Keelontsteking: je hart vraagt om aandacht

Keelontsteking komt vaak voor. Veel mensen vinden af en toe een keelontsteking ‘erbij horen’, maar dat hoeft niet zo te zijn. Keelontsteking is net als elke ziekte een teken van disbalans. Zeker als de R weer in de maand komt kan de keel een kwetsbare plek zijn in de weerstand. De keel is in wezen een poort naar je hart en een schakel in het wel of niet praten over je emoties. Bij een keelontsteking kan je je dus afvragen waar jou lichaam aandacht voor wil vragen.

Hartenergie

Holistisch gezien heeft een ontsteking (alles wat in medische termen eindigt op -itis) altijd een relatie met de hartenergie. Het hart is het centrum van liefde en vreugde, zowel in positieve zin als bij het ontbreken van die gevoelens. Als die emoties te hevig zijn dan kan dat komen doordat ze niet vrij mogen stromen. Ze zoeken een weg naar buiten, maar jij wil er niet over praten, slikt je tranen weg, onderdrukt de roep van je hart. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot een depressie.

Of misschien overschreeuw je jezelf juist en wil je je zo graag goed voelen dat je de positieve gevoelens van je hart uitvergroot en eventuele tranen weg lacht. Als dit extreem wordt kan het zelfs leiden tot hysterie of manisch gedrag. Het wel of niet uiten van emoties heeft groot effect op de gezondheid van je keel.

Oefening bij keelontsteking

Dus als je keelontsteking hebt, neem dan eens een moment om te voelen waarom je hart en je keel op deze manier om hulp vragen. Leg bijvoorbeeld je linkerhand op je hart en je rechter op je keel en vraag je af wat er speelt in de verbinding tussen deze twee plekken. Het antwoord valt je vanzelf in; je eerste gedachte is de juiste. Zoom dan verder in op dit antwoord en geef het gevoel dat daarbij hoort de ruimte. Dat zal opluchten. Je keel kan nu sneller herstellen.

Schakel tussen hoofd en hart

Je keel is een schakel tussen je hoofd en je hart. Moedig je keel aan om jouw gedachten en je gevoel op te laten samenwerken. Spreek je eigen waarheid en geef emoties (verdriet) de ruimte om er te zijn. Zeg wat gezegd moet worden voor jouw eigen waarde, zonder de ander moedwillig te kwetsen. Verklaar de liefde, huil, lach, geef je eerlijke mening over zaken die jou aangaan, express yourself! Aan de andere kant: praat niet onnodig, alleen maar om mee te praten of geen stilte te laten vallen bijvoorbeeld. Dat kost je keel onnodig veel energie en doet je weerbaarheid en immuunsysteem geen goed. Blijf bij jezelf en leer ook om in stilte samen te kunnen zijn met anderen.

Erger voorkomen

Hopelijk kan je nu een volgende keer bij de eerste tekenen van keelpijn makkelijker bij je gevoel komen, waardoor het zich misschien niet meer hoeft te ontwikkelen tot een keelontsteking. Deze middelen ondersteunen je innerlijke helingsproces en helpen erger voorkomen:

  • Thee: salie en tijm met een lepeltje honing.
  • Acupressuur: geef zo’n 3 minuten flinke druk met je linker duim op het punt bij de buitenste nagelhoek aan de onderkant van je rechter duimnagel. Wissel dan om.

Gaan je keelklachten niet weg of blijven ze regelmatig terugkomen? Ik begeleid je graag persoonlijk in het verder onderzoeken waar je lichaam aandacht voor vraagt en het helen daarvan.

Misschien ook interessant voor jou:

Versterk je weerbaarheid: je keel als poort tussen binnen en buiten
5 holistische griepremedies
Tips tegen hooikoorts: holistisch en natuurlijk

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de  nieuwsbrief van Avalon en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, tips, inspirerende spreuken en de agenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print