft niets te verstoppen voor de ander, omdat je denkt dat hij of zij dat deel van jou niet leuk zal vinden of er misschien zelfs last van zal hebben. Zolang jij van de ander houdt en het je intentie is om hem of haar ook alle ruimte te geven die hij of zij nodig heeft, kan jij – in alle liefde en veiligheid – ruimte voor jezelf nemen.

Ruimte van liefde

Door openhartig en oprecht met elkaar te blijven praten en naar elkaar te luisteren, ontstaat namelijk een wederkerig proces. Je partner zal ook bewust nagaan welke ruimte hij of zij nodig heeft en jou vragen die te geven. Zo ontstaat vanzelf een beweging waarin je niet alleen ruimte neemt, maar ook geeft. Waar die beweging is, ontstaat een ‘Ruimte van Liefde’. En in die ruimte is alleen maar plaats voor nog meer liefde en vreugde. In die ruimte ontstaat een opwaartse spiraal die jullie relatie zal verdiepen en nog mooier maken dan hij al is.

Ruimte geven

GEEF jij alle ruimte aan je geliefde? Of zijn er grenzen? En zo ja, waar ligt die grens? Mag de ander helemaal zijn wie hij of zij is? En doen waar hij of zij naar verlangt? Kan je van jezelf zeggen dat jullie liefde onvoorwaardelijk is? Of zijn er wel degelijk voorwaarden? Onvoorwaardelijke liefde tussen partners bestaat absoluut. Ook daarvoor geldt weer dat er altijd sprake moet zijn van een wederkerig proces.

Door allebei oprecht het beste met elkaar voor te hebben, elkaar alles te gunnen (ook als dat voor jou lastig is) én door openhartig met elkaar te blijven communiceren, raakt het geven en nemen nooit uit balans. Alleen dan ontstaat de onbegrensde Ruimte van Liefde. Daar is geen plek voor toe-eigening of egocentrische belangen. Daar krijgen beide individuen alle ruimte die zij nodig hebben, juist door zich met elkaar te verbinden.

Leren geven

Dus, vraag jezelf eens af: wat zou het ergste zijn dat je partner kan doen? Wat zou jullie relatie echt op de proef stellen? Zijn of haar baan opzeggen? Verliefd worden op een ander? Voor een jaar alleen op reis gaan? Zolang je geliefde datgene niet doet om jou of anderen doelbewust te kwetsen, maar puur omdat hij of zij het beste uit zichzelf wil halen, mag je hem of haar die ruimte geven. En dat kan heel moeilijk zijn wanneer het je eigen angsten raakt. Maar zolang je beseft dat het vooral draait om jouw eigen angsten, kan je die ruimte leren geven. En natuurlijk mag je je partner vragen om jou de tijd en het geduld te geven om dat te leren. Als jullie intentie is om alle ruimte in de relatie te geven en te nemen die ieder van jullie nodig heeft, zonder elkaar tekort te willen doen, dan kan je erop vertrouwen dat het jullie gaat lukken.

Ook interessant voor jou:
Communicatie in je relatie: Hoe open ben jij naar je geliefde?
Hartgedragen seks: van ‘geen zin’ naar echte verbinding
Wat is liefde; wat niet?

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp