
Ervaringsverhaal traumaverwerking:
niet alleen een kwestie van “change your mind”
Change your mind, the rest will follow… Die vlieger gaat echt niet altijd op. Al ben je je nóg zo bewust van wat er aan de hand is, heb je nóg zoveel wilskracht om te veranderen, praat je misschien met een psycholoog of coach en doe je nog zo gedisciplineerd de oefeningen die je hebt geleerd. Soms lukt het gewoon niet om je beter te voelen. We kunnen heel ver komen met ons hoofd, met onze ‘mind’, maar als ons emotionele en fysieke lichaam niet los kunnen laten, blijven we regelmatig terugvallen in dat oude, nare gevoel. Het ervaringsverhaal van ‘Hannah’ – een zelfstandige, jonge vrouw die een poos terug bij me kwam – laat zien hoe belangrijk het is dat ook je (energetisch) lichaam het trauma verwerkt.
Trauma op trauma
Hannah (zo noem ik haar voor deze blog) werkte als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg. Toen ze me belde, vertelde ze mij dat ze in het afgelopen jaar een aantal traumatische ervaringen had meegemaakt, die ze moeilijk kon verwerken. Ze was mishandeld door haar (inmiddels) ex-vriend, die het op dat moment nog steeds niet kon verkroppen dat zij de relatie had verbroken. Hij stalkte haar en haar familie al enkele maanden. Pas nog had hij Hannahs vader – die voor zijn dochter opkwam – in elkaar geslagen.
Ongeveer een half jaar eerder was Hannah bovendien tijdens haar werk aangevallen door een patiënt. Hij had haar naar de grond gewerkt, geschopt en geslagen. Hannah kende dit als een risico dat bij haar vak hoort en had op haar werk ook alle mogelijke begeleiding gekregen om dit incident te verwerken. Maar door de recente gebeurtenissen met haar ex merkte ze dat er nog een diepe angst in haar zat en dat – als ze zo doorging – ze in een burn-out terecht zou komen.
Ervaringsverhaal traumaverwerking
Hannah is dus een zeer intelligente dame die haarscherp kon waarnemen wat er met haar aan de hand was. Alle kennis en vaardigheden die ze had vanuit haar werk in de GGZ paste ze toe op zichzelf, en ze zocht begeleiding waar ze merkte dat die nodig was. En toch liep ze vast. Strijdbaar als ze was googelde ze op ’traumaverwerking’ en kwam zo bij mij terecht. Hannah – die dus met haar bewustzijn (mind) al heel veel werk had verricht voordat ze bij mij kwam – had welgeteld twee sessies nodig om haar angst, woede en verdriet rondom haar trauma’s los te kunnen laten. Door visualisatie in combinatie met energetisch lichaamswerk heeft ze haar trauma in alle veiligheid opnieuw kunnen doorleven en haar gevoelens daarbij vrij kunnen laten. Daardoor kwam er weer ruimte voor schone energie en vredige gevoelens op dit deel van haar.
Actie is reactie
Het mooie was bovendien dat, doordat Hannah letterlijk anders in haar vel ging zitten, het gedrag van haar ex ten opzichte van haar en haar familie automatisch mee veranderde. Ook hij begon los te laten, werd rustiger en ging de situatie accepteren. Actie is reactie, dus doordat Hannah iets anders ging uitstralen, ging haar ex-vriend ook anders op haar reageren.
Ik combineer coaching altijd met lichaamswerk, en andersom. Omdat we meer zijn dan een hoofd op een stokje. We hebben een compleet lichaam, dat bestaat uit zichtbare én onzichtbare lagen. Wil je weten hoe ik jou zou kunnen helpen? Lees dan dit. En neem gerust contact op om te horen wat ik kan doen in jouw specifieke situatie.
Ook interessant om te lezen:
PTSS: waarom traumaverwerking met Reiki angst en psychosomatische klachten snel verhelpt
Traumaverwerking: doorvoelen, transformeren en loslaten
Andere ervaringsverhalen
Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.