Aarden of gronden: tien makkelijke manieren voor elk moment

Aarden of gronden betekent dat je bewust contact maakt met de kracht van de aardbol. Met alle prikkels om ons heen is het belangrijk om goed gegrond te zijn. Zo kan je als het ware weer ontladen en alle opgebouwde spanning neutraliseren. Denk maar aan een geaard stopcontact. Dat zorgt ervoor dat overtollige stroom wordt afgevoerd naar de aardbodem. Zo kan een elektrisch apparaat niet onder stroom te komen staan.

We krijgen elke dag bewust en onbewust heel veel energie binnen. Dat kan gewenste energie zijn, maar ook belastende energie zoals elektromagnetische straling of negatieve emoties van anderen. Om niet ‘overspannen’ te raken en ‘kortsluiting’ te voorkomen, is het belangrijk dat je goed geaard blijft.

Tien manieren

Met deze tien manieren kan je op simpele wijze bewust contact maken met de aarde. Probeer ze eens uit en kies je favorieten. Deze kan je dan toepassen wanneer je wilt, bijvoorbeeld aan het einde van de dag om letterlijk even te ‘downloaden’. Je kan dan alles wat je niet (meer) nodig hebt, laten gaan.

1. Zet steeds als je op een stoel gaat zitten je beide voeten plat op de grond.

Dat is even oefenen, want meestal zijn we geneigd onze benen over elkaar te doen of onze voeten te kruisen. Op die manier houd je echter alle spanning bij je en blokkeer je de natuurlijke doorstroming richting de aarde.

2. Loop of dans stampvoetend door de ruimte.

De dreunende beweging brengt het bewustzijn naar beneden en daarmee voel je ook het contact met de aarde weer. De energie volgt je bewustzijn.

3. Ga tegen een dikke boom aanzitten.

Bomen zijn met hun lange wortels van nature gegrond. Leunen tegen een boom trekt je als het ware mee naar de aarde.

4. Masseer je voetzolen.

Niet alleen heerlijk ontspannend, maar het brengt ook je energie naar beneden.

5. Wortel schieten

Ga met beide voeten (zonder schoenen) naast elkaar rechtop staan. Voeten op heupbreedte, knieën van het slot. Sluit je ogen en ontspan. Stel je voor dat er vanuit je voetzolen twee dikke wortels diep de aarde ingaan. Laat de wortels groeien door alle aardlagen heen, richting het centrum van de aardbol. Voel hoe je gaandeweg de oefening steeds meer wordt aangetrokken door de zwaartekracht. Houdt dit zo’n 5 minuten vol.

6. Ga met je blote handen in de tuin aan het werk.

Bloembollen poten, groenten of bloemen zaaien of een beetje onkruid trekken.

7. Loop met je blote voeten in het gras.

Vooral aan te raden in de warmere maanden van het jaar 😉

8. Zet muziek op met grondende tonen.

Denk aan de klanken van een didgeridoo of sjamanistische drums bijvoorbeeld.

9. Ga ontspannen zitten of liggen en leg je beide handen op je onderbuik, vlak boven of op het schaambeen.

Voel de energie vanuit dat punt door je benen richting je voeten stromen. Stimuleer deze stroom door in je hoofd of hardop een paar keer te zeggen: “Ik maak contact met de aantrekkingskracht van de aarde. Alles wat niet van mij is geef ik terug.”

10. Maak een wandeling in stilte door de natuur.

Loop je op het strand of andere zachte ondergrond, trek dan je schoenen en sokken uit. Maak met elke stap bewust contact met de grond door je voeten goed af te rollen tijdens het lopen. Raap af en toe wat op van de grond, zoals een blaadje of een schelp en houd het even in je handen.

Contact met de aarde

Contact maken met de aarde is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor onze planeet. Het zal je vanzelf (nog) milieubewuster maken, omdat we de aarde hard nodig hebben. Ik hoop dat je veel profijt hebt van deze oefeningen! Ik ben benieuwd wat jouw favorieten zijn.

Heb jij iets aan deze blog gehad? Misschien voelt het goed voor je om bij wijze van energie-uitwisseling een kleine donatie te doen. Bijvoorbeeld 5 euro, of een ander bedrag dat passend voelt. Op die manier help je mij om – naast mijn consulten en cursussen – voldoende tijd en energie te kunnen blijven besteden aan het bieden van gratis tips en inspiratie met mijn schrijfsels. Je kan je donatie overmaken op rekeningnummer NL29RABO 014.14.89.456 t.n.v. J. Rietveld. Dankjewel alvast!

Misschien ook interessant voor jou:

Hooggevoelig? Drie manieren om er jouw kracht van te maken
Deze drie energiepunten bepalen jouw ik-kracht (en zo versterk je ze)
Sabine (51) over het effect van Reiki op ADHD