nierziekten volgens Chinese Geneeskunde Avalon lichaamsgerichte coaching therapie Ridderkerk

Nierziekten volgens Chinese Geneeskunde: laag energetisch banksaldo

Nierziekten zijn niet altijd aangeboren. Nierstenen of een nierbekkenontsteking bijvoorbeeld zijn klachten die zomaar opeens kunnen ontstaan. Tenminste…zo lijkt het. Volgens de Chinese Geneeskunde zijn nierproblemen echter een gevolg van stelselmatig verkeerd omgaan met je levensenergie. Iemand met nierklachten heeft ‘problemen in de portemonnee’, zeggen de Chinezen ook wel. Bij het besteden van je energie spreek je dan niet alleen je ‘lopende rekening’ aan, maar ook je ‘spaarsaldo’ raakt op.

Nier energie: basis van het leven

“Je nieren zijn je leven”, is het motto van de Nierstichting. En terecht. Zonder de reinigende functie van gezonde nieren vergiftigt je lichaam zich langzaam maar zeker. Ook in de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de nier energie (Jing) gezien als de basis van je levensenergie. Nier energie zorgt voor de groei en vernieuwing van lichaamscellen, voor bouwstoffen en voor het vermogen tot voortplanting. Hoe vitaler je nier energie, hoe gezonder je lichaam.

Voorgeboortelijke energie

Al bij de conceptie krijg je energie mee van je ouders, via hun genetisch materiaal. Deze voorgeboortelijke energie wordt opgeslagen in de nieren. Je kan het zien als je spaarrekening, het potje dat je ouders je hebben meegegeven als fundament voor je vitaliteit. Het voorgeboortelijke deel van je nier energie kan je gedurende je leven niet meer aanvullen.

Lopende rekening

Zaak dus om het saldo van je lopende energierekening goed gevuld te houden. Op die manier spreek jij je spaarrekening zo min mogelijk aan. De zogenaamde nageboortelijke nier energie op je lopende rekening is de levensenergie die je dagelijks inneemt. Dat doe je via de lucht die je inademt, je voeding, je bezigheden en je contacten met anderen. Je kan je voorstellen dat een gezonde levensstijl en liefdevolle contacten een hoger saldo op je lopende rekening opleveren dan een leven vol stress, weinig beweging en buitenlucht, en ongezond eten.

Nierziekten

Wanneer je last hebt van een nierziekte kan je eens kijken naar de manier waarop jij je energetische bankzaken regelt. Zorg jij goed genoeg voor jezelf? Let jij erop dat je dagelijks voldoende levensenergie binnenkrijgt, zodat je lopende rekening niet in het rood komt te staan? Of geef jij meer energie weg dan je binnenkrijgt, en snoep je daardoor elke dag (ongemerkt) een stukje van je spaarrekening op? Altijd maar werken en klaarstaan voor anderen en jezelf op de laatste plaats stellen, kunnen redenen zijn waarom jouw nier energie langzaam op is geraakt. Maar ook verwaarlozing van jezelf omdat je een negatief zelfbeeld hebt, kan aanleiding zijn om er maar op los te leven en je energiebeheer niet op orde te hebben.

Lege nieren

Wanneer het saldo van je lopende rekening chronisch in het rood staat, spreek je automatisch je spaarrekening aan. Dat wil je niet, of in ieder geval zo min mogelijk. Je wilt voorkomen dat je – wat de Chinezen noemen – ‘lege nieren’ krijgt. Want zoals gezegd kan je voorgeboortelijke energie niet meer aanvullen. En een buffer om eventuele ziektekiemen of emotionele tegenslagen op te vangen heb je wel nodig. Voor de momenten waarop het leven je veel energie kost en je onvoldoende nieuwe levensenergie kan binnenhalen, is je spaarsaldo er om de klappen op te vangen.

Nierstenen en nierbekkenontsteking

Dus bij niet aangeboren nierziekten mag je heel goed naar je lichaam luisteren. Het geeft een duidelijk signaal. Een veel voorkomende klacht zijn nierstenen. Nierstenen zijn – hoe pijnlijk ook – nog een vrij milde vorm van nierziekte. Het is zeker te genezen. Je lichaam slaat op dit moment alarm: tijd om je ‘bankzaken’ op orde te brengen! Je mag gezonder gaan leven en meer rust nemen.

Ook nierbekkenontsteking komt helaas vaak voor. Dit is een meer rigoureuze nieraandoening. Herstel hiervan duurt lang omdat je energierekening flink in het rood staat. Waarschijnlijk heb je ook al een stukje van je spaarsaldo opgesnoept. Door langdurige rust, passende voeding en beweging, en eventueel reiki, meditatie of yoga kan jij je lopende rekening weer spekken. Daarna is een ander bestedingspatroon dan je gewend was wel van belang uiteraard!

Nierfalen en aangeboren nieraandoeningen

Wanneer er sprake is van een aangeboren nieraandoening of nierfalen als gevolg van ziekte, is je het saldo op je energetische spaarrekening niet zo hoog. Dat betekent echter niet dat er geen hoop is. Het vraagt alleen meer prioriteit om je lopende rekening goed gevuld te houden. Met een levensstijl die je zowel lichamelijk als geestelijk voedt met positieve energie maak je dat je lopende rekening goed gevuld is. Daarmee kan je het lage saldo op je energetische spaarrekening goed opvangen, zodat jij een kwaliteit van leven hebt die de moeite waard is.

Seks

Voorkom ook dat je je spaarrekening onnodig aanspreekt. Volgens de Chinese Geneeskunde kan dat door een goede balans tussen werken en rusten te houden en uitgebalanceerd te eten. Seks doet ook een aanspraak op je voorgeboortelijke nier energie, omdat het gericht is op voortplanting en dus energie meegeeft aan de potentiële foetus. ‘Geniet, maar doe het met mate’, is dus een advies wat een Chinese geneesheer je zeker mee zou geven. Anders dan de gangbare kijk op seks, niet? Overigens kan seks, mits hartgedragen, ook energie opleveren. En die hartgedragenheid brengt automatisch een bepaalde gematigdheid in de frequentie met zich mee (kwaliteit boven kwantiteit). Maar dat is weer een andere blog

Burn-out en overgangsklachten

Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook burn-out en overgangsklachten hebben te maken met het opraken van je nier energie. En dan in het bijzonder de energie van de bijnieren. Bij burn-out komt dat omdat je langdurig aan jezelf voorbij bent gegaan, en jarenlang meer levensenergie hebt uitgegeven dan dat er binnenkwam. Je bijnieren hebben jarenlang op volle toeren moeten draaien om voldoende adrenaline en cortisol te produceren om jouw overactieve levensstijl te kunnen bijbenen. Bij een burn-out zijn de bijnieren letterlijk uitgeput.

Ook overgangsklachten kunnen te maken hebben met een overbelasting van de bijnieren. Omdat de hormoonproductie van de geslachtsorganen afneemt, staan de bijnieren er nu alleen voor in het produceren van oestrogenen en androgenen (vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen). Extra ondersteuning van de energie van de bijnieren kan helpen om overgangsklachten zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid te verminderen.

Aanvullen van je nier energie

Als jij jezelf herkent in een van de hierboven beschreven klachten, of als je andere nierproblemen hebt, is het raadzaam om je levensenergie anders te gaan beheren. Wat de oorzaak ook is, de remedie ligt altijd in het aanvullen van je lopende rekening. Levensenergie is overvloedig aanwezig om ons heen; je moet het alleen wel willen ontvangen. Op fysiek niveau betekent dit dat jij je voeding selecteert op een zo gezond mogelijke voedingswaarde en zo min mogelijk belasting van je lichaam.

Op mentaal-emotioneel niveau is het wijs om bewust om te gaan met alle prikkels die je binnenkrijgt. Negatieve boodschappen, grof taalgebruik en gewelddadige beelden halen je energie naar beneden. Ook een overload aan prikkels en informatie doet op die manier een aanslag op je levensenergie. Kies er dus voor wanneer en welke prikkels je tot je neemt. Tenslotte helpt het volgen van je hart en daarmee zingeving vinden je om je spirituele energie hoog te houden (Shen of hartgeest volgens de Chinese Geneeskunde). En dat vertaalt zich weer naar meer energie in je nieren.

Heb jij iets aan deze blog gehad? Misschien voelt het goed voor je om bij wijze van energie-uitwisseling een kleine donatie te doen. Bijvoorbeeld 5 euro, of een ander bedrag dat passend voelt. Op die manier help je mij om – naast mijn consulten en cursussen – voldoende tijd en energie te kunnen blijven besteden aan het bieden van gratis tips en inspiratie met mijn schrijfsels. Je kan je donatie overmaken op rekeningnummer NL29RABO 014.14.89.456 t.n.v. J. Rietveld. Dankjewel alvast!

Ook interessant voor jou:
Klachten van het centraal zenuwstelsel en Chinese geneeskunde
Lichamelijke klachten en hun logica volgens Chinese Geneeskunde
Energiemanagement: de sleutel tot succes