ik-kracht versterken ki-punt, thymus en kruin Avalon coaching Ridderkerk

Deze drie energiepunten bepalen jouw ik-kracht (en zo versterk je ze)

Leven vanuit je ik-kracht wordt ook wel beschreven als leven vanuit je kern. Maar waar bevindt zich die kern dan eigenlijk? En hoe kan je in je kracht gaan staan? Je ik-kracht wordt gevormd door drie belangrijke energetische punten in je lichaam die met elkaar samenwerken. Wanneer die punten goed gevuld en met elkaar in lijn zijn, kan de energie vrij door je heen stromen. Je ik-kracht versterken doe je door aan al deze drie energiepunten de juiste aandacht te schenken.

Je energetische as

Ik-kracht bestaat dus niet uit één kern of éën centrum, maar uit een energetische as of kanaal die drie belangrijke energiepunten met elkaar verbindt. Die as loopt door het midden van je lichaam met een uiteinde in het midden van je schedeldak en een uiteinde in het midden van je bekkenbodem. Op die as bevinden zich van beneden naar boven het ki-punt, de thymus en de kruin die samen je ik-kracht bepalen. Als de energie in alle drie de punten zuiver en krachtig is, sta jij volledig in je kracht.

Ki-punt

Het ki-punt (ook wel hara-punt genoemd) bevindt zich op ongeveer twee centimeter onder je navel in je buik. Ki betekent levensenergie of vitale energie. In het ki-punt bevindt zich dan ook de energie die de basis is van jouw gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch. Een deel van die energie krijg je mee bij je geboorte. De rest vul je aan door middel van voeding, ademhaling, beweging en ontspanning. Je leefstijl is dus van grote invloed op de staat van de energie in je ki-punt. Van de drie punten op de energetische as is dit het meest fysieke (of aardse) punt.

Thymus

De thymus energie bevindt zich achter het borstbeen. Als je zachtjes van boven naar beneden over je borstbeen klopt, kom je vanzelf uit bij een punt dat iets gevoeliger is. Het ligt ongeveer ter hoogte van de aanzet van de borsten. Achter dat punt op je borstbeen bevindt zich de thymus. De thymus klier of zwezerik is de klier die ervoor zorgt dat een baby’s en jonge kinderen groeien en hun immuunsysteem ontwikkelen. De klier maakt daarvoor onder meer groeihormonen en T-lymfocyten aan. Rond de pubertijd is de fysiologische taak van de thymus volbracht en slinkt de klier tot de grootte van en erwtje. Maar de energie van de thymus blijft aanwezig en heeft ook gedurende de rest van ons leven een belangrijke functie.

Jezelf zijn

De fysiologische functie van de thymus geeft al aan wat de energie van dit punt doet: het bepaalt hoe stevig jij in de wereld staat. Krachtige thymus energie maakt dat je helemaal jezelf kan en durft te zijn. Als de energie van dit punt goed gevuld is en vrijuit stroomt, zijn zelfvertrouwen en gezonde zelfliefde het resultaat. Sterke thymus energie maakt dat jij kan zijn met alle mensen en alle situaties die zich aandienen, zonder blijvend uit balans te raken. Want vanbinnen voel jij dat jij in essentie oké bent en dat invloeden van buitenaf dat niet kunnen veranderen. Je zou kunnen zeggen dat de thymus je veerkracht bepaalt op mentaal-emotioneel niveau.

Kruin

Het derde energiepunt dat onderdeel is van jouw ik-kracht is het kruin punt. Dit punt bevindt zich vlak onder de fontanel: het wekere gedeelte bovenop je schedel. Vanuit dit punt staat iedereen van nature in contact met het Universum. De energie van het universum (universele levensenergie of rei-ki) komt via je kruin naar binnen. Dit energiepunt staat ook bekend als het zevende chakra. Van hieruit heeft ieder mens de mogelijkheid om af te stemmen op de kosmische, allesomvattende energie. Iets wat bijvoorbeeld gebeurt als mensen bidden.

Lees ook: Deze mindset brengt je bij de wijsheid van je ziel 

Ik-kracht op spiritueel niveau

Niet iedereen maakt bewust contact met de universele energie via het kruinpunt. Maar zelfs dan heeft iedereen weleens de ervaring op mysterieuze wijze geholpen te worden of iets te weten wat hij of zij logischerwijs niet kon weten. Goed gevulde en vrij stromende kruin energie maakt je bewust van het grotere geheel waar je deel van uitmaakt. Hier overstijgt de energie het ego, waardoor je keuzes kan maken vanuit een wijsheid die groter is dan jezelf. Het kruin punt bepaalt je ik-kracht op spiritueel niveau.

Driewarmer in de Chinese geneeskunde

Je ik-kracht is volledig tot ontwikkeling gekomen wanneer de energie in zowel je ki-punt als je thymus en kruin krachtig en zuiver is. Je staat dan volledig in je kracht in alle facetten van je bestaan: lichamelijk, psychisch en spiritueel. De energetische as die door de verbinding tussen deze drie energiepunten wordt gevormd, heet in de traditionele Chinese geneeskunde ook wel de driewarmer. De onderste warmer ligt in het onderlijf (ki-punt), de middelste warmer in de hartstreek (thymus) en de bovenste warmer in het hoofd (kruin). Door deze drie warmers met elkaar uit te lijnen stroomt de energie op de meest optimale manier door je heen. De driewarmer vormt dan als het ware een vrije doorgang voor zowel de aardse als de kosmische energie: een schakel tussen hemel en aarde.

Uitlijnen

In lijn brengen van de drie energiepunten betekent dat in ieder afzonderlijk punt de energie goed gevuld en gezond is, zodat de punten met elkaar in evenwicht zijn en het ene punt niet meer aandacht vraagt dan het andere. Het uitlijnen van de drie warmers is een proces op zich, dat soms wel levenslang kan duren. Gedurende dat proces zal je ook merken dat wanneer bepaalde blokkades opgeschoond zijn en de energie toeneemt, er soms weer nieuwe, diepere lagen mogen worden opgeschoond waardoor er nog meer energie door je heen kan stromen. Dat is een geleidelijk proces dat zich ontvouwt in het tempo dat bij jou past. Uiteindelijk is dat wat heling of heelwording betekent: in lijn brengen van de drie delen van je ik-kracht.

Zo breng je de energiepunten in lijn

Hoe breng je het ki-punt, de thymus en het kruin punt nou in lijn? En hoe weet je welk energiepunt bij jou voldoende gevuld is en welk niet? De meest eenvoudige manier is Reiki beoefenen, omdat Reiki energie automatisch stroomt richting het punt waar het op dat moment het meeste nodig is. Kennis van wat er precies uit balans is, is voor de effectiviteit van Reiki niet nodig; je hoeft slechts je handen op je lijf te leggen en Reiki doet het werk.

Lees ook: Waarom de Reiki zelfbehandeling mijn favoriet is

Signalen van het leven

Maar als je (ook) meer vanuit je bewustzijn wil werken aan het versterken van je ik-kracht, zijn de signalen die het leven je geeft een goede leidraad. Een zwakke gezondheid of chronische vermoeidheid vertelt je bijvoorbeeld dat het ki-punt onvoldoende energie bevat. Eet je wel gezond? Rust je voldoende uit? Beweeg je op de juiste manier?

Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt of je vaak eenzaam of lusteloos voelt, is dat een teken van gebrekkige thymus energie. En als je het idee hebt dat je leven een aaneenrijging is van pechgevallen en toevalstreffers, dan stroomt de energie in je kruin punt niet voldoende. De zin van het leven gaat dan volledig aan je voorbij, waardoor je zelfs apathisch of ambitieloos kan worden.

Bewust en gezond leven versterkt je ik-kracht

Welke weg je ook kiest om je ik-kracht te versterken, het gaat erom dat je bewust en gezond je leven leidt. Daarbij is voldoende ruimte voor bezinning en consequente beoefening van een spirituele heelmethode essentieel. Dagelijkse beoefening van bijvoorbeeld Reiki, meditatie of yoga maakt dat de drie bronnen van je ik-kracht met elkaar in lijn komen. Op een mooie dag constateer jij dan dat je volledig in je kracht staat én dat dit de meest vanzelfsprekende zaak van de wereld lijkt te zijn!

Heb jij iets aan deze blog gehad? Misschien voelt het goed voor je om bij wijze van energie-uitwisseling een kleine donatie te doen. Bijvoorbeeld 5 euro, of een ander bedrag dat passend voelt. Op die manier help je mij om – naast mijn consulten en cursussen – voldoende tijd en energie te kunnen blijven besteden aan het bieden van gratis tips en inspiratie met mijn schrijfsels. Je kan je donatie overmaken op rekeningnummer NL29RABO 014.14.89.456 t.n.v. J. Rietveld. Dankjewel alvast!

Ook interessant voor jou:
Reiki is dé spirituele heelmethode van deze (nieuwe) tijd
De rol van de drie warmers (Chinese geneeskunde) in de liefde 
Nierziekten volgens Chinese geneeskunde: laag energetisch banksaldo