ontspannen met ADD of ADHD Avalon Ridderkerk

Ontspannen bij ADD of ADHD: Reiki werkt ook als je gedachten afdwalen

Veel mensen mediteren omdat ze meer ontspanning zoeken. Bij een stressvol bestaan bijvoorbeeld of als ze slecht slapen of een druk hoofd hebben. Ook mensen met ADD, ADHD, autisme of hoogsensitiviteit hebben vaak last van een druk hoofd en overprikkeling. Maar je kan je voorstellen dat mediteren extra moeilijk is wanneer je hersenen zo in elkaar steken dat concentratie of focus lastig is. Voor wie graag beter wil ontspannen maar merkt dat hij met mediteren niet verder komt, kan reiki een fantastisch alternatief zijn (ook als je geen ‘speciaal labeltje’ hebt trouwens).

Anders dan mediteren

Zet je gedachten maar eens stil terwijl je hoofd overloopt… Mediteren vraagt om concentratie, geduld en oefenen, veel oefenen. Reiki is een makkelijker toepasbare manier om dagelijks te ontspannen. Er is geen bepaalde state of mind voor nodig. Een half uurtje tijd voor jezelf waarin je je handen op de juiste plaatsen op je lichaam legt, is alles wat nodig is. Of je er nou bij blijft met je gedachten of afdwaalt: het werkt altijd. Precies daar waar het voor jou op dat moment het hardste nodig is. Zodat je tot rust komt, beter slaapt en eventuele pijn of sombere gevoelens verzachten. Reiki brengt kalmte voor lichaam en geest.

Eenvoud

Reiki is eenvoudig door iedereen te leren. Ook als je concentratiespanne niet zo groot is. Een reiki cursus is ‘learning by doing’, dus terwijl je de handposities oefent, raak je al tijdens de cursus meer ontspannen. Om reiki te leren is geen bijzonder geloof of een speciale gave nodig. Reiki is er gewoon. Het is de levensenergie die in en om ons heen is en die we allemaal kunnen gebruiken om ons vitaal te voelen.

Zen-modus niet nodig

Ook in bijvoorbeeld acupunctuur, shiatsu en aikido wordt gebruik gemaakt van het geleiden van deze zelfhelende energie. En ook via meditatie kan je uiteindelijk deze energie aanspreken. Met reiki geleid je deze energie echter snel en eenvoudig, zonder dat er naalden, moeilijke bewegingen of een ‘zen’-modus voor nodig zijn. Reiki is simpel: je handen met de juiste intentie op je lichaam leggen.

Prikkelverwerking

Zweverig is reiki zeker niet. Omdat je het lichaam aanraakt, werkt reiki juist heel grondend. Het brengt je naar het hier en nu. Jij, hoe je je nu voelt in jouw lijf. Want uiteindelijk gaat in balans zijn erom dat jij met beide benen op de grond volop in het leven kan staan en ervan kan genieten. Ondanks tegenslagen, zoals een boom in de wind. Met je wortels in de aarde. Ontspannen bij ADD en ADHD en andere verstoringen in de prikkelgeleiding kan door regelmatig een zelfbehandeling te doen. Je wordt veerkrachtiger omdat het makkelijker wordt om de prikkels die je binnenkrijgt weer af te voeren. ‘Downloaden met reiki’ noem ik dat ook wel.

Ervaringsverhaal ADHD

Sabine van 51 was bang dat ze door haar ADHD niet mee kon doen aan een reikicursus, omdat ze zich slecht kon concentreren en ook heel gevoelig was voor de gemoedstoestand van anderen. Zou zij zich wel een heel weekend staande kunnen houden in een groep van zes mensen? Gelukkig heb ik haar het vertrouwen kunnen geven om toch mee te doen. Gaandeweg het weekend waren er zeker momenten dat Sabine er moeilijk bij kon blijven, maar met af en toe een steuntje in de rug om in het hier en nu te blijven lukte het haar om de cursus succesvol af te ronden en haar eerste reikigraad te halen.

Uit haar reactie blijkt hoe blij ze daarmee was:

“Ik heb nog steeds veel profijt van het bijzondere weekend. Elke avond doe ik trouw de zelfbehandeling en ervaar nog steeds de heerlijke warmte waardoor ik weer heerlijk kan slapen. Mijn psychosomatische fysiotherapeut, die mij behandelt voor mijn ADHD gerelateerde klachten, zag ook al dat ik nu anders ben. Hij zei: “Wat ik in een jaar niet voor elkaar kreeg, heb jij in een weekend zelf gedaan.”

Zelfbehandeling

Zelf behandel ik mezelf ook nog steeds elke dag met reiki. Ik heb geen officieel ´stempeltje´ maar ik ben zeker heel gevoelig voor prikkels. Wat een ander niet eens opmerkt, kan op mij grote impact hebben: een geluid, onuitgesproken gevoelens, een bepaalde sfeer. Mijn hersenen hebben een hoop te verwerken op een dag. Eigenlijk is me dat pas op gaan vallen sinds ik 14 jaar geleden aan reiki ging doen. Door de dagelijkse zelfbehandeling ervoer ik opeens hoe rustig het ook in mij kan worden. Tot die tijd wist ik niet beter dan dat het ‘normaal’ was dat mijn lontje gaandeweg de week opgebrand was. Ik wil dat dagelijkse ‘downloaden’ dan ook echt niet meer missen; het maakt mijn leven zoveel lichter en minder vermoeiend. En dat gun ik iedereen; vandaar ook dat de zelfbehandeling een prominente plaats krijgt in mijn reikicursussen.

Wil jij ook makkelijker ontspannen bij ADD of ADHD (of om een andere reden) en graag reiki leren? Kijk dan in de agenda wanneer de eerstvolgende cursus Reiki 1 is en schrijf je in. Vraag jij je af of reiki leren voor jou ook kan werken of heb je andere vragen? Stel ze dan gerust.

Ook interessant voor jou:
Wat is reiki?
Wat je beter wel en niet kan eten bij PMS, ADHD, depressie en andere klachten waarbij hormonen een rol spelen 
Waarom de reiki zelfbehandeling mijn favoriet is

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp