Wat betekent jouw persoonlijke groei voor je relatie?

Persoonlijke groei raakt ook je relatie. Je ontwikkelt je naar je compleet voelen in jezelf, naar ‘heel’ worden. Terwijl je groeit, wordt je geluksgevoel steeds minder afhankelijk van de omstandigheden waarin je zit. En van anderen. Dat laatste betekent sowieso iets voor je liefdesrelaties. Het merendeel van onze relaties gaan we aan omdat de ander een energie vertegenwoordigt waar jij meer van wil in je leven. Hoe verder je groeit en je completer voelt in jezelf, hoe minder een ander hoeft aan te vullen. Tegelijkertijd heb je meer om vrijgevig met anderen te delen. En dat kan het karakter van bestaande relaties, of de manier waarop jij liefdesrelaties wil aangaan, veranderen.

Alchemie

De mooiste metafoor voor een liefdesrelatie die ik eens heb gehoord, is die van een alchemistisch proces. Alchemie is een historische vorm van scheikunde, waarbij men door het samenvoegen van verschillende elementen via chemische reacties goud probeerde te maken. Een relatie is in wezen niets anders: twee geliefden voegen hun energieën samen en evolueren zo naar een nieuwe versie van zichzelf. Als de relatie wederzijds voedend is, kan die nieuwe versie er een zijn die het beste in jou naar boven haalt. Je maakt dan samen ‘goud’.

Moeizame relaties

Maar ook als het samenzijn van een liefdeskoppel moeizaam gaat, biedt dat een mogelijkheid tot persoonlijke groei. Wellicht is dat zelfs wel dé reden waarom mensen relaties met elkaar aangaan: om in het samenzijn jezelf beter te leren kennen. Zodat je afscheid kan nemen van overtuigingen of gedragspatronen die jou niet dienen en die je ware ik-kracht ondermijnen.

In een relatie waarin een van de partners slachtoffer is van het destructieve gedrag van de ander is dat bijvoorbeeld heel duidelijk. Zodra hij of zij het dappere besluit neemt om voor zichzelf te kiezen en de relatie te beëindigen, is dat voor beide partners een moment van persoonlijke groei. Voor de een misschien meer bewust gekozen dan voor de ander, maar beide partners zullen zich tot de nieuwe situatie moeten verhouden en kunnen daar een les uit leren voor de toekomst.

Overvloed

Gedurende ons leven krijgen we tal van kansen om steeds meer te ontdekken dat je in jezelf alles kan vinden wat je nodig hebt om gelukkig en gezond te zijn. Naarmate we onze intuïtie, de kracht van gedachten, de natuurlijke levensenergie in ons lichaam en het vermogen om lief te hebben beter leren kennen en toelaten, groeien we naar versies van onszelf waarin we uiteindelijk weten dat we diep van binnen altijd al compleet waren. Je ervaart dan dat er geen tekort is aan veiligheid, liefde of bestaansmiddelen zoals geld. Maar dat er overvloed is van dat alles zolang je blijft afgestemd op je eigen natuurlijke stroom.

Liefde per groeifase

Je raakt gedurende je leven niet uitgegroeid; je komt telkens weer in een andere fase van heling of compleet-wording terecht. In verschillende groeifases passen verschillende manieren van je liefde delen met anderen. Zo kan het zijn dat je al een hele poos bij je partner bent, maar dat wat eerst zo vanzelfsprekend en oké voelde ineens niet meer voldoet aan jouw verlangens. Als je een relatie hebt waarin het veilig genoeg is om je gevoelens openhartig met elkaar te delen, hoeft dat geen probleem te zijn. Vertel wat er verandert in jou, maar zonder de impliciete eis dat de ander met je mee verandert. Bekijk eerlijk met elkaar of jullie – elk in je eigen ontwikkelfase – samen verder kunnen en willen gaan.

Echte liefde is sterk en trekt zich niets aan van verschillen. De kunst is wel om echte liefde niet te verwarren met het idee dat je niet zonder de ander kan en hem of haar nodig hebt. Want dat is niet het geval: iedereen is in wezen compleet in zichzelf.

Delen

Als je compleet bent in jezelf, waarom zou je dan nog een liefdesrelatie aangaan? Heel simpel: omdat mensen sociale wezens zijn en het fijn is om mooie dingen met anderen te delen. Hoe beter jij je met jezelf voelt, hoe meer ruimte je ervaart om je liefde overvloedig te delen met anderen. De angst om gekwetst te worden neemt af, omdat jij weet hoe je jezelf kan helen. En juist door liefde te delen, vermenigvuldigt het zich. Niet alleen je partner zal worden opgetild door jouw liefde, maar ook de mensen in jullie omgeving zullen jullie liefde waarnemen en erdoor geïnspireerd raken. Zo breidt de liefde zich uit als een olievlek: als dat geen alchemie is!

Oei! Ik groei!

Persoonlijke groei heeft dus wel degelijk invloed op je relaties. Soms is dat misschien ook wel een beetje eng. Want hoe meer jij verandert, hoe groter de kans dat je relatie ook zal veranderen. En waarom zou je iets dat nu goed voelt op het spel willen zetten? Je houdt je eigen groei dan onbewust tegen uit angst voor verandering. Weet dan dat de angst voor de verandering ALTIJD pijnlijker is dan de verandering zelf. Jezelf vastzetten doet niemand goed. Jezelf niet, maar ook je geliefde niet. Vertrouw maar op de kracht van liefde en de innerlijke kracht van ieder mens. Ga ervoor, vanuit de intentie om zowel jezelf als je geliefde het allerbeste te gunnen. Het zal je verbazen hoeveel moois er nog voor je in het verschiet ligt…

Misschien ook interessant voor jou:
AHa! Waarom veranderingen in je relatie niet meteen tot scheiden leiden
Liefde is noot verkeerd. Waarom je echte liefde niet aan banden moet leggen

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print