spirituele evolutie man Avalon coaching Ridderkerk

Spirituele evolutie van de man: tijd om anders te gaan leven

In mijn praktijk – en in die van veel andere bewustzijnscoaches en spirituele leraren – komen meer vrouwen dan mannen. Toch zijn er genoeg mannen die behoefte hebben om hun bewustzijn te verruimen en zich spiritueel te ontwikkelen. Wanneer mannen bij mij komen, lijkt hun intentie echter vaak toch anders dan bij het merendeel van mijn vrouwelijke cliënten. Mannen willen zich vooral ‘beter voelen en weer als vanouds kunnen functioneren’. Terwijl vrouwen vaker komen voor een blijvende verandering in hun manier van leven. Spirituele groei gaat uiteindelijk ook om transformatie. Wat maakt dat de drempel om door te zetten naar die fase voor mannen vaak groter lijkt dan voor vrouwen? En wat kunnen bewuste mannen doen om dit te doorbreken?

Even vooraf…

Ik generaliseer hier natuurlijk. Uiteraard zijn we allemaal individuen en niet over een kam te scheren, ook niet waar het gaat om geslacht. Maar er bestaat wel zoiets als cultureel bepaalde verschillen in het gedrag van vrouwen en mannen; omdat we dat zo hebben aangeleerd. Of omdat we biologisch anders in elkaar zitten. En wat dat gemeenschappelijke gedrag betreft zie ik momenteel een verschil tussen hoe de meeste vrouwen omgaan met spiritualiteit en wat de meeste mannen ermee doen.

‘De man’ en ‘de vrouw’

Veel vrouwen gebruiken spiritualiteit als een leefwijze en laten zich door hun nieuwe inzichten inspireren bij de inrichting van hun dagelijks leven. Het werk dat ze doen bijvoorbeeld of de relaties die ze hebben en de manier waarop ze omgaan met de natuur. Mannen lijken spirituele beoefening er vaker meer ‘bij’ te doen. Om te ontspannen en stress en pijn los te laten, maar vervolgens weer door te gaan met het ‘gewone’ leven. Het lijkt tijd dat ‘de man’ nu ook het voorbeeld van ‘de vrouw’ gaat volgen waar het gaat om de integratie van een hoger bewustzijn in het leven van alledag.

Spirituele evolutie

Spirituele ontwikkeling beweegt zich voort in een opwaartse spiraal met verschillende niveaus. De oneindige beweging is steeds die van ontspanning, naar heling, naar bewustzijnsontwikkeling. Je zou kunnen zeggen dat je die beweging telkens op een volgend niveau van de spiraal maakt. Om naar een volgend level te gaan, is er altijd een verandering of transformatie nodig.

Je merkt dat, als je verder wilt groeien, het nodig is om oude gewoonten te veranderen. Dat kan gaan over voeding en beweging bijvoorbeeld, maar ook over werk, je sociale relaties of je woonomgeving. Op een of andere manier lijkt het voor mannen soms moeilijker om die grens naar de volgende fase in hun spirituele evolutie over te gaan dan voor vrouwen.

Wat houdt mannen tegen?

Zeker op het moment dat een man voelt dat het werk dat hij doet eigenlijk niet meer past bij zijn gegroeid bewustzijn en zijn (hervonden) hartsverlangen is de kans dat hij blijft steken op zijn huidige niveau groot. Waarschijnlijk heeft dat een historische, tot in de genen gewortelde oorzaak. Door de eeuwen heen had de man in de meeste samenlevingsvormen de taak om voor zijn vrouw(en) en kinderen te zorgen. Mannen gingen op jacht om het gezin te voeden, bouwden huizen en vochten oorlogen uit om ze te beschermen.

Nog steeds hoor ik regelmatig mannen zeggen dat ‘als ze geen vrouw en gezin hadden die een bepaalde levensstandaard gewend zijn’ ze andere keuzes zouden maken dan ze nu doen. Pas dan lijkt voor de man minder angstaanjagend om zijn baan op te zeggen en het risico te lopen om de hypotheek niet meer te kunnen betalen. Dan zou er meer ruimte zijn om zijn hart te volgen.

Emancipatie

Tot zo’n dertig, veertig jaar geleden was dit misschien nog een relevante overweging. Maar inmiddels zijn de tijden veranderd. Zeker in het rijke Westen zijn vrouwen geëmancipeerd en spiritueel gezien ook geëvolueerd. Vrouwen zijn in staat om in hun eigen innerlijke kracht te gaan staan en zo de veiligheid en overvloed te creëren die ze nodig hebben. De vrouw heeft haar bewustzijn verruimd en haar grenzen verlegd naar buiten het domein van huis en haard. Emancipatie maakte dat vrouwen hun stem zijn gaan gebruiken en zelf geld verdienen. De man mag de overtuiging dat hij verantwoordelijk is voor het voortbestaan en welzijn van zijn vrouw nu laten varen.

Verantwoordelijkheid

Voor het loslaten van die verantwoordelijkheid ten opzichte van de vrouw komt een andere verantwoordelijkheid in de plaats. Namelijk om het eigen groeiproces volledig aan te gaan en zich niet tegen te laten houden door schijnbare obstakels van buitenaf. Mannen mogen dat wat ze op spiritueel niveau geleerd hebben door laten dringen in hun hele bestaan. Dat betekent meer luisteren naar je onderbuikgevoel, het pad volgen waar je hart blij van wordt en je leven inrichten op de manier die het meeste ruimte geeft aan alles wat je de wereld te bieden hebt.

Middenin de samenleving

Dus lieve man, als jij van binnenuit voelt dat het tijd is om anders te gaan leven, doe het dan! Zet je eigen spirituele ontwikkeling niet langer op ‘pauze’. Leef jouw eigen waarheid en doe dit middenin de samenleving. Trek je niet terug in een commune, als kluizenaar of zwerver. Maar manifesteer in het hier en nu. Volg je innerlijke stem en verlangen. Onderneem actie en breek met het oude waar het je remt om oprecht te leven.

Wees niet bang om de dingen waar je nu aan gehecht bent te verliezen. Wat en wie er echt toe doen, zullen blijven. Vertrouw. Wat in het verschiet ligt is nog mooier. Echte vervulling, liefde, overvloed en levensvreugde vind je pas als je helemaal gaat leven vanuit je ik-kracht. Je zal een inspiratie zijn voor je vrienden, broers, zonen en collega’s waardoor de samenleving als geheel met jou mee zal evolueren.

 

Ook interessant voor jou:
Jouw lijntje met boven
Slaapproblemen verminderen met de Chinese elementenleer
De kracht van eenvoud: reiki als pad voor levenslange groei

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp