Versterk je weerbaarheid: je keel als poort tussen binnen en buiten

Je keel is een relatief klein onderdeel van je lichaam. Het is echter een cruciale verbindingspoort op alle niveaus. Holistisch gezien verbindt je keel ‘binnen’ met ‘buiten’, op lichamelijk (voeding, lucht) en geestelijk niveau (communicatie). Hoe vaak heb jij keelontsteking? Kom je makkelijk uit je woorden? Heb je vaak een brok in je keel? Ben je een kletskous of juist een stille? Slik je makkelijk eten door of krijg je geen hap door je keel? Allemaal vragen die je vertellen hoe het met jouw keel gaat. Het zijn aanwijzingen over hoe jouw binnenwereld omgaat met de buitenwereld op fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch niveau.

Holistisch bekeken

Lichamelijk gezien is de keel best kwetsbaar. Weliswaar beschermd door kraakbeen, spieren en botten van hals en nek is dit lichaamsdeel behoorlijk fragiel als je het vergelijkt met de grootte van de romp en het hoofd dat het moet dragen. In de keel liggen de slokdarm en de luchtpijp, die het transport van voeding en zuurstof tussen het hoofd en de rest van het lichaam regelen. De keel is dus een fysieke brug tussen je hoofd en je lijf.

Op mentaal niveau bevat de keel de transportband van onze innerlijke gedachten naar de buitenwereld. Je stembanden maken het mogelijk dat je de gedachten die je hersenen produceren kan uiten via de stem. Emoties vanuit het hart en de (onder) buik worden via de keel doorgegeven aan de hersenen, die er vervolgens hun gedachten over vormen. En vervolgens weer het mentale besluit kunnen nemen om er wel of niet over te communiceren. Zo bekeken is de keel dus ook een schakel tussen gevoel en verstand.

En op energieniveau? Vrijwel alle energiemeridianen passeren het keel-halsgebied. De keel heeft de taak om de energie tussen de bovenste warmer (hoofd) en de middelste warmer (borstgebied) goed te laten doorstromen. Een schakel tussen hoofd en hart. In de Chinese geneeskunde valt de keel bovendien onder het element Metaal. Metaal gaat over de orgaansystemen (ademhaling en spijsvertering) en psychosociale vermogens (verdriet hebben en loslaten) die de verbinding tussen de binnen- en buitenwereld regelen. De keel is dus op alle fronten een poort tussen binnen en buiten.

Weerbaarheid

Zo bekeken kan je je voorstellen dat je keel een sleutelrol speelt voor zowel je fysieke als je geestelijke weerbaarheid. Je keel helpt je om te gaan met datgene wat er van buiten naar binnen komt. Dat kan letterlijk zijn in de zin van de lucht die je inademt en het voedsel dat je doorslikt. Maar ook figuurlijk in de zin van dingen die tegen je gezegd worden of de sfeer van de plek waar je bent. Wat doe je ermee? Slik je het in en houdt je het bij je? Of gooi je het eruit, door je mening te geven of te schreeuwen bijvoorbeeld. Een gezonde keel is in staat om te registreren of iets goed voor jou is of niet. En om uiting te geven aan dingen die (weer) van binnen naar buiten mogen. Een gezonde keel doet dat op een passende manier die niet schadelijk is voor zichzelf of zijn omgeving. Hij kropt niks op, maar hij spuugt ook niet onnodig uit.

Voor een goede weerbaarheid besteed je dus regelmatig aandacht aan je keel. Een beginnende heesheid of keelpijn zijn manieren waarop je keel vraagt aandacht vraagt voor de manier waarop jij omgaat met de buitenwereld. Grijpt de situatie waarin jij je bevindt je naar de keel? Geef je in de juiste mate ruimte aan je eigen gevoel en dat van anderen? Hoe eerder je luistert naar de signalen van je keel en ermee aan de slag gaat, hoe sneller je keel weer gezond functioneert.

Deze blog is gepubliceerd in de nieuwsbrief van september 2018. Wil jij voortaan ook de nieuwsbrief ontvangen en regelmatig persoonlijke tips, blogs, ervaringsverhalen, informatie, inspirerende spreuken en cursusdata ontvangen? Schrijf je dan hier in.