seksleven bloeiend houden met taoïstische wijsheid Avalon Ridderkerk

Taoïsme: zo houd je een b(l)oeiend seksleven (ook als je ouder wordt)

Oude Oosterse kennis voor zowel mannen als vrouwen

Volgens het taoïsme is alles in het leven een voortdurende dans tussen Yin en Yang, tussen vrouwelijke en mannelijke energie. Seksualiteit is volgens deze oude Oosterse levensleer – die ook de grondslag is voor de traditionele Chinese geneeskunde – een samenspel tussen de elementen Water (yin) en Vuur (yang). Kortgezegd zorgt het Vuur-element voor de emotionele passie en het Water-element voor de lichamelijke lust. Deze taoïstische kennis vertelt hoe we ons seksleven b(l)oeiend kunnen houden, tot in lengte van dagen.

Water: fysieke seksualiteit

Het element Water is bepalend voor de energie van onze geslachtsorganen en -hormonen. Ook de nieren vallen onder dit element. De nier-energie bestaat volgens Chinese geneeskunde uit voorgeboortelijke en nageboortelijke energie en is de basis voor onze algehele gezondheid. Voorgeboortelijke energie krijgen we mee van onze vader en moeder tijdens de conceptie; tijdens geslachtsgemeenschap dus. Het Water-element is dan ook heel belangrijk voor de voortplanting en voor onze voortplantingsdrift. Anders gezegd bepaalt de kracht van ons Water-element het fysieke aspect van seksualiteit.

Vuur: psychische seksualiteit

Het verlangen van de geest naar seks is het andere aspect dat bepalend is voor ons seksleven. Fantasie, verlangen naar verbinding en genegenheid maken een belangrijk onderdeel uit van onze zin in seks. Dit kan je het psychische aspect van seksualiteit noemen. Dat aspect wordt beheerd door het Vuur-element, waaronder het hart en het hartzakje (of hartbeschermer) vallen. De energie van die laatste bepaalt de mate waarin het hart openstaat voor emotionele verbinding. Tijdens seks waarin het Vuur-element goed stroomt, wil je alles van jezelf met de ander delen en durf jij je kwetsbaar op te stellen. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel.

Nadruk op Water

Helaas is het voor veel mensen zo dat in de seksuele beleving de nadruk ligt op het fysieke aspect. Zelfs als er sprake is van liefde tussen twee partners wordt er in het seksleven vaak vooral gevaren op de lichamelijke lust. Het Water-element bepaalt voor het grootste deel of er wordt gevrijd en hoe. Als het Vuur-element onderbelicht blijft in een seksuele relatie, kan dat problematisch worden naarmate de fysieke seks-drive afneemt. En dat gebeurt bij iedereen op een zeker moment. Het is normaal dat naarmate je ouder wordt, de energie van het Water-element afneemt. Volgens de Chinese geneeskunde verbruiken we in de loop der levensjaren onze voorgeboortelijke nier-energie. Eenmaal oud geworden komt er een moment dat de nier-energie is opgebruikt en sterven we.

Meer over de invloed van de nier-energie op je seksleven lees je in mijn blog:
Nierziekten volgens Chinese geneeskunde: laag energetisch banksaldo.

Invloed van stress

Ook andere factoren zoals ziekte of stress kunnen ervoor zorgen dat de kracht van het Water minder wordt. Veel stellen van rond de 30 en 40 jaar merken bijvoorbeeld dat hun seksleven op een laag pitje staat. In die levensfase zijn er vaak jonge kinderen en drukke banen die veel aandacht en energie vragen. Dat stress van invloed is op onze hormonen is algemeen bekend. Dus ook op onze geslachtshormonen en daarmee op het fysieke aspect van onze seksualiteit. Impotentie en vaginale klachten die belemmerend zijn voor seks komen niet alleen voor rond de peno- of menopauze, wanneer de hormoonspiegels van het Water-element op natuurlijke wijze veranderen. Deze seksuele stoornissen komen ook op jongere leeftijd voor onder invloed van de stressvolle leefstijl die in deze tijd ‘gewoon’ is.

Stress belast ook het Vuur

Het taoïsme leert ons hoe we de kwaliteit en duurzaamheid van ons seksleven goed kunnen houden, ook als de Water-energie afneemt. Als stress een belangrijke oorzaak is van het ‘opdrogen’ van ons Water is het uiteraard eerst zaak om daar vermindering in te brengen. Dat is niet alleen gunstig voor het Water-element, maar ook voor Vuur. Want het hart, dat onder Vuur valt, kan niet goed tegen tijdsdruk. Het houdt ervan om te kloppen met het ritme van de natuur, waarin tijd op een organische manier verstrijkt. To go with the flow. Stress is dus zowel voor de fysieke als de psychische seksualiteit funest. Ook trauma kan een oorzaak zijn van stress, waardoor de zin in seks afneemt.

Lees ook: Intiem zijn na seksueel trauma. Leer in drie stappen (weer) genieten van lichamelijk contact 

Vreemdgaan

Interessant om te zien is dat bij partners wiens seksleven op een laag pitje staat, daar vaak (tijdelijk) een nieuw elan inkomt als er sprake is van een nieuwe persoon in de relatie. Vreemdgaan, polyamorie of bijvoorbeeld swingen (en de daarbij komende jaloezie) laaien de Vuur-energie bij beide partners weer op. Als dit een aanleiding is om meer open met elkaar te gaan communiceren, kan het de relatie zelfs redden. Maar helaas komt het vaker voor dat die nieuwe persoon meer gebruikt wordt als vlucht of compensatie. En dat de oorspronkelijke partners steeds meer uit contact gaan. Iets wat simpelweg niet nodig is als jullie er samen aan blijven werken om zowel het Water- als het Vuur-aspect van jullie (seksuele) relatie te voeden.

Seksleven b(l)oeiend houden

Waar het Water-element zelfs zonder stress of ziekte in het verloop van ons leven zal afnemen, hoeft dat met het Vuur-element niet zo te zijn. Het Vuur brandend houden is daarmee de sleutel tot het b(l)oeiend houden van je seksleven, volgens de taoïstische leer. In de periode van de eerste verliefdheid is de Vuur-energie automatisch hoog; we zijn nieuwsgierig naar de ander en willen steeds meer van elkaar ontdekken. Maar dan komt het punt waarop de relatie zich verankert en er vaste patronen en gewoonten in het samenzijn ontstaan.

Vuur aanwakkeren

Vanaf dat moment is het zaak om seks niet te laten verworden tot hoofdzakelijk een Water aangelegenheid, maar om ook het Vuur aan te blijven wakkeren. Dat doe je door bewust openhartig met elkaar te communiceren vanuit je hart. Blijf gretig om de binnenwereld van de ander te ontdekken en om jouw binnenwereld te delen met je lief. Jullie ontwikkelen je allebei, dus er is altijd weer wat nieuws te ontdekken. Maak tijd om al je fantasieën, gevoelens en kwetsbaarheden met elkaar te bespreken en te delen. Niet alleen in bed, maar in alles wat jullie samen doen.

Heb jij iets aan deze blog gehad? Misschien voelt het goed voor je om bij wijze van energie-uitwisseling een kleine donatie te doen. Bijvoorbeeld 5 euro, of een ander bedrag dat passend voelt. Op die manier help je mij om – naast mijn consulten en cursussen – voldoende tijd en energie te kunnen blijven besteden aan het bieden van gratis tips en inspiratie met mijn schrijfsels. Je kan je donatie overmaken op rekeningnummer NL29RABO 014.14.89.456 t.n.v. J. Rietveld. Dankjewel alvast!

Ook interessant voor jou:
Communicatie in je relatie: hoe open ben jij naar je geliefde?
Praten over je gevoel? Balanceer je hart-energie 
Soepel door de overgang: holistische tips tegen overgangsklachten