
PTSS: waarom traumaverwerking met Reiki angst en psychosomatische klachten snel verhelpt
PTSS (post traumatische stress stoornis) is een breed begrip waar veel verschillende klachten bij kunnen horen. Overeenkomst is dat die klachten zijn ontstaan als gevolg van een traumatische gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan seksueel misbruik, een geweldsincident of het meemaken van een ernstig ongeluk.
De psychiatrie en psychotherapie kennen diverse behandelmethoden voor PTSS, vaak gericht op het verminderen van de angstgevoelens en het leren leven met trauma. De PTSS blijft dan in de meeste gevallen bestaan, alleen heeft men er minder (vaak) last van. Door traumaverwerking te combineren met Reiki kan het trauma echter voorgoed uit het systeem verdwijnen. Bij mogelijke triggers in het hier en nu schieten lichaam en geest niet langer in een paniekreactie.
Psychosomatisch en energetisch
Reiki stimuleert de lichaamseigen levensenergie doordat de behandelaar de handen op bepaalde posities op het lichaam legt. Wanneer energiemeridianen – zoals we die ook kennen uit de acupunctuur – ‘verstopt’ raken, zal Reiki de doorstroming van de energie weer op gang brengen. Meridianen kunnen verstopt raken onder invloed van lichamelijke aspecten zoals ongezonde voeding en te weinig beweging, maar ook door stress.
Trauma is een enorme stressor die langdurig psychosomatische (en dus ook energetische) klachten teweeg kan brengen. Door Reiki toe te voegen aan het emotioneel ontladen (desensibiliseren) van de traumatische ervaring, verdwijnen niet alleen de angstgevoelens maar wordt ook het energetisch systeem van de behandelde opgeschoond. Dat maakt dat eventuele triggers van de PTSS-symptomen ook op onbewust (energetisch) niveau geen vat meer hebben op de cliënt.
Lichaamsgericht
Een behandelmethode waarin desensibiliseren direct gecombineerd wordt met Reiki heeft het snelste effect op alle lagen waarop de PTSS zich manifesteert: bewust en onbewust, psychosomatisch en energetisch. Zo’n methode is per definitie lichaamsgericht. Terwijl de cliënt al pratende begeleid wordt de emoties van het traumatische moment te doorvoelen en vervolgens te neutraliseren, zijn de handen van de therapeut op diens lichaam om Reiki te geven. Hierdoor wordt de cliënt tegelijkertijd op mentaal-emotioneel niveau, op lichamelijk-sensitief niveau én op energetisch niveau aangesproken. Ontladen en versterken op alle niveaus tegelijk maakt dat deze manier van traumaverwerking in korte tijd zeer groot effect heeft.
Verschil met EMDR en andere psychotherapie
Bij deze methode voor traumaverwerking wordt de cliënt gevraagd om terug te denken aan de betreffende gebeurtenis en te voelen hoe dat is. Dat gebeurt ook bij andere behandelwijzen. Bij EMDR bijvoorbeeld maakt een afleidende stimulus het terugdenken aan de gebeurtenis minder emotioneel beladen. Verschil is echter dat het geven van Reiki tijdens de traumatherapie nog een dimensie toevoegt aan de behandeling.
Werkwijze
Bij traumarelease in combinatie met Reiki wordt het lichaam als startpunt gebruikt voor de emotionele ontlading. Dit kan door de persoon die Reiki krijgt te vragen waar het trauma het meest voelbaar is in het lichaam. Vervolgens vraagt de therapeut de cliënt om bij dat gevoel te blijven en te onderzoeken in welke mate dat herinnert aan een specifiek moment van het trauma. De therapeut nodigt de cliënt uit om met dat moment aan de slag te gaan door middel van een interne dialoog. Daarbij helpt de therapeut voortdurend om de focus te leggen op emotionele reacties op opkomende herinneringen en gedachten.
Veilig desensibiliseren
Ondertussen Reiki geven maakt dat de cliënt zich kalm en veilig genoeg voelt om de emoties aan te kunnen en ze te kunnen verwerken. Een volgende keer dat hij of zij herinnert wordt aan het trauma, zal er geen angst meer zijn om overweldigd te worden door de emoties. Uit ervaring weet de cliënt nu dat eventuele nare gevoelens direct kleiner worden door ze in de ogen te kijken. En dat hij/zij daartoe in staat is. Het trauma is daarmee emotioneel geneutraliseerd, ofwel gedesensibiliseerd.
PTSS verdwijnt
Terwijl het trauma wordt gedesensibiliseerd, neemt de stress af. Daardoor kan de levensenergie in de meridianen van het lichaam weer vrijer stromen. Zoals gezegd stimuleert Reiki die doorstroming, waardoor zogenoemde blokkades als het ware versneld oplossen. Het energetisch systeem van de cliënt wordt op die manier opgeschoond, waardoor de oorspronkelijke veerkracht en vitaliteit terug kunnen keren. Nieuwe ervaringen die voorheen PTTS-gerelateerde reacties konden oproepen, doen dat nu niet meer omdat de traumatische gebeurtenis vrijwel geen effect meer heeft. Niet op lichamelijk, psychisch of (onbewust) energetisch niveau. Er is niet langer sprake meer van PTSS.
Zelf Reiki blijven doen
Persoonlijk adviseer ik mensen die naar mijn praktijk komen om behandeld te worden voor trauma altijd om zelf ook Reiki te leren. Op die manier kunnen ze zichzelf na het behandeltraject regelmatig Reiki blijven geven. Dit om te voorkomen dat het eerste effect van het behandeltraject wegebt en oude reactiepatronen er toch weer insluipen. Het trauma dat geheeld is kan namelijk ook refereren aan een diep ingesleten dynamiek die soms zelfs van generatie op generatie wordt overgedragen binnen families. Seksueel misbruik herhaalt zich bijvoorbeeld heel vaak in de vrouwenlijn van een familie, en fysieke mishandeling vaak in de mannenlijn. Al van de conceptie af aan zijn deze traumatische herinneringen ingebed in de energie of, zo men wil, het DNA. Reiki helpt om de energie op te schonen, zodat recente ervaringen niet langer hoeven aan te haken aan dit overgeërfde onderbewustzijn en geen nieuw trauma ontwikkeld wordt.
Ook interessant voor jou:
Traumaverwerking: doorvoelen, transformeren en loslaten
Angstklachten verminderen met een helende reis
Ervaringsverhaal traumaverwerking
Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.