Hoe reageert jouw lichaam op de kou?

Dit zegt het over je water element

Hoe reageert jouw lichaam op de kou? In de wintermaanden daalt de temperatuur regelmatig onder nul. Geniet jij van de vallende sneeuw, de prachtige ijsbloemen en sta jij zodra het kan met je schaatsen op het ijs? Of loop je de hele dag te rillen, gaat de kou je door merg en been en zit jij liever binnen bij de open haard? Jouw reactie op kou zegt volgens de Chinese geneeskunde veel over de gesteldheid van jouw water element.

Chinese geneeskunde

Kort gezegd werkt de Chinese geneeskunde met yin en yang en vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. In ieder mens is de energie van alle vijf elementen in meer of minder mate actief. Als alle elementen door de seizoenen heen gelijkmatig actief zijn, ben je een gezond en gelukkig mens. Water is het element dat zich het meest manifesteert in de winter. Het is de energie van diepe innerlijke rust, zich terugtrekken en opladen. Denk maar aan de winterslaap die dieren houden: dat is water energie.

Hoe reageert jouw lichaam?

Op fysiek niveau horen de nieren, de blaas, de botten en gewrichten en het centraal zenuwstelsel bij het element water. Last van dode vingers? Winterdip? Je nier energie is verzwakt. Pijnlijke botten en gewrichten naarmate het kouder wordt? Jouw water element heeft aandacht nodig. Blaasontsteking, rugklachten of nierstenen? Je raadt het al.

Om je water element in balans te brengen, kan je met voeding, leefstijl en energetisch lichaamswerk veel bereiken. Daarbij is het belangrijk om te weten of jouw water te vochtig is of dat er juist sprake is van droogte verschijnselen. Ik adviseer je daar graag over.

Voeding

Zout is de smaak die bij het water element hoort volgens de Chinese voedingsleer. Voeding met een zoute smaak – in de vorm van kelp bijvoorbeeld – is stimulerend voor de nier- en blaasenergie. Terwijl teveel zout toevoegen aan je voeding het water juist ‘drooglegt’, zoals we ook uit de Westerse geneeskunde weten.

Balans tussen actie en rust

Daarnaast is ook de balans tussen bewegen, werken en rusten van groot belang voor een gezond water element. Als je bijna niet stilzit en altijd maar bezig bent, moeten je bijnieren voortdurend activerende hormonen als adrenaline en cortisol produceren. Chinees gezien is het echt nodig om een paar keer per dag uit te rusten en op te laden. Anders put je je nier-energie uit. Andersom is het ook zo dat wanneer je alleen maar zit en bijna gaan lichaamsbeweging krijgt, de energie van je water element stagneert.

Angst

Wanneer je moeite hebt met de kou en klachten hebt in de bij water horende lichaamsdelen, kan het ook zijn dat een diepgewortelde angst de energiestroom in de weg zit. Die angst heeft vaak te maken met negatieve indrukken die je in het begin van je leven hebt opgeslagen, bewust of onbewust. Door contact te maken met je innerlijk kind en het te benaderen met onvoorwaardelijke liefde, ontstaat er ruimte om de angst los te laten.

Typisch water mens

Herken jij jezelf als een typisch water mens? Ook op mentaal en emotioneel vlak is het water element herkenbaar aan bepaalde kenmerken. Als je veel piekert en geneigd bent om alle mogelijke leeuwen en beren op de weg te zien wanneer je voor een nieuwe uitdaging staat, is je water element op mentaal niveau overheersend. Als je je regelmatig onveilig voelt of paniekaanvallen hebt, is dat een verstoring in je water element. Angst is de emotie die bij water hoort. Op energieniveau kan oude angst je nog in de weg zitten, terwijl je weet dat je huidige situatie allang niet meer onveilig is. Energetisch lichaamswerk helpt om die angstherinnering ook uit je energielichaam te halen.

Lees ook:
Zo ontstaat een winterdip
Blaasontsteking vraagt om een veilige basis
Centraal zenuwstelsel en Chinese Geneeskunde: de rol van angst
Zorgen om je kind? Waarom helen van je eigen innerlijk kind helpt

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print