Gevoelige mannen maken het verschil Avalon coaching Ridderkerk

Waarom gevoelige mannen het verschil kunnen maken

(Hoog)gevoelig zijn kan voor iedereen lastig zijn, maar voor mannen misschien nog wel meer dan voor vrouwen. Dat vrouwen gevoelig kunnen reageren en soms even bij moeten komen, wordt breder geaccepteerd dan wanneer dat bij mannen het geval is. Van jongens en mannen wordt nog steeds verwacht dat zij vechters zijn, doorzetters, leiders, harde werkers, maar zeker geen ‘aanstellers’. Nogal iets om aan te voldoen als je gevoelig bent voor bijvoorbeeld geluiden, geuren, visuele prikkels of emoties van anderen. Maar juíst gevoelige mannen kunnen een belangrijk verschil maken in de wereld. Echte mannenkracht bestaat namelijk niet alleen uit denken en doen, maar manifesteert zich juist in combinatie met rust, bezinning en voelen wat er nodig is.

Gevoelige mannen

Wat maakt een man gevoelig? In wezen is natuurlijk iedere man gevoelig: we kwamen allemaal als een huilende baby ter wereld. Maar bij sommige mannen is de sensitiviteit verder ontwikkeld dan bij anderen. Door omstandigheden bijvoorbeeld, zoals opvoeding en in hoeverre het als kind veilig was om gevoelig te zijn. Maar ook door aanleg en de structuur van de hersenen. Mannen met een sterk ontwikkelde sensitiviteit hebben het in de harde mannencultuur vaak moeilijker dan mannen die hun gevoelens makkelijk opzij kunnen zetten.

Ideale man

Een bepaalde mate van gevoeligheid bij mannen wordt in de huidige maatschappij wel gewaardeerd, zeker ook door vrouwen. De ideale man kan zich inleven in anderen, is zorgzaam voor familie, vrienden en geliefden en kan zelfs af en toe bij zijn tranen komen. Maar verder moet hij vooral ook lekker praktisch zijn. En humoristisch, doelgericht en een slimme denker. Zodra een man iets langer in zijn gevoelens blijft hangen en daardoor tijdelijk niet meer mee kan of wil doen in de dagelijkse ratrace van het bestaan, dan is het mis. Vinden we.

Prikkelverwerking

Mannen met een bovengemiddelde gevoeligheid pikken meer prikkels op van buitenaf en hebben dus ook meer tijd en energie nodig om die informatie te verwerken. Hun prikkelgeleiding zit complexer in elkaar dan van mensen die gemiddeld sensitief zijn en wiens hersenen en zenuwstelsel minder te verwerken hebben. Je krijgt wat je aankan, zou je kunnen zeggen. Maar daarbij is het wel belangrijk dat je leeft op de manier die past bij jouw mate en tempo van prikkelverwerking. Helaas gaan systemen zoals onderwijs en werk nog steeds meestal uit van de gemiddelde mens en wordt iedereen geacht mee te lopen in hetzelfde tempo en langs dezelfde vast uitgestippelde routes.

Lees ook: Hooggevoelig? Drie manieren om er jouw kracht van te maken

ADHD, autisme en HSP

En daar gaat het helaas vaak mis, meestal al in de kinder- of pubertijd: jongens die buiten de groep vallen, van school naar huis worden gestuurd omdat ze drukte schoppen of ruzie zoeken, jongens met faalangst, jongens die uit verbinding gaan met de buitenwereld omdat het teveel is, jongens die hun ouders teleurstellen, enzovoort. Veel van deze jonge mannen krijgen op een zeker moment de diagnose ADHD, ADD, PDD NOS, Asperger, Hoog Sensitief Persoon (HSP) of hoogbegaafd. Voor sommigen helpt dat, voor een hele hoop mannen ook niet. Niet gezien of begrepen worden en daardoor het gevoel hebben dat je keer op keer faalt, brengt veel mannen tot diepgewortelde onzekerheid. En regelmatig ook tot verslavingen aan drugs, alcohol, gamen, porno of alles wat tijdelijk af kan leiden van het echte voelen.

Mannenkracht

Hoe komen gevoelige mannen dan wel in hun kracht te staan? Door bewust ruimte te geven aan alle kanten van het man-zijn. De legende van koning Arthur vertelt dat hij zo succesvol en machtig kon zijn doordat hij de tovenaar Merlijn aan zijn zijde had staan. Wat nou als deze legende een metafoor is voor ware mannenkracht? Arthur luisterde altijd naar de raad van Merlijn, ook al was die meestal niet rationeel en ingegeven door het mystieke. Arthur durfde zich behalve door zijn eigen strategische inzicht en strijdlust ook te laten leiden door de intuïtie, het onderbuikgevoel en het hogere bewustzijn van Merlijn.

Arthur en Merlijn

Misschien staan Arthur en Merlijn wel voor de twee aspecten van mannenkracht. Arthur vertegenwoordigt de voor de wereld zichtbare energie van strijder, strateeg, leider en toegewijd beschermer van zijn volk. De kant die in de huidige maatschappij het meest gewaardeerd en gestimuleerd wordt bij mannen. Yang energie, noemen ze dat in het Taoïsme. Merlijn staat voor de meer onzichtbare energie van gevoeligheid, bezinning, introspectie, eenheid met de natuur en verbinding met het mystieke bewustzijn. Yin, volgens Chinese geneeskunde. Dit aspect van mannenkracht is flink onderbelicht gebleven, door onbegrip en misschien ook wel angst voor het onbekende en onverklaarbare.

Gevoelige mannen in hun kracht

Als gevoelige man heb je veel van Merlijn in je. Net als die legendarische druïde zal je het misschien ook nodig hebben om je af en toe terug te trekken, in de natuur te zijn en op die manier alles wat je voelt een plek te laten krijgen. Merlijn ging regelmatig in retraite – volgens de volksverhalen leek hij dan van de aardbodem te verdwijnen – voordat hij een inzicht kreeg waarmee hij koning Arthur hielp om Engeland naar een hoger plan te tillen. Je eigen Merlijn-kant erkennen en de ruimte geven die het nodig heeft, helpt je als gevoelige man om je ik-kracht volledig uit de verf te laten komen. Je sensitiviteit is dan geen obstakel meer, maar juist een prachtig gereedschap om de wereld te verbeteren.

Lees ook: Zo vergroot jij je ik-kracht

Wat jij de wereld brengt

Iedere man heeft ook Arthur-energie in zich. Sowieso heb jij als gevoelige man in deze maatschappij moeten leren om je te handhaven binnen bepaalde systemen en daarop invloed uit te oefenen. Misschien niet zonder pijn en moeite, maar je kent deze kracht in jezelf. Vanuit je opleiding en/of het werk dat je doet heb je geleerd om te voldoen aan de verwachting om logische oplossingen te bedenken en resultaten te behalen. Wat nou als je deze Arthur-energie combineert met je Merlijn-energie? Door jouw niet-rationele, diepere weten en je intuïtieve vermogens te bundelen met je verstandelijk bewustzijn en resultaatgerichtheid, kan jij met je mannenkracht een positieve bijdrage leveren aan de wereld.

Mannelijke systemen

De meeste systemen die in de huidige maatschappij bestaan, zijn van oudsher namelijk patriarchaal ingericht. Politiek, landbouw, handel en industrie waren in den beginne mannelijke werkterreinen (waarbinnen vrouwen inmiddels gelukkig ook hun weg hebben gevonden). En ook de zorg en het onderwijs bestonden in eerste instantie uit mannelijke artsen en onderwijzers die assistentie kregen van vrouwen. Dat maakt het DNA of de basisstructuur van de meeste systemen nog steeds mannelijk, ondanks dat vrouwen daarbinnen nu veel meer zeggenschap hebben gekregen. En precies daar is het waar ware mannenkracht – de combinatie van Arthur en Merlijn – het grote verschil kan maken. Want als man begrijp jij het DNA van die systemen van nature beter dan vrouwen en kan je er dus ook makkelijker veranderingen in aanbrengen.

Maak het verschil

Hoe kan jij als gevoelige man het verschil maken voor de wereld? Door te beginnen binnen je eigen cirkel van invloed. Want alle (mini-)systemen samen maken de wereld. Een cirkel van invloed is bijvoorbeeld je werk waar je – naast alles wat je verstandelijk weet en ziet – ook gebruik maakt van wat je voelt dat er gebeurt. Of je sociale netwerk, waar je naast de leuke anekdotes en vrolijke grappen ook je emoties en twijfels deelt met anderen. Door zowel de Arthur- als de Merlijn-kant van je mannenkracht in te zetten, zet je niet alleen jezelf volledig in je kracht. Maar je inspireert anderen ook om hetzelfde te doen. Zo geef je de zonen en kleinzonen van de toekomst mee dat ook gevoel een wijze raadgever is.

 

Ook interessant voor jou:
Spirituele evolutie van de man
Ontspannen bij ADHD of ADD: Reiki werkt ook als je gedachten afdwalen
Drie stappen om voorgoed van een slechte gewoonte of verslaving af te komen
Maak jij je druk om maatschappelijk onrecht? Zo gaat jouw ‘wakker zijn’ niet ten koste van je eigen energie

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp