houd je energie hoog Avalon Ridderkerk

Opladen op energetisch, mentaal, emotioneel en fysiek niveau

Iedereen maakt weleens een fase door waarin het met jezelf op zich goed gaat, maar met je nabije omgeving niet. Als je kind ernstig ziek is, je partner verdriet heeft , de sfeer op je werk gespannen is of tijdens de corona crisis bijvoorbeeld. Ook al gaat het niet direct over jou; het raakt je wel. Dit is wat  jij zelf kan doen om je eigen energie toch hoog te houden in moeilijke tijden.

Vier lagen

Onze energie manifesteert zich op vier niveaus. Mensen hebben een fysieke, mentale, emotionele en spirituele/energetische laag. Voor het opladen en hoog houden van jouw energie hebben zowel je lijf, je gedachten, je gevoelens als je spirit extra aandacht nodig tijdens zware omstandigheden.

Emotioneel opschonen

Je energie hoog houden terwijl de sfeer om je heen zwaar aanvoelt, is makkelijker naarmate er minder oude pijn en verdriet in jou aanwezig zijn. Dat zijn namelijk innerlijke obstakels waar de negativiteit van buitenaf op kan blijven steken. Waar verhalen van anderen jou verdrietig, boos of bang maken, zitten er nog emoties van vroeger in jou die door deze situatie geactiveerd worden.

Door met liefde naar die emoties in jezelf te kijken en ze toe te laten, kan je ze oplossen. Onderdrukte emoties vormen een blokkade; vrijgekomen emoties zijn een kans om er liefde en licht naar toe te sturen. Zo transformeren je emoties in ervaringen: gebeurtenissen uit het verleden waar je geen pijn meer bij hoeft te voelen. Hoe meer jij jezelf emotioneel hebt opgeschoond, hoe kleiner de kans dat negativiteit van anderen jouw energie omlaag haalt.

Licht uitnodigen

Op spiritueel niveau is het belangrijk om – juist als de energie om je heen wat zwaar en donker is – telkens bewust licht uit te nodigen in jouw energetisch veld. Dat doe je door contact te maken met jouw hoger bewustzijn, jouw ‘lijntje met boven’. Daar is de energie altijd hoog. Reiki en meditatie zijn manieren waarop je jezelf steeds weer in het licht kan plaatsen. In een meditatie kan je bijvoorbeeld visualiseren dat je uit de schaduw stapt en in het licht gaat staan. Je spirit vult zich dan daadwerkelijk met licht. Wie zelf reiki kent, zal weten dat de zelfbehandeling een effectieve manier is om elke dag opnieuw weer licht door je heen te laten stromen. Doe dagelijks een oefening waarbij je licht uitnodigt om je energie op peil te houden.

Positief denken

“First the mind, then te chi, then the blood.” In de Chinese geneeskunde drukt dit gezegde uit hoe groot de invloed van ons denken is op onze lichaamsenergie (chi of ki) en ons stoffelijke lijf. Blijven ronddraaien in negatieve gedachtecirkels gaat ten koste van onze levenslust en vitaliteit. Om je energie hoog te houden is het belangrijk om positieve gedachten uit te nodigen. Dat kan knap lastig zijn wanneer je je zorgen maakt of als er overal om je heen wordt geklaagd en gemopperd. Maak er dan een bewuste oefening van: gericht positieve gedachten naar binnen halen. Dat kan bijvoorbeeld met het uitspreken van positieve affirmaties.

Verhalen

Positief denken is ook het vermijden van negatieve gedachten die niet van jou zijn. Door minder vaak naar het journaal te kijken bijvoorbeeld. Of door selectiever om te gaan met sociale media, televisie, films en boeken. Vraag je eens af of de verhalen (echt en fictief) die je leest en hoort je gedachten vullen met liefde en hoop, of juist met angst en woede. Kies voor het eerste. Je hoeft de realiteit niet uit het oog te verliezen, maar je hoeft pessimisme dat niet van jou is ook niet naar binnen te halen. Hoop doet leven.

Lichamelijke energie hoog houden

Hoog houden van je geestelijke en spirituele energie gaat makkelijker wanneer je ook je lichaam zo vitaal mogelijk houdt. Voor een lijf dat dichtslibt met vetten, suikers, te zware koolhydraten en chemische goedjes is het moeilijk om de energie van top tot teen door te laten stromen. Kies voor eten dat je daadwerkelijk voedt in plaats van voeding die je lichaam belast. Eet en drink wat bij jou past (personalised food): niet te zwaar, niet teveel en met de voor jouw gestel juiste voedingsstoffen.

Beweging en buitenlucht

Je optimaliseert jouw lichamelijke energiestroom ook met voldoende en passende beweging. Gebruik je gevoel en gezond verstand om te bepalen hoeveel en wat voor soort beweging jou dient. Ben je gauw geneigd om op de bank te gaan hangen? Kies dan voor 3x per week een intensieve workout of hardlopen bijvoorbeeld. Kan je juist moeilijk stilzitten? Dan zijn yoga of een stukje wandelen misschien beter voor jou. Zorg in alle gevallen voor voldoende buitenlucht binnen de mogelijkheden. Al is het maar door geregeld even op het balkon of in de tuin te zijn.

Laag voor laag

Het is een hele uitdaging om je energie te allen tijde op alle vier je bestaanslagen hoog te houden. Wees dan ook niet te streng voor jezelf als je het niet allemaal tegelijk kan of wil. Dit artikel is niet bedoeld om een perfectionist van je te maken. Toch heb ik alle vier de lagen behandeld, omdat ze elkaar allemaal beïnvloeden. Dus om je energie hoog te houden, is het wel belangrijk om aandacht te schenken aan alle lagen.

Intuïtief weet je wel welke laag voor jou op dit moment het meeste prioriteit heeft. Ga daar als eerste mee aan de slag. En misschien zijn er in de andere lagen al kleine dingetjes die je zonder al teveel moeite kan veranderen. Zodra je merkt dat je inspanningen op de ene laag effect hebben op je energieniveau, kan je de energie op een andere laag ook actief gaan verhogen. Werk aan het totaalplaatje en zorg dat de oneindige krachtbron die ieder mens in zich heeft, volop mag gaan stralen. Voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Merk je dat je energie blijft steken op een bepaalde laag en heb je nog moeite om daar iets aan te veranderen? Neem dan contact met me op, dan kijk ik hoe ik je daar in deze tijd bij kan ondersteunen.

Misschien ook interessant voor jou:
Energiemanagement: de sleutel tot succes
Loslaten, hoe dan?
Het Avalon totaalconcept: werken op vier niveaus

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp