zelfReiki leren Avalon reikicursus Ridderkerk

Zelf Reiki leren: waarom dit niet online of uit een boek kan

Zelf Reiki leren kan iedereen, en juist die toegankelijkheid is het grote voordeel van deze Japanse geneeskunst. Je hoeft geen buitengewone gaven of een bepaald geloof te hebben om het te kunnen toepassen. Reiki is in ieder mens al latent aanwezig: het vermogen om helende energie door je handen te sturen. Als je ergens pijn hebt of iemand wil troosten, wat doe je dan? Juist: je hand erop leggen. Intuïtief maakt iedereen wel eens gebruik van deze energie. Waarom is het dan toch nodig om een cursus te volgen als je zelf Reiki wilt leren? En waarom kan dat niet online of uit een boek?

Reiki: energie en methode

Eerst nog even een korte beschrijving van Reiki. Reiki staat voor ‘Universele Levensenergie’: de natuurlijke energie die in en om ons heen is en de wereld draaiende houdt. Ons zelfhelend vermogen, de evolutie van het leven op aarde: Reiki is de energie die dit allemaal stimuleert.

Behalve op de energie slaat het woord Reiki ook op de methode waarmee we die energie via onze handen kunnen richten. Verwarrend genoeg zijn er in de loop der jaren verschillende methoden ontwikkeld die allemaal onder de noemer Reiki vallen. De methode die ik beoefen en waarin ik lesgeef is die van de Usui Shiki Ryoho. Die term mag je op zich weer vergeten, maar van belang is dat fysieke aanraking van het lichaam een belangrijke rol speelt in deze methode.

Aanraking

Er bestaan ook methoden van Reiki geven waarbij voornamelijk op het aura wordt gewerkt, en niet zozeer op het lichaam zelf. Het voordeel van Reiki mét aanraking is echter dat het je meteen helpt om de extra energie die je ontvangt te integreren op lichamelijk niveau. Het houdt je zogezegd met beide voeten op de grond. Door niet alleen je energetisch lichaam aan te raken, maar ook je fysieke lichaam, kom je letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten. Je gaat je lichaam steeds meer ‘bewonen’, waardoor het vanzelfsprekender wordt om ook de subtielere signalen die je lichaam geeft te horen.

Zo hoef je bijvoorbeeld niet eerst flink ziek te worden om je lichaam te begrijpen, maar kan je al eerder naar de behoeften van je lijf luisteren. Ook als je geneigd bent om veel in je hoofd te zitten of snel afgeleid bent door prikkels van buitenaf, helpt juist de aanraking met Reiki je om meer met je energie in je lichaam te blijven.

Zelf Reiki leren

En ja, ook bij deze Reiki methode leer je in de tweedegraads cursus hoe je Reiki op afstand kan geven. Maar daar zal ook altijd bij verteld worden dat de afstandsbehandeling niet is bedoeld als vervanger van de volledige behandeling op het lichaam. Het is meer bedoeld als aanvulling; als extra steuntje in de rug als naar elkaar toe komen even niet lukt. Reiki op afstand bestaat dus wel, maar het beslaat maar een deel van wat Reiki kan doen. Om die reden kan Reiki ook niet aangeleerd worden op afstand via videobellen, een online cursus of vanuit een boek bijvoorbeeld.

Reiki cursus

Het aanleren van de handposities – zoals je ook vanuit een boek of met behulp van internet zou kunnen doen – is slechts een onderdeel van een Reiki cursus. De inwijdingen die je krijgt van de Reiki Meester maken het grote verschil: hierdoor neemt de geleidende kracht van je handen toe. De inwijdingen maken dat je tijdens het Reiki geven meer kan dan wat ieder mens al van nature kan: je hand ergens opleggen om te verzachten. Een korte aanraking met ‘reiki-handen’ heeft meer effect dan een ‘gewone’ aanraking.

Inwijdingen

Bij die inwijdingen hoort ook het aanraken van o.a. de handen door de Reiki Meester. Die aanraking maakt dat de Reiki energie wordt ingebed in de handen, zodat het eenvoudig neerleggen van de handen voldoende wordt om een Reiki behandeling te geven. Een enorme geestelijke inspanning en concentratie van degene die Reiki geeft is daardoor niet nodig. Anders gezegd: je hoeft niet ‘verlicht’ of ‘zen’ te zijn om Reiki te kunnen geven. Nogmaals: iedereen kan Reiki leren.

Veilig energieveld

De noodzaak van aanraking is dus een belangrijke reden waarom een Reiki cursus in fysieke aanwezigheid wordt gegeven. Een ander belangrijk aspect is dat de Reiki Meester ook een veilig energieveld creëert waarin de cursisten Reiki kunnen leren. Reiki is een krachtige, helende energie en maakt ook bij degenen die het leren toepassen eventuele blokkades los. Op die manier leer je Reiki daarom ook nooit alleen om te geven aan anderen, maar is het ook onderdeel van je eigen heling. Een Reiki Meester is in staat om te zorgen dat de deelnemers de vrijkomende emoties en energie goed kunnen verwerken. Zodat je na het afronden van een cursus niet verward en onrustig naar buiten stapt, maar kalm, opgelucht en vol vertrouwen.

Toepasbaar in het dagelijks leven

Op deze manier Reiki leren maakt dat je een methode in handen hebt die je heel praktisch kan toepassen in het dagelijks leven. Reiki hoeft niet zweverig of uitermate spiritueel te zijn. Het is bedoeld als een eenvoudig toe te passen manier om jezelf en je naasten gezond en veerkrachtig te houden. Het helpt je om contact te houden met je eigen lichaam en je eigen gevoel, in alle situaties van het dagelijks leven. Met de zelfbehandeling kan je steeds weer ontspannen en luisteren naar wat jij op dat moment nodig hebt.

Wil jij ook zelf Reiki leren? Ga dan naar de Agenda voor de eerstvolgende cursus Reiki 1.

 

Ook interessant voor jou:
Waarom de Reiki zelfbehandeling mijn favoriet is
Vergroot je ik-kracht met Reiki

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp