traumaverwerking Avalon lichaamsgerichte therapie Ridderkerk Gorinchem

Trauma hoeft geen ‘blijvend krasje’ te zijn

Traumaverwerking is zoveel meer dan leren dat je ondanks je trauma toch kan genieten van het leven. Traumatische gebeurtenissen in je leven kunnen voor een diepgewortelde pijn zorgen, waar je ook vele jaren later nog geregeld last van kan hebben. Ook als je de gebeurtenis zelf al grotendeels hebt verwerkt en weet dat je nooit meer in zo’n situatie terecht zal komen, kan het monster van angst en verdriet toch nog op gezette tijden de kop opsteken. Je hebt hiermee leren leven: jij hebt dit nou eenmaal meegemaakt, dus dat krasje op je ziel zal er altijd zijn. Toch hoeft dat niet zo te zijn. De pijn die je voelt hoort misschien wel bij het leven, maar niet bij jezelf.

Litteken

Persoonlijk had ik ook lang de overtuiging dat ik door mijn pijnlijke ervaringen in het verleden altijd een – gelukkig klein geworden – schaduw bij me zou blijven dragen. Ook in de tijd dat mijn leven inmiddels uit heel veel liefde, licht, vreugde en ik-kracht was gaan bestaan, bleef ik mijn vroegere ervaringen zien als een litteken dat ik droeg. Achteraf gezien leek het wel alsof ik het koesterde, omdat het er ook voor had gezorgd dat ik ben wie ik nu ben. Ik hield het onbewust actief, door er naar toe te blijven gaan met mijn gedachten. “Dat ik dit nu moeilijk vind, komt natuurlijk doordat ik toen…”

Loslaten

Totdat ik op een genadige dag een ingeving kreeg, die me uitlegde dat pijnlijke ervaringen zeker onderdeel zijn van het leven en van persoonlijke groei. Maar dat je er niet (krampachtig) aan vast hoeft te houden. Als de wond is geheeld, mag je het helemaal loslaten. Ik heb toen de oude pijn terug kunnen geven aan de aarde. Dat kon omdat ik er alles van gezien had en het volledig had mogen inzetten voor mijn (ziels)groei. Het restant was overbodig en mocht gaan.

Begeleiding bij traumaverwerking

Met alle liefde begeleid ik jou bij het transformeren van jouw trauma of pijn naar iets wat je innerlijk sterker heeft gemaakt en je vervolgens helemaal los mag laten. Of je nou aan het begin staat van dit pad, halverwege bent of bijna kan beginnen aan een nieuwe weg; ik loop graag een stukje met je mee.

Misschien ook interessant voor jou:
Ervaringsverhaal traumaverwerking: niet alleen een kwestie van ‘change your mind’
Intiem zijn na seksueel trauma
PTSS: waarom traumaverwerking met Reiki angst en psychosomatische klachten snel verhelpt

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp