betekenis herfst energie yin Avalon reiki Ridderkerk

Betekenis herfst energie: yin voedt jouw persoonlijke groei

Alle seizoenen hebben hun eigen energie en daarmee ook hun specifieke invloed op ons. De betekenis van de herfst is terugkeren naar de binnenwereld. De herfst is het seizoen dat mens, dier, boom en plant stimuleert om zich terug te trekken. De zon schijnt minder fel en lang, het wordt kouder en vochtiger. We blijven vanzelf meer binnen. Meer binnen zijn we meer op onszelf aangewezen. Er is minder afleiding door de buitenwereld. Je bent misschien geneigd om die afleiding toch op te blijven zoeken. Maar als je gebruik wil maken van je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en te groeien, doe je er goed aan om bewust mee te bewegen met de energie van de herfst.

Yin energie

De naar binnen gerichte energie van de herfst brengt je in contact met de onzichtbare wereld van wat zich binnen in jou afspeelt. De energie van de herfst is Yin. Yin energie is ontvankelijk, kalm en verbonden met de aarde. Anders dan de meer naar buiten gerichte energie (Yang) die ons aanzet tot actie. De yin energie van de herfst brengt de focus naar wat je voelt en denkt. Naar je onderbewustzijn en je intuïtie. Naar alle dingen in jou die niet meteen zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Waar je misschien nog nooit iemand over verteld hebt, of lang niet alles.

Betekenis herfst: doorvoelen en loslaten

Wanneer de herfst energie je zo naar binnen leidt, kom je vanzelf ook weer de dingen tegen die je in de afgelopen tijd pijn hebben gedaan. Gebeurtenissen die je liever anders had gezien, en die je gekwetst hebben of onzeker hebben gemaakt. Hopelijk waren er ook fijne dingen en voel je vreugde als je daaraan terugdenkt. Maar als je oprecht diep bij jezelf naar binnen kijkt, kan je ook je verdrietige gevoelens niet onderdrukken. Dat zou je ook niet moeten willen, want de herfst energie helpt ons om dingen los te laten. Zoals de bomen hun bladeren laten vallen. Iets écht loslaten kan alleen als je het eerst nog een keer goed vastpakt. Pas als je het totale effect van bepaalde gebeurtenissen op jou hebt doorvoeld, kan je het ook volledig loslaten. Dan hoeven er geen restjes oud zeer meer onder de oppervlakte te blijven schuilen.

Door het donker heen bewegen

Meebewegen met de energie van de herfst kan best spannend zijn. Helemaal in yin gaan, betekent alles voelen wat er is. Zonder je ertegen te verzetten of ervan weg te vluchten. Zoals de herfst de voorbode is van de koude, donkere winter, zo leidt de energie van dit seizoen je naar de donkerste krochten van je binnenwereld. Met al je angst en pijn. Maar hoewel je al je verdriet mag doorvoelen, hoef je er niet in te blijven hangen. Als jij goed voor je eigen levensenergie zorgt, ben je in staat om door het donker heen te bewegen. Gezonde yin energie beweegt vanuit haar zwaartepunt ook altijd weer naar het licht. De nacht (yin) gaat altijd over in de dag (yang).

Yin voedt jouw persoonlijke groei

Planten, bomen, dieren en mensen hebben een oerinstinct om zich voort te planten. Daarbovenop hebben mensen een intrinsieke drijfveer om zichzelf persoonlijk te ontwikkelen, om hun bewustzijn te doen groeien. Na de herfst en de winter waarin alles in de natuur stil lijkt te liggen, komt de lente waarin de zaadjes weer ontkiemen en de eerste lammetjes worden geboren. De voortplanting is een feit.

Onder de oppervlakte (onzichtbaar) is er in de tijd tussen zomer en lente heel wat gebeurd. De yin energie van de herfst, met haar zwaartepunt in de winter, bleek de voedingsbodem van de groei die in de lente en zomer weer zichtbaar wordt. Op bewustzijnsniveau werkt het precies hetzelfde. Het proces van naar binnen voelen, loslaten en rusten dat plaatsvindt als jij je overgeeft aan de yin energie, zorgt dat jij tot nieuwe inzichten en ideeën komt die je de komende periode verder kan ontwikkelen. Yin voedt jouw persoonlijke groei.

Yin in balans

Zoals yin en yang in de natuur een continue dans met elkaar uitvoeren, zo heeft ook ieder mens yin en yang energie in zich. In de herfst zal de yin energie meer worden geactiveerd. Zoals gezegd is gezonde yin flexibel genoeg om zich door donkere gevoelens heen te bewegen en los te laten. Als dat niet lukt en yin stagneert, blijven mensen steken in hun verdriet. Dat kan zelfs leiden tot depressie. Denk maar aan de beruchte winterdip. Als je merkt dat dit het geval is bij jou, is het tijd om hulp te vragen. Door je op lichamelijk, mentaal-emotioneel en energetisch niveau te laten behandelen, kan de yin energie weer in balans komen. Daarmee wordt loslaten makkelijker en zet je vanzelf een stapje in jouw persoonlijke groei.

Ook interessant voor jou:
Yin Yang: wat overheerst bij jou?
Wat ik met liefde voor je doe: de Avalon totaalaanpak
Blijven steken in het donker: zo ontstaat een winterdip

Dit artikel is gepubliceerd in de Avalon nieuwsbrief van oktober 2020. Wil je vaker dit soort artikelen lezen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp