Maakbaarheid versus overgave

We leven in een tijdgeest waarin enorm wordt geloofd in de maakbaarheid van het leven. Kansen grijpen, positief denken, schouders eronder: waar een wil is, is een weg. Het vertrouwen op mijn eigen invloed op de kwaliteit van mijn leven is ook wat mij vooruit drijft in het leven. Wie mijn blogs leest of een coachtraject of cursus bij mij volgt, kent de term ‘ik-kracht’ en weet dat ik geloof in de kracht van gedachten. Maar juist in deze corona-tijd wordt tegelijk heel hard duidelijk dat niet alles maakbaar is.

Dat er soms omstandigheden zijn die groter zijn dan jezelf en waar je weinig invloed op lijkt te hebben. Misschien had je grootse plannen gemaakt voor dit jaar en hebben de corona-maatregelen roet in het eten gegooid. Of moet je noodgedwongen meer thuis blijven dan je lief is. Kan je familie en vrienden niet of minder vaak opzoeken dan je zou willen. Misschien zijn je inkomsten zelfs stopgezet door de corona-crisis. Er zijn nu legio mensen die gedwongen zijn om hun dagen anders door te komen dan ze het liefst zouden doen.

Maakbaarheid een illusie?

Is de maakbaarheid van het leven dan een illusie? Niet per se. Alles in het leven bestaat altijd uit een samenspel tussen tegenpolen die elkaar aantrekken en afstoten. Dat is wat de wereld draaiende houdt. Zonder verdriet geen blijdschap, zonder dag geen nacht, zonder wens geen vervulling, zonder regen geen zonneschijn. Alles, iedere ervaring, bestaat alleen bij de gratie van zijn tegengestelde. Zo is het ook met maakbaarheid of de kracht van onze intenties en daden. Die bestaan alleen bij de gratie van OVERGAVE. Overgave aan de grotere beweging, aan wat gebeurt in het collectief, op mondiaal en universeel niveau. Overgave is een staat van ZIJN met wat zich aandient, zonder er tegen in verzet te gaan.

Bewegen

De kunst is om ook mentaal en emotioneel verzet tegen de ongewenste situatie los te laten. Om mee te bewegen. Zonder echter de levenslust te verliezen! Want zodra er ruimte bestaan om een andere kant op te bewegen, mag je die ruimte nemen. Alleen zo kan iets nieuws worden gecreëerd. Soms ervaar je met zo’n beweging veel weerstand omdat je tegen de stroom in gaat. Soms lijkt het of die weg altijd al voor je open lag. Beide bewegingen, of je doel nou bereikt wordt of niet, zijn als steentjes in de oceaan. Ze beïnvloeden het grote geheel sowieso. Dát is de maakbaarheid van het leven.

Levenslust

Maakbaarheid en overgave; het is díe combinatie die levenslust definieert. Levenslust gaat over balans. Balans tussen enerzijds het nastreven van wensen en verlangens, en anderzijds de overgave aan de sturing die het leven zelf geeft aan die intenties. Vallen en opstaan. Plannen maken en tegelijkertijd bereid zijn om onderweg lessen te leren. Om dingen anders te gaan zien, doen of zelfs los te laten. Carpe Diem & Memento Mori. Maakbaarheid en overgave. Dat is meer dan overleven. Dat is LEVEN.

Lees ook:
Affirmaties en hoe ze werken
Mindfulness onzin? Niet in combinatie met feelfulness

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print