blaasontsteking water chinese geneeskunde Avalon Ridderkerk

Blaasontsteking vraagt om een veilige basis

een holistische kijk op blaasproblemen

Blaasontsteking is een probleem voor veel vrouwen. Eenmaal een blaasontsteking gehad, komen de klachten regelmatig terug. Alle hygiëne, plasroutines, vitaminen en cranberries ten spijt. Ook andere blaasklachten zoals verzakkingen, niet goed uit kunnen plassen of vaak moeten plassen (vooral ’s nachts een probleem) komen heel vaak voor. Holistisch bekeken zijn blaasproblemen niet alleen een uiting van verminderde weerstand, zwakke spieren of andere lichamelijke gebreken. Blaasklachten worden ook veroorzaakt door een emotionele component.

Angst

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) valt de blaas onder het element water. Blaas en water, dat valt nog wel te bevatten, toch? Maar wat betekent dat nu precies? Lichaam en geest zijn niet los van elkaar te zien. Je mentaal-emotionele toestand is bepalend voor je lichamelijke conditie. De TCG kent vijf elementen waaronder de organen vallen, maar ook bepaalde gevoelens. Bij het element water hoort angst.

Veilige basis

Voel jij je veilig tot op het bot? Heb jij een diep vertrouwen dat altijd alles goed komt? Of schuilt er diep in jou nog een klein kindje dat bang is voor de ‘monsters onder haar bed’? Ben je bijvoorbeeld bang voor de dood, heb je angst om te weinig geld te hebben, of vrees je voor je veiligheid op straat? Blaasontsteking en andere klachten in dat gebied hebben altijd te maken met een bepaalde bestaansangst, bewust of onbewust. Als jouw moeder bijvoorbeeld vaak bang was toen jij in haar baarmoeder zat, kan het zijn dat jij onbewust die angst hebt overgenomen en nog altijd bij je draagt. Ook negatieve seksuele ervaringen blijken vaak een oorzaak te zijn van een fundamenteel gevoel van onveiligheid en blaasproblemen.

Wat doe je eraan?

Uiteraard is het zinvol om de fysieke symptomen te bestrijden. Maar ook de emotionele oorzaak vraagt om genezing. Dat begint bij de erkenning dat jouw blaasklachten ook een uiting zijn van een diep gewortelde angst. Het is mooi als je meteen al zover bent om die angst nader te onderzoeken en te ontdekken of die angst nog steeds reëel is. Maar ook als je voelt dat je er nog niet klaar voor bent om je angst in de ogen te kijken of simpelweg niet weet waar de angst vandaan kan komen, kan jij je basisgevoel van veiligheid vergroten.

Energetisch lichaamswerk is een manier om een gevoel van ontspanning, veiligheid en vertrouwen te creëren in alle cellen van je lichaam. Je basishouding in het leven wordt daardoor vanzelf kalmer en steviger. Op die manier bouw je steeds meer kracht op in jezelf. Waardoor uiteindelijk, als jij er klaar voor bent, een natuurlijk moment ontstaat waarop het jou lukt om naar je diepste angsten te kijken en deze gevoelens los te laten. En dan zal je merken dat je blaasklachten minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Misschien ook interessant voor jou:
Ervaringsverhaal Melinda (47) over lichaamsgerichte therapie bij chronische blaasontsteking
Angstklachten verminderen met een helende reis  
Zo ziet een traject bij Avalon eruit

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

 

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp