Wat is liefde? Avalon coaching Ridderkerk

Wat is liefde; wat niet?

Wat is liefde nou precies? Wanneer wordt verliefd zijn houden van, en wat is het verschil tussen ‘prettig voelen bij’ en ware liefde? “Houd ik wel echt van mijn partner, of vind ik het gewoon wel comfortabel zo? En is er dan nog verschil met wat ik voel voor mijn beste vriend of vriendin?” Regelmatig tref ik mensen in mijn praktijk die zich dat afvragen. Als de verliefdheid over is, als er veel ruzies zijn of weinig lichamelijk contact, is het dan nog wel liefde? Mijn antwoord is JA! Liefde is er altijd, en overal. Alleen onze angsten en overtuigingen maken dat we dat niet altijd zo ervaren.

Liefde drijft ons

Ieder mens wil liefhebben en geliefd zijn. De behoefte aan (meer) liefde is wat ons allemaal drijft, bewust of onbewust. Love makes the world go round. Ons leven begint met onvoorwaardelijke liefde voor onze ouders – zelfs wanneer dat pijnlijk is. Ook zussen en broers, andere familieleden, misschien enkele goede vrienden en vriendinnen, onze partners en kinderen rekenen we tot de mensen van wie we houden.

Wat is liefde?

Als je de mensen van wie je houdt de revue laat passeren, merk je waarschijnlijk dat er verschillen zijn in de manier waarop je van ze houdt. Van de een houd je misschien meer onvoorwaardelijk dan van de ander. Bij sommige liefdes komt seksuele aantrekkingskracht kijken, bij andere weer niet. Sommige liefdes voelen misschien noodzakelijk voor je eigen geluk, anderen zijn vooral leuk maar niet onmisbaar. Maar dat betekent niet dat het geen liefde is. Want het antwoord op de vraag wat liefde is, is: “Wat niet?!”.

We vinden er wat van

Grote kans dat je hoofd inmiddels al heeft geprotesteerd tegen wat ik hierboven schreef. Want in ons collectief geweten vinden we hier wat van. We vinden bijvoorbeeld dat liefde voor je familie ‘moet’ en dat romantische liefde exclusief voor je partner gereserveerd is. We vinden dat we de buurman en die collega wel aardig mogen vinden, maar willen het zeker geen liefde noemen. Stel je voor! Maar in principe zijn dat allemaal oordelen over de Liefde, die er voor de Liefde zelf in wezen helemaal niet toe doen.

Ik las eens in een boek dat de komst van woorden misschien wel de daadwerkelijke zondeval was. Voordat mensen woorden gaven aan wat ze waarnamen en voelden, konden ze gewoon puur ervaren wat er was. Zonder er iets van te vinden en daarmee hun eigen ervaring in de weg te zitten. Zit wat in, toch?

Exclusief

In ons collectieve denken hebben we liefde exclusief gemaakt. Exclusief voor je partner, familie en naaste vrienden. Exclusief betekent uitsluitend; we sluiten hiermee de mogelijkheid om liefde voor iedereen te voelen uit. Dient dat ons eigenlijk wel? Wordt het niet eens tijd om ‘houden van’ te ontladen van al onze angsten en liefde vrijuit te kunnen laten bestaan in al haar verschijningsvormen? Het zou in ieder geval ten goede komen van de wereldvrede en onze eigen innerlijke rust.

Exclusiviteit van de liefde is ingegeven uit angst. Angst voor een tekort. Angst dat je liefde voor die ander niet beantwoord zal worden en je gekwetst wordt. Of angst dat je niet genoeg liefde te geven hebt en het dus moet reserveren voor een beperkt aantal mensen. Dat denken in schaarste in plaats van in overvloed is sowieso iets wat wij mensen doen. Terwijl energie oneindig is en wij daar eindeloos gebruik van mogen maken. Liefde is de meest zuivere vorm van energie. Energie kan van vorm veranderen, maar het gaat nooit verloren. Het is er dan ook volop.

Je hart is groot genoeg

Je hoeft er alleen maar je hart voor open te stellen, zodat je de liefde overvloedig en eindeloos kan voelen stromen in jouw dagelijks leven. Je hart is groot genoeg om te houden van iedereen. En natuurlijk hebben we ook allemaal onze kwetsuren en heeft ons hart deukjes en krasjes opgelopen. Maar het is juist de uitnodiging van ons leven om die krasjes en deukjes te helen. En laat dat nou alleen maar lukken door te leren opnieuw liefde in haar volle glorie toe te laten in ons hart…

Zielsveel

Op zielsniveau weten we allang dat liefde eindeloze en ongelimiteerde energie is. Onze ziel is ontsproten uit die energiebron, en van daaruit zijn we als zielen ook allemaal met elkaar verbonden. In essentie zijn we allemaal hetzelfde: pure liefdevolle energie. De vorm van ons lichaam en onze psyche maakt dat we ons anders voelen dan anderen; als losse individuen. Onze ziel blijft echter altijd zoeken naar verbinding: vandaar dat liefde de drijfveer is van ieder mens.

Onbegrensd

In het zielsbewustzijn bestaat er geen tekort aan liefde. Sterker nog: alles is liefde. ‘Houden van’ is niet exclusief voor een of een paar personen, maar voor iedereen. Er is ook geen verschil in de liefde die we voor de een of de ander voelen. Die verschillen die we nu nog ervaren zijn ingegeven door onze menselijke psyche (onze oude pijn, onze angsten, uit zelfbescherming). Maar op zielsniveau is liefde altijd liefde: puur, onvoorwaardelijk en onbegrensd. Of het nou voor je levenspartner is of voor die voorbijganger tijdens je wandeling. Best lastig voor te stellen, hè?

Alarmbelletjes

Durf jij jezelf toe te staan om op deze manier van iedereen te houden? Of gaan er dan in je hoofd meteen allerlei alarmbelletjes af, zoals: “Maar straks word ik verliefd op die ander, terwijl ik al een relatie heb!”. Of: “Ik ken hem/haar helemaal niet goed; straks maakt hij/zij misbruik van mijn openhartigheid.”. Of: “Dat ga ik niet doen hoor, straks verlies ik hem/haar en heb ik er weer een gat in mijn hart bij.”. Enzovoort.

In ons leven hebben we zoveel meegemaakt en zoveel aangeleerd gekregen van anderen, dat het supermoeilijk kan zijn om oneindig en onvoorwaardelijk lief te hebben. Maar stel je eens voor dat we dat wel allemaal zouden kunnen en ieder mens op aarde op die manier van elkaar zou houden… Stel je het eens écht voor: dat zou heerlijk zijn, toch?

Angst loslaten

De alarmbellen die afgaan zijn onze grote uitdaging. Gaan we er weer naar handelen of kiezen we voor vertrouwen in het hogere plan dat altijd naar liefde leidt? Als je je eigen angsten té serieus blijft nemen, is dat een soort self fulfilling prophecy: je ontzegt jezelf de mogelijkheid tot een leven vol onvoorwaardelijke en grenzeloze liefde. Natuurlijk is het pittig om die angsten los te laten, maar je hebt het absoluut in je. Als jij de connectie met je eigen ziel en het collectieve zielsbewustzijn (jouw lijntje met boven) steeds beter leert maken, ervaar je hulp om je angsten te overwinnen. Want alles is erop gericht om meer liefde naar de aarde te brengen.

Onvoorwaardelijke liefde

Wanneer dat lukt zal je ervaren dat houden van voor jou steeds meer vanzelfsprekend wordt. Dat je dat gevoel niet meer reserveert voor een beperkt groepje mensen, maar dat jouw liefde in wezen beschikbaar is voor iedereen. Ook als je merkt dat andere mensen soms nog helemaal niet zover zijn en jouw liefde niet kunnen ontvangen. En ja, misschien proberen ze ook misbruik van je te maken. Maar als de liefde tot dit niveau gegroeid is in jou, kan het niet anders dan dat je ook onvoorwaardelijke liefde voor jezelf hebt. En vanuit die zelfliefde ben jij beschermd tegen blijvende ‘hartschade’ – om de pijn van trauma of liefdesverdriet maar eens zo uit te drukken. Natuurlijk doet het op het moment zelf wel pijn, maar jouw vermogen tot liefde voor jezelf (en anderen) zal zorgen dat die pijn ook weer heelt.

Ook interessant voor jou:
Vriendschap tussen man en vrouw ingewikkeld? Laat je angst voor seksuele energie los
Bindingsangst en verlatingsangst: waar loopt het vast?
Jouw lijntje met boven: zo maak je contact met het hoger bewustzijn

Meer blogs over de liefde

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp