De rol van de drie warmers (Chinese geneeskunde) in de liefde

Bindingsangst en verlatingsangst hebben te maken met blokkades in respectievelijk de hart-energie en de buik-energie. Volgens de Chinese geneeskunde zijn dat de middelste en onderste van de drie warmers; de drie belangrijke energiecentra in je lichaam waar je levensenergie doorheen stroomt. Naast hart en buik is dat de energie van het hoofd, de bovenste warmer. Voor geluk in de liefde is het belangrijk dat de energie tussen alle drie de warmers vrij stroomt. Bindingsangst (in al zijn grote en kleine verschijningsvormen) vraagt dan ook aandacht voor het hart, zoals verlatingsangst duidt op een blokkade in de buik.

Hart: de verbinder

Dat je hart-energie van belang is voor de liefde ligt voor de hand. Mensen bij wie de hart-energie goed doorstroomt, kunnen duidelijk en openhartig communiceren met hun partner(s). Ze kunnen zich inleven in de ander en luisteren naar diens verhaal, maar vragen ook aandacht voor hun eigen verlangens en behoeften. Ze kunnen zich volledig verbinden met de ander, zonder angst om zichzelf in de relatie te verliezen.

Bindingsangst

Wanneer iemand moeite heeft om zichzelf in alle kwetsbaarheid te laten zien aan de ander, is er sprake van bindingsangst. Dat kan zich uiten door dat iemand niet open staat voor een langdurige relatie met een ander. Maar ook binnen een vaste relatie kan er sprake zijn van een bepaalde mate van bindingsangst. Bijvoorbeeld als iemand structureel vermijdt om over zijn of haar gevoelens te praten. Of zich bij het vrijen vooral richt op het bereiken van een orgasme in plaats van op het liefdevol fysiek samenzijn.

Verlatingsangst

De onderste warmer, de energie van de buik, voelt zich prettig bij veiligheid en geborgenheid. Intimiteit is belangrijk voor de buik-energie. Wanneer de onderste warmer echter uit balans is, zal iemand de neiging hebben om door te slaan in de hang naar geborgenheid. Hij of zij zal de partner krampachtig proberen vast te houden, omdat het gevoel van een stevige basis in zichzelf ontbreekt.

Jaloezie

Diegene zal de ander zo hard nodig hebben voor een stevig fundament, dat de ander zich beklemd kan gaan voelen door de afhankelijkheid van zijn of haar partner. Jaloezie of slachtoffergedrag zijn uitingsvormen van verlatingsangst. Wanneer de persoon met verlatingsangst gaat werken aan de eigen energetische basis in de buik, zal het gevoel van afhankelijkheid verdwijnen. Dan ontstaat ruimte voor een gelijkwaardige liefdesrelatie.

Rol van de bovenste warmer

Als bovenste warmer speelt het hoofd zeker ook een belangrijke rol als het gaat om het vermogen om een gezonde liefdesrelatie aan te gaan. De hoofd-energie bepaalt de richting van de gedachten, de fantasieën en de overtuigingen. Wanneer het hoofd té dominant regeert, heeft iemand moeite om gevolg te geven aan de gevoelens van de buik en de wensen van het hart. Hij of zij zal zichzelf inperken en een eventuele relatie vooral aangaan ‘omdat het zo hoort’. Of een relatie wordt juist vermeden omdat hij of zij denkt dat de eigen gevoelens onjuist zijn.

Andersom kan een hoofd waarvan de energie op een laag pitje staat ervoor zorgen dat relaties oppervlakkig blijven. Er is dan geen ruimte voor een bewuste verbinding waarbij ook inzichten en emoties met de partner worden gedeeld.

Energiewerk voor de Liefde

Herken jij jezelf of je partner in dit artikel? Overweeg dan eens om ook op energetisch niveau te werken aan je relatie of het gemis daaraan. Door een combinatie van

  • bewustwording,
  • oplossen van oude pijn (de oorzaak van de blokkade) en
  • het aanvullen van je energievoorraad met energetisch lichaamswerk

zorg je ervoor dat je drie warmers weer voluit gaan stromen. En dat trekt altijd meer liefde aan.

Lees hier hoe een traject bij Avalon je hierbij kan helpen.

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print