onrustige benen holistisch verhelpen Avalon coaching Ridderkerk

Onrustige benen: schakel ‘het alarmsysteem van je onderlijf’ uit in drie stappen

Onrustige benen of restless legs kunnen je behoorlijk de zenuwen geven. Letterlijk. Zit je eindelijk rustig op de bank of wil je gaan slapen: beginnen je benen te schokken. Het voelt alsof er kleine elektrische stuipjes door je benen gaan. Opstaan, bewegen, anders zitten of liggen helpen meestal niets. Magnesium of andere middeltjes mogen ook niet baten. In dit artikel ontdek je hoe het bekijken van de holistische betekenis van onrustige benen wel een oplossing biedt. Door benadering vanuit een drie stappenplan kan je ervoor zorgen dat jouw benen niet langer alarm slaan zodra je ontspant.

Onverwerkte angsten

Zelf kreeg ik voor het eerst rusteloze benen toen ik net met Reiki begon. Tijdens mijn dagelijkse zelfbehandeling kreeg ik steevast vervelende schokjes in mijn bovenbenen. Voor die tijd had ik er nog nooit last van gehad, dus ik wist dat de oorzaak van mijn onrustige benen niet fysiek was. Wat wilde dat rusteloze gevoel me dan wel vertellen? Ik kreeg telkens last van onrustige benen zodra ik Reiki op mijn buik begon te geven. In die tijd waren er nog veel onverwerkte angsten opgeslagen in mijn lichaam, met name in mijn buik. Het werd me duidelijk dat de onrustige reactie van mijn benen voortkwam uit een diep geworteld gevoel van onveiligheid. Gaandeweg ik mezelf bleef behandelen met Reiki lukte het me om die oude gevoelens los te laten. Na verloop van tijd waren mijn restless legs verleden tijd.

Onrustige benen holistisch bekijken

Holistisch bekeken hebben klachten in het onderste deel van je lichaam – vanaf de navel – altijd te maken met gevoelens van onveiligheid en angst. Heel vaak ontstaan die gevoelens al in de vroege jeugd. Als het als kind thuis of op school niet veilig en geborgen voelde, is het moeilijk om erop te vertrouwen dat de wereld om je heen oké is. Ook als je inmiddels volwassen bent en de omstandigheden een stuk beter zijn.

Alarmsignaal

Bestaansangst of het je nooit ergens helemaal veilig voelen kan ook ontstaan door een traumatische ervaring op latere leeftijd. Misschien heb je er al heel veel aan gedaan om je angsten te verwerken. En misschien gaat het over het algemeen eigenlijk heel goed met je. Alleen, zodra je in een ontspannen toestand komt en je niet alert bent, gaat je lichaam een alarmsignaal uitzenden. Onrustige benen zijn een reactie van je sympatisch zenuwstelsel: let op, het is gevaarlijk geweest om zo de controle los te laten! Jouw bewustzijn weet misschien dat je veilig bent nu, maar in de diepere laag van je lichaamsbewustzijn is de oude angst nog actief.

Stap 1: is er een fysieke oorzaak?

Vanuit een holistische aanpak kan jij je onrustige benen in drie stappen laten verdwijnen. De eerste stap heb je hoogstwaarschijnlijk al genomen. Dat is namelijk het nagaan of er een fysieke oorzaak is, zoals een beklemde of beschadigde zenuw. Is dat het geval, laat die lichamelijke oorzaak dan zo goed mogelijk behandelen door een reguliere arts/therapeut of door een natuurgeneeskundig behandelaar. Realiseer je daarbij dat lichaam en geest nooit los staan van elkaar. Je vatbaarheid voor een lichamelijke kwaal kan wel degelijk iets zeggen over een kwetsbare plek in je gedachten en emoties.

Lees ook: Lichamelijke klachten en hun logica volgens Chinese geneeskunde 

Qui-vive

Als werken met een fysieke oorzaak niet de oplossing is voor jouw onrustige benen, is het tijd voor de volgende stap. Herken jij iets van jezelf in mijn verhaal over een onveilige basis? Kan jij je volledig laten dragen door het leven, of ben je altijd tot op bepaalde hoogte op je qui-vive? Schuilt er diep in jou de overtuiging dat alleen jij goed voor jou kan zorgen? Ben je onbewust altijd klaar om te vechten of te vluchten?

Stap 2: jezelf herprogrammeren

Als jij jezelf hierin herkent, laat je dan helpen door iemand die je kan laten ervaren hoe het is om compleet veilig te zijn. Dat kan een therapeut zijn, maar bijvoorbeeld ook een geduldige en ruimhartige geliefde. Het enige wat jij hoeft te doen, is om hulp vragen. Met die vraag alleen al laat je de controle los. En kan je gaan ervaren hoe veilig het kan zijn om je over te geven aan de zorg van een ander. Je leert anders denken, je nieuwe positieve ervaringen kunnen je belemmerende overtuigingen gaan vervangen. Op deze manier werken jullie samen aan het geleidelijk herprogrammeren van jouw bewustzijn. Uiteindelijk kan het alarmsysteem van je onrustige benen dan op standje non-actief gaan.

Stap 3: je onderbewustzijn helen

De kracht van gedachten is groot. Praten over nare ervaringen, bewust veranderen van patronen en herprogrammeren van je overtuigingen kunnen je zeker helpen bij het verminderen van je klachten. Vaak is het onderbewustzijn echter nog sterker dan het bewustzijn. Het is geen toeval dat onrustige benen meestal pas optreden op het moment dat je ontspant of als je in bed ligt. Juist in die staat krijgen de alfa en thèta golven in je hersenen de overhand over de bèta golven van het actieve denken. Zo kom je in de diepere lagen van je bewustzijn terecht.

Energetische aanpak

Om het onderbewustzijn – op de frequenties van de alfa en thèta golven – te helen, is een benadering op dezelfde golflengte nodig. Anders gezegd: praten en denken (bèta golven) helpen dan niet. Het diepere bewustzijn reageert vooral op sfeer en energie. De derde stap om onrustige benen te verhelpen is dan ook een energetische aanpak. Die aanpak kan vele vormen hebben. Gronden is er een van. Rusteloze benen zijn een teken dat je gaandeweg de dag onvoldoende contact maakt met de energie van de aarde. Wat op zich logisch is als de wereld nooit echt veilig heeft gevoeld voor je. Gelukkig zijn er vele oefeningen waarmee je jezelf kan aanleren om de kalmerende en verzorgende energie van ‘Moeder Aarde’ in je op te nemen.

Lees ook: Aarden of gronden, tien manieren voor elk moment

Energetisch lichaamswerk

Je lichaam overgeven aan een sfeer van liefde en veiligheid tijdens een behandeling met energetisch lichaamswerk is misschien wel de meest doeltreffende manier om onrustige benen te verhelpen. Een pasgeboren baby die in een veilig nest terecht komt, leert in eerste instantie door de aanraking en liefde van de ouders dat de buitenwereld te vertrouwen is. Je kan je voorstellen dat energetisch lichaamswerk hetzelfde doet, met terugwerkende kracht. Je niet-talige brein gaat opslaan dat je veilig bent. Energetisch lichaamswerk is niet alleen een bepaalde manier van aanraken. Ook onvoorwaardelijke liefde speelt er een cruciale rol in. De energie van Liefde is de krachtigste die er is.

Alarmsysteem uitgeschakeld

Het gaat je zeker helpen om met deze drie stappen alle lagen van je onrustige benen af te pellen en te helen. Het is geen quick fix en zal best wat tijd en doorzettingsvermogen van je vragen om dit proces te doorlopen. Maar gaandeweg zal je merken dat je klachten minder worden en dat het alarmsysteem van je benen voorgoed kan worden uitgeschakeld.

Ook interessant voor jou:
Blaasontsteking vraagt om een veilige basis
PTSS: waarom traumaverwerking met Reiki angst en psychosomatische klachten snel verhelpt
Affirmaties en hoe ze werken

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp