Lichamelijke klachten en hun logica volgens de Chinese Geneeskunde

Lichamelijke klachten komen ons niet altijd logisch voor. Ja, als je ergens tegenaan botst en dat doet pijn, dan wel. Maar juist ook vagere klachten als hoofdpijn, buikpijn en gewrichtspijn kunnen we niet altijd meteen plaatsen. Zeker niet als we ogenschijnlijk zeer verschillende klachten tegelijkertijd hebben. Maar als je het bekijkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde blijkt er vaak wel degelijk een logisch verband te zijn. En dus een manier om de klachten te behandelen.

Buikpijn en verkoudheid

Stel: je dochtertje van 10 heeft vaak buikpijn, weinig eetlust, altijd een schrale huid met uitslag en is ook nog eens continu verkouden. Verschillende artsen hebben haar onderzocht, middeltjes uitgeschreven om de klachten te verlichten en adviezen gegeven om zo goed mogelijk met de lage weerstand van je dochter om te gaan. Ze lijkt een wat zwakker gestel te hebben; hopelijk groeit ze er nog overheen. Als we Chinees kijken is hier duidelijk sprake van een verzwakt metaalelement. Dikke darm, huid en longen vallen alle drie onder dit element. Metaal zorgt ervoor dat we input (voeding, lucht, informatie) vanuit de buitenwereld op kunnen nemen en afvalstoffen af kunnen voeren. Als metaal te buigzaam is, of te star, ontstaan er problemen in dat systeem van opnemen en loslaten. Door de energie van het metaalelement te voeden of juist te ontladen (net wat er nodig is), kunnen de darmen, longen en huid weer gezonder gaan functioneren.

Galblaas, spieren en oogklachten

Nog een veel voorkomend voorbeeld: Iemand heeft al op vrij jonge leeftijd zijn galblaas moeten laten verwijderen. Hij had veel last van galstenen, waardoor de afbraak van vetten steeds moeizamer en pijnlijker werd. Sinds de operatie gaat het met zijn spijsvertering best goed. Maar nu heeft hij regelmatig last van blessures. Tijdens het sporten verzwikt hij snel zijn enkels en onlangs kreeg hij ook opeens last van zijn linkerknie. Hoewel hij nooit een bril heeft gedragen, lijkt zijn zicht ook steeds slechter te worden. Hij baalt van al deze klachten; hij is nog geen 30 en lijkt nu al een oud mannetje te worden!

Wat hebben galblaas, spieren, pezen en ogen met elkaar gemeen? Ze vallen allemaal onder het element Hout. Wat in de Westerse geneeskunde een toevallige samenloop van omstandigheden lijkt, is volgens de Oosterse geneeswijzen een logisch gevolg van verzwakt hout. En dus is er ook een behandelstrategie mogelijk die al deze lichamelijke klachten aanpakt.

Logica van lichamelijke klachten, én psychische

Zelfs de frustratie van de jongeman in voorbeeld 2 is een uiting van een verstoord houtelement. Want behalve organen zijn ook de emoties van mensen te vatten onder de vijf elementen. Woede valt onder hout, vreugde onder vuur, compassie onder aarde, verdriet onder metaal en angst onder water. Dat deze man vooral baalt van zijn klachten en bijvoorbeeld niet vooral verdriet toont over het lot dat hem heeft getroffen, is dus ook geen toeval.

Lichamelijke klachten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben, kunnen Chinees gezien dus wel degelijk een logica hebben. Vraag jij je af of jouw klachten ook een onderling verband hebben? Neem dan gerust contact op voor een eerste, vrijblijvend advies.

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang regelmatig meer artikelen, gezondheidstips, inspirerende spreuken en de actuele activiteitenkalender in je mailbox.

 

Misschien ook interessant voor jou:
De kracht van hout
Hoe reageert jou lichaam op kou?
Blaasontsteking vraagt om een veilige basis

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp