praten over je gevoel hart energie Avalon coaching Ridderkerk

Praten over je gevoel? Balanceer je hart energie

Praten over je gevoel; hoe makkelijk is dat voor jou? Vind je het lastig om anderen precies duidelijk te maken wat er in jou omgaat? Het onder woorden brengen van wat je voelt kan soms moeilijk zijn. Het lijkt wel of je er gewoon niet bij kan met je gedachten, laat staan dat je er woorden voor kan vinden. Of je wordt juist overspoeld door je emoties en gooit de woorden er al huilend of schreeuwend uit. Achteraf had je dan misschien liever minder impulsief gereageerd.
Of je nou niet of juist te snel je gevoelens uit naar anderen, het heeft allebei te maken met een disbalans in je hart energie. Als de energie van je hart een gebalanceerde doorstroming heeft – niet teveel en niet te weinig – vind je precies de juiste woorden op het passende moment.

Hart energie

Volgens de Oosterse geneeswijzen regeert het hart over het vermogen tot liefhebben en vreugde voelen. Onze hart energie bepaalt de manier waarop wij verbindingen aangaan met mensen om ons heen. En hoe wij onszelf neerzetten in de buitenwereld. En dus ook hoe wij onze gedachten en gevoelens verwoorden naar anderen.

Zwakke hart energie kan ertoe leiden dat het hart als het ware dichtklapt, om zichzelf te beschermen tegen verdere uitputting. Het hart gaat op ‘spaarstand’, wat maakt dat er te weinig energie stroomt om de eigen gevoelens om te kunnen zetten naar woorden. Een overactief hart daarentegen kan te vurige energie geven, waardoor de woordenstroom roekeloos en zelfs overdreven kan worden. Iemand wordt dan zó overmand door eigen gevoelens dat hij of zij de woorden als het ware uitspuugt, en geen oog meer heeft voor het effect ervan op degene die de woorden hoort.

Hart op de tong

‘Steek je tong eens uit?!’ Wanneer je iemand vraagt om dit te doen, kunnen de reacties heel verschillend zijn. Sommige mensen steken heel behoudend alleen het voorste puntje naar buiten en houden hun mond verder gesloten. Anderen zetten direct hun mond wagenwijd open en steken hun hele tong zo ver mogelijk naar buiten. Weer anderen openen rustig de mond en steken hun tong tot halverwege uit. Hoe doe jij het?

De manier waarop jij je tong uitsteekt zegt meestal veel over de manier waarop jij over je gevoelens praat. Niet voor niets kennen we de uitdrukking ‘het hart op de tong hebben’ voor iemand die er makkelijk uitflapt wat hij denkt of voelt. In de Chinese Geneeskunde wordt de tong gezien als de toegang tot het hart. Mensen die slechts een klein puntje van hun tong tonen, zullen waarschijnlijk minder makkelijk praten over hun gevoel dan mensen die geen moeite hebben om het achterste van hun tong te laten zien.

Toon en timing

Je hart helpt je niet alleen bij het vinden van de juiste woorden, maar ook bij de toon en timing van de dingen die je zegt. De energie van het hart is verantwoordelijk voor verbinding met anderen. Voldoende stromende hart energie houdt dus ook altijd rekening met de ander. Het helpt je om een toon te vinden die de boodschap goed overbrengt, en om het op een moment te doen waarop de ander ontvankelijk zal zijn voor wat je zegt.

Als de stroming van de hart energie uit balans is, zal je of teveel of juist te weinig rekening houden met de gevoelens van de ander. In het eerste geval spreek je dan niet je eigen waarheid of houd je je gevoelens zelfs voor je. In het laatste geval zal je taalgebruik onbezonnen of meedogenloos zijn, of komen je woorden totaal op het verkeerde moment.

Relatie met de keel

Om te praten over je gevoel, is behalve hart energie ook je keel belangrijk. Daar liggen tenslotte je stembanden; van daaruit kan je de woorden die zich in je hart vormen aan de buitenwereld laten horen. Je keel is dan ook de brug tussen je hart en de buitenwereld. Wie bekend is met Reiki zal misschien herkennen dat je bij het geven van Reiki op de keel ook vaak het hart voelt reageren en andersom. Voor oprechte communicatie – vanuit liefde voor jezelf en voor de ander – zijn de keel en het hart belangrijke samenwerkingspartners. Daarom is het interessant om bij regelmatig terugkerende keelklachten ook eens te kijken naar de rol van jouw hart in je gevoelsleven: ervaar jij voldoende (zelf)liefde en levensvreugde?

Praten over je gevoel met je partner

Bij het lezen van dit artikel heb je misschien ook al gedacht aan de manier waarop jij en je partner met elkaar praten over jullie gevoelens. Misschien ben je in gedachten al nagegaan hoe hij/zij de tong uitsteekt, of herken je iets als het gaat over toon en timing. Heb jij het gevoel dat je bijna over paranormale gaven moet beschikken om te weten wat er omgaat in het hart van je geliefde? Hoe vanzelfsprekend is het voor jou om te praten over je kwetsbaarheden, je diepste verlangens en je gevoelens voor je partner? Is ‘ik hou van jou’ een riedeltje geworden, of betekent het nog echt wat als jullie dit tegen elkaar zeggen?

Hartengroet

Als het echt niet (meer) lukt om openhartig met elkaar te praten, begin dan eens met het maken van hartcontact zonder woorden. Door elkaar diep in de ogen te kijken, je hand op elkaars hart te leggen of elkaar langdurig te omhelzen met de harten tegen elkaar aan. Begin jullie gesprek op deze manier met een hartengroet. Zo komt de energie van jullie harten samen en wordt het waarschijnlijk makkelijker om op een opbouwende manier over jullie gevoelens te praten. En behalve met je partner kan dit natuurlijk ook met een familielid of goede vriend/vriendin waarmee je graag meer diepgang in jullie relatie wil brengen.

Balanceer je hart energie met de ‘eagle mudra’

Wanneer je het gevoel hebt dat jouw hart energie uit balans is, kan de ‘eagle mudra’ je helpen. Een mudra is een bepaalde houding van je handen, die je combineert met een intentie. Bij de eagle mudra leg je je linkerhand op de plaats waar je hart zich bevindt. De duim van je rechterhand haak je vervolgens in de duim van de linker, en de rest van je vingers strekt zich uit over je borst. Zo vormen je handen als het ware twee adelaarsvleugels over je hartstreek, waarbij de rechter handpalm bovenop de linker ligt. Sluit je ogen en open je hart voor de warmte die deze mudra je geeft. Houdt dit een paar minuten aan, en doe het zo vaak je wil. Het brengt je hart kalmte of meer enthousiasme; net wat nodig is voor jou op dat moment.

Link met lichamelijke hartklachten

Moeite hebben om op de juiste manier over je gevoel te praten, hoeft niet per se te betekenen dat je ook op lichamelijk niveau klachten hebt aan je hart. Maar het kán wel. Holistisch gezien staan lichaam, geest en energie niet los van elkaar. Het kan dus heel goed zijn dat jij jezelf (of iemand anders) herkent in het voorgaande, en dat je hart ook fysiek gezien regelmatig om je aandacht vraagt. In de vorm van hartkloppingen bijvoorbeeld, of flushes (opvliegers door verhoogd rondpompen van bloed), pericarditis (ontstoken hartzakje), hartinfarct of andere hartkwalen. Weet dan dat je je hart ook kan ondersteunen door je gevoelens meer de ruimte te geven. Door ze te erkennen voor jezelf en door erover te praten met anderen.

Lukt dat laatste nog niet met iemand uit je naaste omgeving, dan kan lichaamsgerichte coaching je helpen. Maak gerust een afspraak voor een kennismakingsconsult om te ontdekken wat ik voor je kan betekenen.

Lees ook:

Communicatie in je relatie: hoe open ben jij naar je geliefde?

Keelontsteking: je hart vraagt om aandacht

Je keel als poort tussen binnen en buiten. Versterk je weerbaarheid

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print