reiki spirituele heelkunst Avalon Ridderkerk

Reiki is dé spirituele heelkunst van deze (nieuwe) tijd

Veel mensen zijn op zoek naar zingeving en andere manieren van leven, juist ook in deze tijd van crises. We zoeken naar methoden die ons bekrachtigen en spirituele groei geven. Traditionele reiki is een relatief jonge spirituele heelkunst die speciaal beschikbaar lijkt te zijn gekomen voor de moderne mens. Het verenigt alle bewustzijn en heling in zich die oudere tradities als yoga, meditatie, natuur- en godsreligies ook kunnen bewerkstelligen. Maar dan in een dagelijks eenvoudig toepasbare methode, waar geen speciale concentratie of geloof voor nodig is.

Moderne mens, moderne methode

Nog maar honderd jaar geleden werd vanuit Japan een nieuwe spirituele heelkunst geïntroduceerd: Reiki. Terwijl de meeste spirituele disciplines duizenden jaren oud zijn, is reiki dus nog relatief jong. Deze nieuwe methode bleek eenvoudig toepasbaar voor iedereen en direct effectief op alle lagen van het bestaan: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Zou het toeval zijn dat deze manier zich juist manifesteerde op de grens van een nieuw tijdvak in de evolutie van het menselijk bewustzijn? Waarschijnlijk niet. Reiki is een manier die aansluit bij de leefwereld van de moderne mens die midden in het leven staat, veel onderneemt en liefdevolle energie wil integreren in het dagelijks bestaan.

Transformatie

Traditionele reiki is honderd jaar geleden in de wereld gebracht om ons te steunen in de overgangsfase naar een nieuwe tijd. Zowel op persoonlijk vlak als op wereldniveau. Vele eeuwen geleden is de komst van een nieuwe wereld of een nieuw tijdvak al aangekondigd. Onder andere de Maya’s, de Hopi en Vedische culturen in Zuid-Azië wezen het begin van het derde millennium aan als de start van een nieuw tijdvak. Na een periode van chaos en crises – iedere transformatie vereist een doorvoelen en overwinnen van het dieptepunt – zullen uiteindelijk liefde en harmonie regeren.

Spirituele heelkunst voor de nieuwe tijd

Juist in deze transformatieperiode is een spirituele heelkunst beschikbaar die zo toegankelijk en praktisch is dat spirituele groei niet meer exclusief voor yogi’s, priesters en profeten is. Leven vanuit de Bron is weer mogelijk voor iedereen: ongeacht leeftijd, afkomst, intelligentie, geloof of status. Zodat iedereen tot zelfrealisatie kan komen en we zo met elkaar voldoende helende energie in de wereld kunnen brengen om de wereld naar een hoger plan te tillen.

‘Godsgeschenk’

De Japanse grondlegger Mikao Usui ontving in 1922 na wekenlang vasten en mediteren een, wat je zou kunnen noemen, godsgeschenk. Hij voelde de energie vanuit de Bron of het Al rechtstreeks door hem heen komen. Vervolgens was hij in staat om die energie via zijn handen te sturen en zo mensen te helen. Hij noemde de energie die hij doorgaf Rei-ki: Universele levensenergie. Usui ontwikkelde een methode om ook anderen te leren om zichzelf en andere mensen te behandelen. De energie droeg hij op zijn leerlingen over via inwijdingen.

Usui Shiki Ryoho

Sindsdien heeft reiki zich wereldwijd verspreid en wordt inmiddels beoefend door miljoenen mensen. Wanneer een methode populair wordt, ontstaan er automatisch ook varianten. Ook deze nieuwe stromingen zijn ontwikkeld vanuit goede intenties. Maar toevoegingen en aanpassingen van de vorm veranderen ook iets aan het effect van de toepassing. De traditionele methode, Usui Shiki Ryoho genaamd, is de meest oorspronkelijke methode waarbij de vorm de krachtige energie die Mikao Usui doorgaf zo zuiver mogelijk houdt.

Eenvoud

Traditionele reiki kenmerkt zich door eenvoud. Simpel je handen neerleggen zorgt er al voor dat de reiki gaat stromen. Eenmaal ingewijd door een Reiki Master kan je altijd en overal reiki geven. Aan anderen, maar ook aan jezelf. Juist die eenvoud maakt deze spirituele heelkunst zo geschikt voor de moderne mens. Je hoeft je niet urenlang terug te trekken of minutenlang te focussen om in contact te komen met de energie van de Bron. Je kan gewoon aan het einde van een drukke dag op bed gaan liggen en je handen op de vaste posities op je lichaam leggen. Dan ontspan je vanzelf, voel je weer wie je werkelijk bent en ontdek je gaandeweg steeds meer waarom juist jij nu hier op aarde bent. Hoe meer mensen zichzelf dagelijks behandelen volgens de traditionele vorm, hoe makkelijker de wereld evolueert naar een vreedzaam en hart gedragen bewustzijn.

Reiki als groeimodel

Een behandeling werkt direct. Ook als je jezelf incidenteel behandelt, zal je merken dat je je na de behandeling beter voelt. Wanneer je traditionele reiki echter gaat toepassen als een discipline (beoefening) en jezelf dagelijks een half uur behandelt, zal je ervaren dat reiki een groeimodel is. Het brengt dan een steeds verdergaande heling, persoonlijke ontwikkeling, spirituele groei en mystieke ervaringen.

Lees ook: De kracht van eenvoud: reiki als pad voor levenslange groei

Naar de kern

Traditionele reiki brengt je naar jouw hoogste potentieel als mens. Dat gaat geleidelijk aan, in het tempo en op de manier die bij jouw unieke persoonlijkheid past. Usui Shiki Ryoho volgt altijd de natuurlijke stroom en forceert of manipuleert niets. Het groeimodel van reiki is voor iedere persoon anders. Je past het toe en het brengt je naar de kern van jóuw wezen, met jouw talenten en aanleg.

Graden

De vorm van traditionele reiki is ingericht in drie graden met bijbehorende inwijdingen: Reiki 1, Reiki 2 en Reiki Master. Elke graad is in zichzelf volledig en biedt groei op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Het is aan de beoefenaar zelf om te kiezen of hij/zij door wil groeien naar de volgende graad.

Intentie

Niet iedereen wil vanuit de beoefening van de eerste graad verder met beoefening volgens de tweede graad. Het gaat bij de graden dan ook niet om een onderscheid tussen beginners, gevorderden en experts – al wordt dat vanuit ons menselijk begrippenkader wel vaak zo vertaald. Het gaat veel meer om intentie en een innerlijke roep: Wat mag reiki jou brengen in je leven? Waar heb jij behoefte aan?

Reiki 1 en 2

Reiki 1 vormt het fundament van de beoefening: door consequente toepassing ga je met meer ontspanning, minder emotionele en fysieke pijn en meer levensvreugde door het leven. Reiki 2 biedt daar bovenop nog meer gerichte heling en groei in de onzichtbare lagen van het leven; die van de geest, het bewustzijn en van spiritualiteit.

Reiki Master

Wanneer je na minimaal drie jaar consequente beoefening van reiki van binnenuit de roep voelt om ook andere mensen te leren om contact te maken met de Bron, kan je je laten opleiden en inwijden tot Reiki Master. Je groeit er dan naartoe om de reiki energie over te dragen op anderen via inwijdingen. Anders gezegd: een Reiki Master kan reiki cursussen geven.

Kwestie van ervaren

Over reiki kan veel worden gezegd en geschreven, maar pas wanneer je het zelf ervaart, krijgen de woorden betekenis. Want bij het beoefenen van reiki gaat het bovenal om jouw eigen ervaring en gevoel. Reiki brengt je namelijk altijd dichter bij jezelf en je eigen waarheid. Spreekt dit artikel jou aan? Trakteer jezelf dan eens op een volledige reiki behandeling of leer zelf reiki in een cursus. Kies daarbij een behandelaar of master die jou intuïtief het meeste aanspreekt, en informeer ook of het om traditionele (Usui Shiki Ryoho) reiki gaat of om een andere vorm.

Wil je ook Reiki leren? Ga dan naar de Agenda voor de eerstvolgende cursus Reiki 1.

Ook interessant voor jou:
Reiki cursussen: reiki leren geven aan jezelf en anderen
Spirituele evolutie van de man: tijd om anders te gaan leven
Transformatie jaren rondom 2020: wat past nog bij jou en wat laat je los?

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp