centraal zenuwstelsel en chinese geneeskunde Avalon Ridderkerk

Centraal zenuwstelsel en Chinese geneeskunde:
de rol van angst bij MS, epilepsie en hersenaandoeningen

Ziekten aan het centrale zenuwstelsel (CZ) drukken een behoorlijke stempel op je leven. Het CZ bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Aandoeningen zoals MS en epilepsie beperken je in je doen en laten en kunnen je leven drastisch veranderen. De hersenen en zenuwen vallen volgens de Chinese Geneeskunde onder het element Water. Angst en controledrang zijn emotionele aspecten die bij dit element horen. Holistisch bekeken is de kans groot dat ingesleten gevoelens van onveiligheid en angst een rol spelen bij aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel.

Multiple Sclerose

Een zenuwaandoening kan een uiting zijn van aanhoudende angst die iemand ‘opvreet’ vanbinnen. Figuurlijk, maar uiteindelijk ook letterlijk op lichamelijk niveau. Soms al van jongs af aan. Neem bijvoorbeeld Multiple Sclerose (MS). Dit is een auto-immuunziekte waarbij de myeline stof om de zenuwcellen verhardt en zo steeds minder prikkels kan doorgeven. Een auto-immuunziekte kan worden gezien als een strijd tegen jezelf. Een kind dat zich thuis niet veilig kan hechten, denkt meestal dat het aan zichzelf ligt. Ook op latere leeftijd zal hij of zij moeite hebben om op zichzelf en anderen te vertrouwen.

Verharding

Hetzelfde geldt voor iemand met een niet volledig verwerkte traumatische ervaring. Het leven zelf, de basis van je bestaan, bleek gevaarlijk te zijn. Je bent dan in wezen continu aan het strijden voor je zelfbehoud. Je overtuiging is dat je op jezelf bent aangewezen en je continu moet verdedigen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Je maakt jezelf hard, en dat vertaalt zich uiteindelijk ook in een verharding van lichamelijk weefsel.

Centraal zenuwstelsel reageert op angst

Als negatieve emoties langdurig aanwezig blijven, zal het lichaam daarop reageren. Bij disbalans van het Water element door chronische angstgevoelens, zal het lichaam denken dat het zich in een levensbedreigende situatie bevindt en stofjes aanmaken om zich te verdedigen. Zenuwcellen gaan zich afsluiten voor prikkels, de hersenen gaan in voortdurende stress-stand. Klachten als epileptische aanvallen (een verstoring in de prikkelgeleiding die vaak optreedt bij stress of vermoeidheid) en uitval van hersenfuncties kunnen op deze manier worden beïnvloed door angst die (soms onbewust) altijd aanwezig is.

Onderzoek je emoties

Natuurlijk spelen ook erfelijke en omgevingsfactoren een rol bij de ontwikkeling van ziekten. Maar als de reguliere medische wetenschap onvoldoende remedie biedt tegen je klachten, is het zeker het onderzoeken waard of jouw emoties bewust of onbewust ook een rol spelen. Wie leert doorvoelen hoe het is om onvoorwaardelijk van jezelf te houden, zich bewust wordt van het eigen vermogen om zichzelf te beschermen én zich tegelijkertijd leert openstellen voor de liefde van anderen, kan stoppen met strijden. Je lichaam zal dat ook registreren en niet langer in de aanval hoeven gaan.

Zelfhelend vermogen

Afhankelijk van het stadium waarin een ziekte aan het centraal zenuwstelsel zich bevindt, is herstel mogelijk. Hersenen hebben het vermogen om zichzelf aan te passen, bijvoorbeeld door zelf bypasses aan te leggen om aangetaste delen heen. Neuroplasticiteit is de wetenschappelijke term hiervoor. Ook zenuwcellen kunnen zichzelf vernieuwen en herstellen. In wezen hebben alle weefsels in ons lichaam een dergelijke functie: denk maar aan een klein wondje dat vanzelf weer dichtgaat. Dit zelfhelend vermogen werkt beter naarmate het klimaat in ons lichaam gunstiger is.

Lichaamsklimaat

Een gezond lichaamsklimaat creëer je met voeding, beweging en voldoende rust. Maar ook je emotionele klimaat kan je verbeteren, door je persoonlijke proces aan te gaan. Coaching in combinatie met energetisch lichaamswerk helpt je stappen te maken die je voorheen wellicht voor onmogelijk hield. Zowel op psychisch als lichamelijk gebied. Door een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau creëer je de omstandigheden waarin jouw lijf zich zo goed mogelijk kan herstellen.

Misschien ook interessant voor jou:
Auto-immuunziekte: vind vrede in jezelf
De Avalon totaalaanpak: werken op vier niveaus

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print