vriendschap tussen man en vrouw Avalon coaching Ridderkerk

Vriendschap tussen man en vrouw ingewikkeld? Laat je angst voor seksuele energie los

Hoeveel hechte vriendschappen met iemand van het andere geslacht heb jij? Of van hetzelfde geslacht wanneer je daarop valt? Heel vaak zal het antwoord nul of maximaal een zijn. “Want vriendschap tussen man en vrouw kan niet, mag niet en is te ingewikkeld”, zegt ons hoofd. Stel je voor dat er seksuele aantrekkingskracht tussen jullie ontstaat! En wat zullen anderen er wel niet van denken? Wat is het toch jammer dat onze collectieve verwardheid over seksuele energie de vriendschap tussen zoveel mannen en vrouwen in de weg staat. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn als we onze (aangeleerde) krampachtigheid ten opzichte van seks loslaten. Als we leren om zonder angst te zijn met wat er is, hoeft niemand zich meer beperkt te voelen in het delen van liefde met anderen.

Knuffel, kusje, hartje

Zelf heb ik op dit moment een paar goede vriendinnen, een vriend en een echtgenoot (die gelukkig ook een vriend is). Met mijn vriendinnen loop ik arm in arm, ik geef ze knuffels, stuur ze berichtjes met hartjes erbij, etc. Daar hoef ik niet bij na te denken; dat gebeurt gewoon als het zo voelt en niemand heeft daar problemen mee. Mijn vriend (met wie ik geen romantische relatie heb) en ik omhelzen elkaar ook, we lopen hand in hand als dat past in het moment en achter een whatsappje staat ook weleens een kusje of een hartje. Dat is echter niet zomaar vanzelf gegaan; daar hebben we het wel met elkaar over gehad. Over onze bedoeling daarachter en onze grenzen daarin. Door onze eigen overtuigingen en die van de buitenwereld was dat nodig, om de lading en verwarring over seksualiteit los te laten. Gek toch eigenlijk, niet? Want bij mijn vriendinnen was dat helemaal niet het geval.

Vriendschap is…

Ook in mijn praktijk hoor ik vaak dat mensen het lastig vinden als ze gevoelens ontwikkelen voor een man of vrouw die niet hun partner is. We hebben allemaal een plaatje in ons hoofd van hoe een relatie tussen twee mensen eruit moeten zien. Over het algemeen vinden we dat, zodra (de gedachte aan) seks erbij komt kijken, we een romantische liefdesrelatie met diegene moeten aangaan. Of anders geen relatie. Seksuele energie mag volgens onze overtuigingen niet bestaan binnen een vriendschap. En dat maakt vriendschap tussen man en vrouw vaak knap lastig, omdat daar nu eenmaal aantrekkingskracht kan zijn. Zelfs wanneer er geen aantrekkingskracht is, verbreken mensen vaak uit voorzorg het contact. Want het idee heerst dat een heteroseksuele man en vrouw niet nauw verbonden kunnen zijn zonder dat er seksuele spanning ontstaat.

Seks of geen seks

Vriendschap tussen man en vrouw draait in ons hoofd nog heel vaak om de keuze tussen seks en geen seks. Eeuwenlange afkeuring van seks onder invloed van bepaalde godsdiensten heeft ervoor gezorgd dat we collectief verward zijn geraakt over seksuele energie. Omdat we er zo lang niet vrij in zijn geweest, weten we massaal niet meer hoe we seksuele energie op een gezonde en liefdevolle manier kunnen laten stromen. Zodra seksuele gevoelens (of zelfs alleen maar het mogelijk ontstaan daarvan) zich aandienen in een vriendschap, slaat de schrik toe. We verkrampen, vinden dat we er wat mee moeten en een keuze in moeten maken. In ons hoofd hebben we het thema seks bizar groot en allesbepalend laten worden. Alsof al het andere dat er ook is – elkaar begrijpen, er voor elkaar zijn, elkaar lief vinden – minder belangrijk is dan dat.

Agape

In werkelijkheid is in iedere relatie – of het nu vriendschap is of een romantische verbintenis –openhartig en liefdevol contact uiteindelijk veel relevanter dan seks. Wat telt is niet hoe vaak je met elkaar gevreeën hebt, maar hoe vaak jullie je diep met elkaar verbonden hebben gevoeld. Waar we allemaal naar zoeken is onvoorwaardelijke liefde of ‘agape’. Agape is een verbinding op hart niveau tussen mensen zonder dat daar eisen aan verbonden zijn. “Ik vind je lief zoals je bent en jouw aandacht voor mij hoeft geen leegte te vullen.” Dát is agape. Agape is ook een vorm van liefde die de ander vrij laat; het is liefde zonder toe-eigening. Ook als de ander even wat minder tijd of aandacht voor jou heeft is dat prima.

Vanuit het hart

Onvoorwaardelijke liefde of agape staat los van seksualiteit. Er kan wel seks bij komen, maar het hoeft niet. Ook niet als het gaat om agape tussen een heteroseksuele man en vrouw. De verbinding die je met een ander maakt in agape komt rechtstreeks vanuit het hart. De buik (waar de seksuele verlangens huizen) en het hoofd (waar onze gedachten en oordelen zich vormen) komen er in eerste instantie niet aan te pas. Je hart registreert als eerste hoe fijn het is om met die ander te zijn, zonder daar enige voorwaarde of verlangen aan te verbinden.

Noodrem

Wanneer we leren om onze krampachtige houding ten opzichte van seksuele energie los te laten, ontstaat er veel meer ruimte voor vriendschap tussen man en vrouw. Seksuele aantrekkingskracht is dan een van de vele dingen die er kan zijn in een vriendschap. Door niet meteen aan de noodrem te trekken als er seksuele energie in het spel komt, kunnen jullie er samen meer objectief naar kijken: “Is dit ook aan de hand tussen ons? Hoe belangrijk vinden we dat? Gaan we ook handelen naar dit gevoel? Of genieten we gewoon van de vlinders in ons buik en doen we er verder niets mee? Lukt het ons om onze harten naar elkaar open te houden, ook als we niet met elkaar vrijen? Of laten we seks ook onderdeel uitmaken van onze verbinding met elkaar?”

Geen standaard vriendschap

Er is geen goed of fout in jullie antwoorden op deze vragen. Het gaat erom wat voor jullie het beste werkt. Er is geen standaard manier die geldt voor alle vriendschappen. In de ene situatie zal een bepaalde invulling van jullie vriendschap beter voelen dan in de andere situatie. Dat hangt ervan af hoe jullie allebei in je vel zitten, hoe beladen het thema seks nog is bij jullie en ook van de mensen (en eventuele partners) om jullie heen. Belangrijk is dat jullie daarin je eigen waarheid volgen en er openhartig met elkaar over communiceren. Misschien wil jouw vriend of vriendin wel graag seks, maar voel jij geen aantrekkingskracht. Wees er duidelijk over naar elkaar, praat er met een open houding over, zodat het thema seks jullie vriendschap niet in de weg hoeft te staan.

Passende weg

Vriendschap tussen een man en een vrouw hoeft dus niet ingewikkeld te zijn. Zolang je maar niet in de kramp schiet bij eventuele seksuele gevoelens. Kies samen een passende weg om ze te laten bestaan. Laat je het bij voelen of wil je er ook naar handelen? Kies de manier die voor jou persoonlijk het beste werkt en die tegelijkertijd de mensen waarmee je verbonden bent in hun waarde laat. Let erop dat je daarin trouw bent aan jezelf en geen dingen doet of laat omdat je bang bent voor de reacties van anderen. Doe wat voor jezelf integer voelt. Dat maakt je automatisch ook integer naar de mensen om je heen.

Misschien ook interessant voor jou:
Wat is liefde; wat niet?
Ruimte in je relatie
Communicatie in je relatie: hoe open ben jij naar je geliefde?

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp