hartgedragen seks Avalon coaching Ridderkerk

Hartgedragen seks: van ‘geen zin’ naar echte verbinding

Regelmatig komen er mensen in mijn praktijk die al lang en gelukkig samenzijn met hun partner. Helaas is de seksuele relatie echter vaak niet meer zoals ze zich zouden wensen. De passie is een beetje weggeëbd. Meestal lijkt het gebrek aan zin in eerste instantie bij de vrouw te liggen, maar als mannen zich te vaak afgewezen voelen hoeven ze op een gegeven moment ook niet meer zo nodig. Vrouwen benoemen dit vaak als ‘zich niet open kunnen stellen’. Mannen zoeken doorgaans een meer lichamelijke verklaring zoals stress, vermoeidheid of leeftijd. Maar wat is er nou echt aan de hand?

Verschraling

Geliefden die met elkaar samenwonen kunnen na verloop van tijd (ongemerkt) steeds meer naast elkaar in plaats van mét elkaar gaan leven. Maar ook als er nog wel veel samen wordt gedaan en beleefd, kan daar steeds meer routinematigheid in sluipen. De beruchte sleur. Niet alleen in langdurende relaties komt dit voor, maar ook in kortere vaste relaties. Na de eerste verliefdheid en de daarop volgende verankering naar ‘houden van’, komt het moment waarop andere dingen – nieuwer, urgenter – de aandacht voor elkaar wegnemen of in ieder geval sterk verminderen. Seks kan dan verschralen tot een vooral hormonaal aangestuurde activiteit. Als een van de partners minder testosteron aanmaakt dan de ander, leidt dat al gauw tot een verschil in behoefte.

Water en vuur

In het begin van de relatie was dat verschil in de puur lichamelijke behoefte aan seks er overigens ook. Maar toch werd er doorgaans vaker, langer en met meer voldoening gevreeën. Dat komt omdat toen ook de hartenergie volop meedeed. Bij seksuele energie spelen volgens de Chinese geneeskunde twee elementen een bepalende rol: water en vuur. Water gaat over de fysieke, zinnelijke aspecten van seks: de geslachtsorganen en -hormonen. Vuur regeert over het hart. Als het vuur voldoende brandt, is er ruimte voor verbinding, voor enthousiasme en voor open communicatie. Water is het element van de voortplanting, vuur dat van de liefde.

Op en neer

Als het lukt om de energie van het seksueel lichamelijke niveau (water) weer te verbinden met het verlangen van het hart (vuur) wordt het seksleven van partners vloeiend en vreugdevol. Interessant weetje daarbij is dat de seksuele energie van vrouwen van boven naar beneden beweegt: de stroom begint bij de emotionele laag van het hart en mondt uit in fysieke sensaties in de geslachtsorganen. De seks route van mannen loopt echter precies andersom: het begint bij prikkeling op lichamelijk niveau en kan van daaruit de hartenergie opwekken. Natuurlijk is dit geen wet van Meden en Perzen voor iedereen, maar het kan wel helpen om het verschil in seksuele dynamiek tussen partners te begrijpen.

Hartgedragen seks

Want daar ligt ook meteen de oplossing. De kunst is om bij alle geliefden zowel het hart als het lichaam gelijkmatig betrokken te krijgen. Anders gezegd: om de seksuele stromen samen te krijgen. Uitgebreid voorspel kan een manier zijn om het lichaam te stimuleren. Maar de geest is sterk. Hoe stimuleer je de hartenergie? Door te verbinden. Verbinding bereik je door met elkaar te praten over je gevoelens (communicatie dus). En door elkaar in de ogen te kijken en elkaar te zien, écht te zien. Niet alleen voor, maar ook tijdens het vrijen. Dan kom je tot wat ik noem ‘hartgedragen seks’.

Oefening en toewijding

Aanraking combineren met écht contact, dat is de sleutel tot het vrij en overvloedig stromen van seksuele energie. Hartgedragen seks vraagt om oefening en toewijding. De tijd nemen voor elkaar, oncomfortabele gesprekken niet uit de weg gaan, blijven luisteren naar de ander en je eigen remmingen onder ogen durven zien. Dan ontstaat echte verbinding tussen individuen die helemaal kunnen zijn wie ze zijn. Ook tantra is op dit principe gebaseerd. Niet alleen (het uitbreiden van) seksuele extase is het doel, maar bovenal verbondenheid met heel je wezen.

Is er iets in dit artikel wat je raakt en wil je daar eens over praten met een ‘buitenstaander’? Neem dan contact met me op om te ontdekken hoe ik je daarbij van dienst kan zijn.

Lees ook:
Taoïsme: zo houd je een b(l)oeiend seksleven (ook als je ouder wordt)
Balans in je liefdesrelatie: vrouwelijke en mannelijke energie
Communicatie in je relatie

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp