wakker woke awake Avalon coaching Ridderkerk

Maak jij je druk om maatschappelijk onrecht? Zo zorg je dat jouw ‘wakker zijn’ niet ten koste gaat van je eigen energie

Het is een woord dat de laatste jaren veel gebruikt wordt voor mensen die zich bewust zijn van maatschappelijk onrecht en ongelijke behandeling: woke of wakker zijn. Het is mooi dat onze authenticiteit zodanig de ruimte heeft gekregen om te groeien, dat we niet meer alles wat het gezag zegt voor zoete koek slikken. Dat we willen leven naar onze eigen innerlijke waarheid. Maar vaak gaat dit ‘wakker zijn’ gepaard met flink wat frustratie en boosheid. Als dat te groot blijft, haalt het je eigen energie omlaag. Door je wakker bewustzijn uit te breiden met liefdevolle energie, beweeg je van ‘woke’ naar ‘awake’. Van wakker naar ontwaakt. En daarmee houd je niet alleen je eigen energie in balans, maar breng je ook die van de wereld om je heen naar een hoger plan.

Authenticiteit

Authenticiteit betekent dat je kritisch bent op wat door anderen wordt gepresenteerd als de enige echte waarheid. Je onderzoekt altijd of die waarheid wel aansluit bij wat voor jou als waar voelt. Daarbij kijk je ook kritisch naar je eigen overtuigingen en oordelen: heb je inderdaad het beste voor met anderen of komt deze waarheid beter uit voor jouw ego? Als blijkt dat de maatschappelijke tendens of de keuze van machthebbers oprecht niet bij jouw waarheid past, dan mag je daar trouw aan zijn.

Energie omlaag

Trouw blijven aan jezelf is echter iets anders dan anderen tot vijand maken. De wereld beschouwen als een plek vol vijanden en misschien zelfs complotten kan je eigen energie enorm omlaag brengen. Je stemt je dan namelijk voortdurend af op de negatieve energie van deze personen of gebeurtenissen. Wanneer je focus teveel ligt op alles wat er volgens jou mis is in de wereld, gaan je boosheid (en misschien ook je angst) overmatig veel invloed hebben op je eigen energie. De balans slaat door naar negativiteit waardoor er minder ruimte overblijft voor de positieve energie van levensvreugde, liefde en compassie.

Trillingsfrequentie

Alles is energie en energie is trilling. Negatieve emoties zoals woede en angst hebben een lagere trillingsfrequentie dan positieve gevoelens zoals liefde en compassie. Als je voortdurend alert bent op misstanden en boos reageert op alles wat maar in strijd zou kunnen zijn met jouw eigen waarheid, laat jij je continu meeslepen naar een lagere trillingsfrequentie van frustratie en onveilig voelen. Je kan je voorstellen dat dit invloed heeft op je totale gestel: niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. Wanneer jij vanuit je wakkere bewustzijn tóch steeds kan uitgaan van het beste in ieder mens – en ja: soms is dat echt even goed zoeken – dan stem je af op de hogere trillingsfrequentie van liefdevolle energie. Een energiefrequentie die jouw lijf en psyche voedt in plaats van opvreet.

Hout exces

In de Chinese geneeskunde hangt frustratie en woede samen met het element Hout. Net als de andere vier elementen Vuur, Aarde, Metaal en Water maakt ook Hout deel uit van een gezonde balans in onze energie. Boos kunnen zijn en je grenzen voelen zijn belangrijke eigenschappen van een gezonde menselijke geest. Hout in balans maakt dit mogelijk. Maar als het hout element excessief wordt en de andere elementen gaat overheersen, dan raakt onze innerlijke energie uit evenwicht. Je voortdurend kwaad maken en steeds maar weer de strijd aangaan, maakt dat ons Hout gaat woekeren. Uiteindelijk brengt dat je totale levensenergie omlaag en kan het leiden tot ziekte. “Ik erger me dood”, is een bekende uitdrukking. Laat het zover niet komen alsjeblieft.

Lees ook: De kracht van hout – kiezen voor geluk

Choose your battles

Moeten we dan alles wat we om ons heen zien gebeuren maar laten voor wat het is? Dat niet, want voor elke evolutie is ook revolutie nodig. Om iets te veranderen is het nodig dat mensen hun stem laten horen en bereid zijn om voor hun eigen waarheid te gaan staan. Maar wees ook daarin bewust. Choose your battles. Voel goed of de manier waarop en de momenten wanneer je dat doet jou daadwerkelijk in je kracht zetten. Neem tussen je acties door voldoende rust. Blijf je hart open stellen voor de mooie dingen die ook plaatsvinden in de wereld. Volg het nieuws, maar sla ook eens een dagje over. Demonstreer als je wil maar niet uit verzet tegen, maar uit liefde voor. Leef het voorbeeld, in plaats van alleen te roepen hoe het niet moet. Zorg dat jouw energiefrequentie hoog blijft, zodat je ook op de lange termijn verschil kan maken. En kan genieten van de resultaten van je inspanningen.

Compassie

Je houdt je energie hoog door ondanks alles te blijven geloven in het beste in ieder mens. Compassie betekent het open houden van je hart voor de mogelijkheid dat iemand handelt vanuit bijvoorbeeld onwetendheid, gebrek aan zelfliefde of uit een diepgewortelde angst. Ook iemand die doelbewust bezig is om anderen pijn te doen of te onderdrukken, heeft een kern van liefde in zich. Het is ooit een kind geweest met onvoorwaardelijke liefde voor de ouders, zelfs als die geen onvoorwaardelijke liefde terug konden geven. Bepaalde overtuigingen en angsten kunnen, mits lang genoeg aangewakkerd, van ons allemaal een ‘slecht mens’ maken. Dus heb mededogen, ook voor je onderdrukker. Zoals Nelson Mandela, die als geen ander wist wat ongelijke behandeling betekent. Misschien wel juist daarom bleef hij zijn bewakers in de gevangenis benaderen als mensen met een hart. Dat maakte hem zeer krachtig, ook al was hij van zijn vrijheid beroofd.

Leef oprecht

Binnen het traditionele systeem van natuurlijke heling met Reiki wordt o.a. gewerkt vanuit vijf leefregels. Een daarvan is “Maak je vandaag niet kwaad”. Een andere is “Leef oprecht”. De vijf Reiki principes zijn erop gericht om je energetisch veld afgestemd te houden op de hoge trilling van liefde. Dat je kwaad maken je energie omlaag brengt, mag inmiddels duidelijk zijn. Oprecht leven betekent niet alleen dat je je medemens geen onrecht aandoet , maar ook dat je oprecht mag zijn naar jezelf. Dat je het leven leeft dat bij de waarheid van jouw hart past. Deze twee Reiki principes in het bijzonder onderstrepen hoe belangrijk het is om niet alleen ‘woke’ te zijn, maar vooral ‘awake’.

Lees ook: Reiki is dé spirituele heelkunst van deze (nieuwe) tijd

Wakker met een plus

Awake of ontwaakt zijn, is wakker zijn met een plus. De plus van liefde. Door je, terwijl je bewust bent van onrechtmatigheden en machtsmisbruik, af te blijven stemmen op de energie van onvoorwaardelijke liefde wordt jouw wakker zijn krachtiger. Je bereikt dan namelijk een bewustzijn dat ruimer is dan het bewustzijn van alleen je denken en je emoties. Je betrekt ook je zielsbewustzijn en het hoger bewustzijn bij je manier van leven. Toegang krijgen tot dat hogere bewustzijn kan niet anders dan door je af te stemmen op de energie van liefde. Wijsheid vanuit dit bewustzijn kan namelijk alleen worden ontvangen door middel van een hoge trillingsgolf. Je vindt die frequentie door een staat aan te nemen van niet oordelen, niet verzetten en niet bang zijn. Op deze manier wakker zijn maakt dat je steeds beter weet wat jij kan bijdragen aan een betere wereld.

Ook interessant voor jou:
Deze mindset brengt je bij de wijsheid van je ziel
Zo houd jij je energie hoog in moeilijke tijden
Spirituele evolutie van de man

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.