de kracht van eenvoud reiki Avalon Ridderkerk

De kracht van eenvoud: reiki als pad voor levenslange groei

De kracht van eenvoud is kenmerkend voor reiki in haar traditionele vorm. Simpelweg je handen leggen op een vaste reeks van plekken op het lichaam is voldoende. Innerlijke rust, focus, afstemming of geloof zijn geen voorwaarden voor de werking van reiki. Dat maakt reiki toegankelijk voor iedereen die dat wil. Ondanks die eenvoud is het effect van reiki allesomvattend en biedt het een compleet pad voor een leven lang ontwikkelen. In dit artikel lees je hoe heling, persoonlijke ontwikkeling, spirituele groei en mystiek het effect zijn van de eenvoudige toepassing van handoplegging volgens de traditionele methode.

Japans

De traditionele vorm van reiki is honderd jaar geleden in Japan ontwikkeld door Mikao Usui. Soberheid en eenvoud zijn karakteristiek voor de traditionele Japanse cultuur en komen ook terug in de methode van natuurlijke heling en ontwikkeling die Usui ontwikkelde.

Heling

Het pad van reiki begint met de ervaring dat lichamelijke klachten verminderen en je over het algemeen lekkerder in je vel zit. Door de energie die via handoplegging door je lichaam stroomt, wordt het zelfhelend vermogen gestimuleerd. Blokkades in bijvoorbeeld de meridianen en chakra’s worden geleidelijk aan opgeheven. Chronische pijn wordt milder en andere klachten verdwijnen volledig. Maar ook de kwaliteit van de slaap wordt beter, waardoor je ook geestelijk fitter en vitaler wordt. De kracht van eenvoud bij traditionele reiki ligt ook in de aanraking: het simpelweg neerleggen van de handen op het lichaam. Daardoor kom je in liefdevolle verbinding met je lijf, waardoor je beter leert luisteren naar wat het nodig heeft.

Persoonlijke ontwikkeling

Behalve dat reiki een positief effect heeft op je fysieke energiepeil en gezondheid draagt regelmatige behandeling ook bij aan je persoonlijke groei. Reiki werkt namelijk ook op het niveau van emoties en overtuigingen; onze psyche dus. Door de liefdevolle energie die door je heen stroomt, komen oude pijn en belemmerende gedachten los. We hebben allemaal wel in onze jeugd of in het recente verleden bepaalde dingen meegemaakt die ons hebben gekwetst. Vanuit die gekwetstheid kan je ook na die specifieke gebeurtenis nog heel vaak automatisch in een overlevingsmodus schieten van bijvoorbeeld boosheid of verdriet. Reiki helpt je om dat – verouderde – overlevingsmechanisme los te laten en weer open en vreugdevol door het leven te gaan.

Ik-kracht

Persoonlijke ontwikkeling ontstaat zowel door dagelijkse zelfbehandeling met reiki, als door het ontvangen van reiki behandelingen van iemand anders. Omdat het soms moeilijk is om door je eigen ingesleten patronen heen te kijken, is het goed om naast de zelfbehandeling ook behandelingen te ontvangen van iemand anders. Door de persoonlijke groei die reiki brengt, word je eigenlijk pas echt wie je bent: zonder alle ballast en overtuigingen die je vroeger (noodgedwongen) hebt aangeleerd. Op dit punt merk je hoe reiki je ik-kracht vergroot.

Zielsopslag

Mentale belemmeringen en emotionele ballast verzamelen we niet alleen in dit leven. Via overerving kunnen we bepaalde patronen, die al generaties lang in onze familielijn zitten, meekrijgen in ons DNA. Mensen die bekend zijn met systemisch werk zullen dit herkennen: soms blijkt een bepaalde angst helemaal niet van jezelf te zijn, maar van je moeder, oma of overgrootmoeder. Die diepgewortelde angst kan zelfs onbewust vergelijkbare beangstigende ervaringen aantrekken in jouw leven nu. Ook op het niveau van onze ziel, die zich in meerdere levens manifesteert, kunnen we oude opslag meenemen. Wie in een vorig leven bijvoorbeeld vervolgd is om zijn geloof, zal nu moeite hebben om openlijk uit te komen voor zijn spirituele bewustzijn.

Spirituele groei

De kracht van reiki bereikt ook onze zielslagen. Ook oude opslag op dat niveau wordt geheeld. En daarmee volgt vanzelf het volgende aspect waar reiki effect op heeft, namelijk dat van de spirituele ontwikkeling. Naarmate je spirituele bewustzijn groter wordt, voel je je steeds meer verbonden. Je begint te begrijpen dat iedereen deel is van dezelfde oerziel of energiebron. Je gaat steeds meer leven vanuit onvoorwaardelijke liefde, vanuit verbinding (non-dualisme) in plaats van gescheidenheid of individualiteit.

Verbinding

De traditionele vorm van reiki is gebaseerd op die verbinding: tussen jou en je behandelaar, tussen jou en de groep waarmee je reiki leert, tussen jou en je gidsen of engelen, tussen jou en het Universum. Al vanaf het eerste moment dat je met reiki in aanraking komt, begint dat spirituele bewustzijn al (verder) te groeien. Je hoeft dus geen ervaren, lang geschoolde reiki master te zijn om ook dit aspect van reiki al te kunnen ervaren.

Mystiek

Zo eenvoudig als de toepassing van reiki is, zo onverklaarbaar kan het effect ook zijn. Het vierde aspect waar reiki groei in brengt is dat van verwondering of mystiek. Reiki laat je zien dat wonderen wel degelijk bestaan. Dit is het effect van reiki dat niet in woorden te vatten is of met ons beperkte menselijke verstand te begrijpen. Elke reikicursus is daar opnieuw een voorbeeld van: iedereen in de groep ervaart dat er door de inwijdingen iets bijzonders gebeurt, maar niemand kan precies beschrijven wat. Zelfs ik, als reiki master die de initiaties doorgeeft, weet niet precies wat er gebeurt behalve dat het een wonder is. Cursisten voelen al binnen een weekend hoe de kracht van reiki in hun handen toeneemt en hun oude pijn als vanzelf lichter wordt.

Veilig

Ook van cliënten in mijn praktijk of leerlingen die actief reiki blijven beoefenen hoor ik vaak verhalen terug over mystieke ervaringen. Een samenloop van omstandigheden die ze zelf niet hadden kunnen bedenken, maar die precies teweeg bracht wat ze nodig hadden. Of het (her)ontdekken van een bepaalde gave, of het ontmoeten van een zielsverwant. Reiki doet wonderen. Soms zijn mensen bang voor het onbegrijpelijke. Maar dat is niet nodig. Reiki is een energie van onvoorwaardelijke liefde en kan daardoor alleen dingen veroorzaken die jou dienen. Traditionele reiki is geleidelijk en past zich aan jouw persoonlijke tempo en veerkracht aan. Het is een verzorgende, ondersteunende energie die er alleen op gericht is om jou volledig in je kracht te zetten.

Traditionele vorm

Het pad van reiki in de traditionele vorm is allesomvattend in al haar eenvoud. Het is een pad waar geen einde aan komt: op alle vier de aspecten is telkens weer wat nieuws te ontdekken. Dit artikel gaat bewust over de traditionele vorm van reiki, omdat dit de methode is zoals die in de geschiedenis door toegewijde en spiritueel ver ontwikkelde grandmasters (sensei) ontwikkeld is. Daarbij is bewust gekozen voor de kracht van eenvoud. De reiki energie wordt op die manier zo zuiver mogelijk doorgegeven, zodat zij op alle aspecten van heling, persoonlijke ontwikkeling, spirituele groei en mystiek haar werk kan doen.

De kracht van eenvoud

Traditionele reiki volgt de natuurlijke stroom. Door iets aan de traditionele vorm toe te voegen of iets weg te laten, verandert het effect. Je kan het vergelijken met ‘fusion cooking’: door ingrediënten uit verschillende traditionele gerechten samen te voegen ontstaat een nieuw gerecht wat misschien ook lekker is, maar waarbij de oorspronkelijke sensatie van de gerechten verloren gaat.

In de beoefening van reiki zijn in de loop der tijd ook stromingen ontstaan zoals shambhala-reiki (samenvoeging meditatie en reiki), reikiyoga (samenvoeging reiki en yoga) en munay-ki reiki (samenvoeging sjamanisme en reiki). Wetende dat elk pad van heling en spiritualiteit precies is opgebouwd uit de elementen die het nodig heeft voor het meest krachtige effect, betekent samenbundeling van krachtige methodes niet altijd meer kracht. Het samenvoegen van verschillende energetische lijnen zorgt voor vertroebeling en verwarring op die lijnen.

Zuiverheid geeft veiligheid

Door de kracht van eenvoud als uitgangspunt te gebruiken, blijft de energielijn van reiki zoals die is doorgegeven door de grondlegger van de methode zuiver. Hoe minder ‘ruis’ op de lijn, hoe veiliger het is. Je hoort bijvoorbeeld wel eens ervaringen van mensen die een psychose hebben gekregen na het ontvangen van een inwijding in reiki. Ik vermoed dat dit geen inwijding was volgens de traditionele methode, omdat die gronding en veiligheid waarborgt. Juist ook omdat fysieke aanraking zo’n belangrijke functie heeft in deze vorm.

De traditionele vorm heet de Usui Shiki Reiki Ryoho: de methode van reiki volgens de oorspronkelijke leer van grondlegger Mikao Usui. Als je reiki wil gebruiken om (verdere) groei te brengen op de vier genoemde aspecten, nodig ik je van harte uit om je te laten begeleiden door een therapeut of leraar die deze vorm beoefent.

Wil jij ook Reiki leren? Kijk dan in de Agenda voor de eerstvolgende cursus Reiki 1.

Misschien ook interessant voor jou:
Zelf reiki leren: waarom dit niet online of uit een boek kan
Psychose gevoeligheid verminderen met reiki
Reiki cursussen en opleidingen bij Avalon

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp