Balans in je liefdesrelatie: dans tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Je liefdesrelatie in balans: waar denk jij dan aan? Rust? Harmonie? Bevrediging? Misschien verlang je daar hevig naar. Of misschien ervaar jij juist meer balans in je relatie als er ruimte is voor spanning en avontuur? Of je nou rust zoekt of juist dynamiek tussen jou en je partner, in beide gevallen gaat het om balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Begrijpen hoe mannelijke en vrouwelijke energie werken en wat dat voor relaties betekent, maakt het makkelijker om de balans te vinden die je zoekt.

Balans

Balans is beweging: bijsturen in grote of kleine bewegingen om het evenwicht te bewaren. Liefdesrelaties (homoseksueel, heteroseksueel, monogaam, polygaam of hoe dan ook) zijn een voortdurende dans tussen vrouwelijke en mannelijke energie, tussen yin en yang. Zonder de dans tussen yin en yang is er geen leven mogelijk. Vrouwelijke en mannelijke energiedeeltjes trekken elkaar aan en stoten elkaar af. Die beweging houdt de wereld draaiende, zou je kunnen zeggen. En dat is in relaties niet anders. Zonder de dans tussen mannelijke en vrouwelijke energie geen beweging en dus geen balans.

Yin en Yang

Vrouwelijke energie (yin) is niet exclusief voor vrouwen. Ook mannen hebben yin in zich. Andersom hebben vrouwen net zo goed mannelijke energie (yang) als mannen. Sommige mensen hebben meer vrouwelijke dan mannelijke energie. En soms is het andersom. Vaak overheerst yang bij mannen en yin bij vrouwen, maar dat is lang niet altijd zo. Sommige vrouwen gedragen zich ‘mannelijker’ dan sommige mannen en vice versa. En soms overheersen yin of yang geen van beide voelbaar in een persoon.

Vrouwelijke en mannelijke eigenschappen

Iemand met veel vrouwelijke energie voelt zich vaak aangetrokken tot iemand met meer mannelijke energie. In relaties zal hij of zij daardoor vanzelf leren om met de typische eigenschappen van mannelijke energie van de partner om te gaan. Grenzen stellen, bij je eigen waarheid blijven en dromen waarmaken zijn bijvoorbeeld karakteristiek voor yang energie. Vrouwelijke energie voelt zich daardoor aangetrokken. Dit is wat zij bewondert aan yang en zelf ook beter zou willen kunnen. Tegelijkertijd maakt die mannelijke dynamiek de relatie ook wel eens lastig voor yin.

Verschillende drijfveren

Mensen met overwegend yin energie zijn gevoelsmensen en gericht op harmonie, liefde delen en het doorvoelen van emoties. Yin handelt vanuit haar gevoel, terwijl de drijfveer van yang in eerste instantie het denken is. En dat wil wel eens botsen. Iemand met veel vrouwelijke energie vindt het heel fijn om veel met zijn/haar geliefde samen te zijn en over gevoelens te praten. Maar yang is gesteld op vrijheid en actie. Yang zoekt liever naar oplossingen in plaats van in emoties te blijven hangen.

Aantrekkelijk

Bijzonder genoeg is de gevoeligheid en openheid van vrouwelijke energie precies datgene dat de mannelijke energie ook aantrekkelijk vindt. Yin stimuleert yang om naar zijn eigen gevoel te gaan. Zij nodigt yang uit stil te staan bij gevoelens en er over te praten. Van daaruit kan de mannelijke energie weer nieuwe ideeën vormgeven en realiseren, die door de doorleving van zijn gevoel waardevoller zijn geworden. Yin en yang hebben elkaar dus hard nodig om dingen uit zichzelf te halen, waar ze zonder de ander niet bij zouden komen. Daarom gaan mensen relaties aan: om samen te groeien.

Communicatie

Begrip hebben voor elkaars energiestroom helpt bij het vinden en behouden van een gezond evenwicht in je liefdesrelatie. Elkaars verschillen herkennen én waarderen maakt dat je balans in je relatie kan ervaren, ook op momenten dat de ‘dans’ tussen jullie wat houterig is. Een essentiële voorwaarde daarvoor is wel dat jullie te allen tijde blijven communiceren, oprecht en openhartig. Alleen als je open blijft staan voor de energie van de ander en jullie je eigen kwetsbaarheden aan elkaar durven te laten zien, kan je de balans (terug)vinden en behouden.

Je liefdesrelatie verder ontdekken

Als je de dans tussen vrouwelijke en mannelijke energie in jullie relatie verder wilt ontdekken, kan lichaamsgerichte coaching helpen. Het werken met energetische oefeningen (meditatie, beweging, lichaamswerk) geeft inzicht in jullie verschillende energetische stromen. Je ontdekt waar jullie elkaar in liefde kunnen ontmoeten en waar het veilig voelt om elkaar bewegingsvrijheid te geven. Je leert elkaar recht in de ogen te blijven kijken en alles van jezelf aan de ander te laten zien. Je leert je met elkaar te verenigen zonder je individualiteit te verliezen.
Ook als je partner (nog) niet mee wil naar een consult, kan het inzoomen op jullie relatie in een individueel consult zeer helend werken. Neem gerust contact op voor het vrijblijvend bespreken van de mogelijkheden.

Heb jij iets aan deze blog gehad? Misschien voelt het goed voor je om bij wijze van energie-uitwisseling een kleine donatie te doen. Bijvoorbeeld 5 euro, of een ander bedrag dat passend voelt. Op die manier help je mij om – naast mijn consulten en cursussen – voldoende tijd en energie te kunnen blijven besteden aan het bieden van gratis tips en inspiratie met mijn schrijfsels. Je kan je donatie overmaken op rekeningnummer NL29RABO 014.14.89.456 t.n.v. J. Rietveld. Dankjewel alvast!

Misschien ook interessant voor jou:
Yin Yang: wat overheerst bij jou?
Taoïsme: zo houd je een b(l)oeiend seksleven (ook als je ouder wordt)
Chinese geneeskunde: lichamelijke klachten en hun logica