De buik als klankkast van je gevoel

De buik is een al veelbesproken deel van het lichaam. Helaas ook vaak in negatieve zin: we vinden hem te dik, we hebben er pijn aan, hij zit in de weg…veel mensen hebben wat te klagen over hun buik. Zelf heb ik dat ook lang gedaan. Mijn gevoelige spijsvertering en de opgeblazen buik die daarbij hoorde maakten dat ik mijn buik als een storend element was gaan zien. En niet als een waardevol onderdeel van mijzelf.

Maar dat is het wel. Je buik is een heel belangrijk onderdeel van wie je bent. Niet alleen huisvest de buik allerlei essentiële organen voor spijsvertering, voortplanting en afvalverwerking – zo’n beetje je hele bestaan dus – maar je buik is in energetisch opzicht ook de klankkast van je gevoelsleven. Je buik bepaalt voor een belangrijk deel hoe gelukkig jij bent met je leven.

Drie lagen

De buik kan je in drie lagen verdelen: de bovenbuik, de middenbuik en de onderbuik. Elk deel speelt een rol in het registreren van prikkels van buitenaf en het vormen van gevoelens daarover. De meest subtiele en vluchtige gevoelens resoneren vooral in het bovenste deel van je klankkast, de meer fundamentele en oer gevoelens vooral in het onderste deel van je buik.

Bovenbuik

Je bovenbuik begint direct onder je middenrif en eindigt ter hoogte van de onderste ribben. Je lever, galblaas, maag, milt/alvleesklier bevinden zich hier. Dit is de plek waar de – wat je zou kunnen noemen – vluchtige gevoelens worden waargenomen. Zo komen heel snel, en kunnen in principe ook snel weer weg zijn.

De gevoelens hoeven niet per se over jouzelf te gaan, het is vooral je eerste reactie op dingen van buitenaf. Irritaties over iemands gedrag bijvoorbeeld, of walging over iets wat je ziet of hoort maar dat niet direct over jou hoeft te gaan (bijvoorbeeld op tv). Maar ook zenuwen over iets wat je moet gaan doen kunnen heel goed voelbaar zijn in dit gebied.

Je zou kunnen zeggen dat de bovenbuik de hogere klanken van je gevoel laat horen. Het zijn de gevoelens die in jou opkomen terwijl je in interactie bent met de buitenwereld. Hoewel in eerste instantie vluchtige gevoelens, kunnen ze uiteraard wel aanhaken bij een dieper gevoel dat al in jou zat en daarmee langer blijven hangen dan je zelf zou willen.

Middenbuik

Je middenbuik begint onder de onderste ribben en loopt tot ongeveer twee vingers onder de navel. Je zou dit ook het navelgebied kunnen noemen. Hier bevindt zich een groot deel van de darmen. Energetisch gezien is en blijft de navel het punt waarmee je in de baarmoeder met het lichaam van je moeder verbonden was en hoe je de bouwstoffen van het leven kreeg toegediend. Ook al is die navelstreng allang verdwenen, het blijft een ingang voor scheppende kracht zoals jij die van je moeder hebt ontvangen.

Vertaald naar het gevoel is de middenbuik dan ook een belangrijk gebied voor creativiteit en seksualiteit. Het zijn de midden tonen van de klankkast, die bepalen hoe jij jezelf aan de wereld laat zien. Je vrij voelen, je durven uiten, gezien willen worden; het zijn allemaal gevoelens die in de middenbuik worden waargenomen. Als jij je door iets of iemand in je vrijheid beperkt voelt of wanneer je denkt dat er voor jouw verlangens geen plek is, dan is de middenbuik de eerste die dat registreert. Iets om aan te denken als je vaak last hebt van pijn of darmkrampen in dat gebied.

Onderbuik

In je onderbuik gaat het niet om de gevoelens over wat je van jezelf laat zien aan de wereld, maar om de gevoelens over wie je daadwerkelijk bent. Over je bestaan, over je ZIJN. Hier ligt je oorsprong, je kern. De onderbuik loopt van vlak onder je navel tot aan de onderkant van je bekken. In dit gebied bevinden zich de geslachtsorganen, je blaas en het onderste deel van de darmen. Hier resoneren de diepste klanken in je buik: je oer gevoelens.

In je onderbuik ervaar je gevoelens van veiligheid of – tegengesteld – (doods)angst. Hier kan je je thuis voelen op de plaats waar je bent, of juist ‘unheimisch’. Je onderbuik weet of je onbevangen kan ZIJN of juist op je hoede. Dit is je onderbuikgevoel, je instinct.

Bij negatieve ervaringen kan de echo van de diepe, trage klanken van de onderbuik nog heel lang door blijven klinken, terwijl de daadwerkelijke ‘onveilige’ situatie misschien allang voorbij is. Ook de organen in dit gebied kunnen daar last van krijgen, wat zich kan uiten in fysieke klachten zoals bijvoorbeeld blaasontsteking.

De buik als klankkast

Misschien is het voor het eerst dat je op deze manier kijkt naar je buik als klankkast van je gevoel. Maar op zich is het niet nieuw dat we gevoelens registreren en verwerken in onze buik. Vaak heeft je buik al iets opgepikt voordat je hersenen dat doen en je er bewust van wordt. Begrippen als ‘onderbuikgevoel’, ‘knoop in je maag’ en ‘vlinders in je buik’ bestaan niet voor niets. Dat is ook waarom lichaamswerk zo belangrijk is bij het verwerken van bijvoorbeeld traumatische ervaringen of stress. Omdat we niet alleen met onze hersens prikkels verwerken, maar met ons hele lijf.

Koester je buik

De buik bekijken als klankkast van je gevoel doet je hopelijk ook beseffen hoe belangrijk het is om dit deel van je lijf te erkennen en te koesteren. Goed zorgen voor je buik betekent goed zorgen voor je gevoelsleven. Help je buik om gevoelens die niet (langer) bij jou horen los te laten en fijne gevoelens over het zelf toe te laten. In plaats van schuldgevoelens, schaamte en afkeuring heeft je buik liefde nodig. Als je buik er mag zijn, mag jij er zijn. Als je buik gevoed wordt met dingen die goed te verteren zijn, dan kunnen alle gevoelens die in jou zijn ook op een gezonde manier worden verteerd. Die voeding bestaat letterlijk uit eten en drinken, maar ook uit informatie die je wel of niet tot je laat komen en situaties waar je jezelf wel of niet in plaatst. Maak dus vandaag eens écht contact met je buik en vraag hem wat hij nodig heeft.

Heb jij iets aan deze blog gehad? Misschien voelt het goed voor je om bij wijze van energie-uitwisseling een kleine donatie te doen. Bijvoorbeeld 5 euro, of een ander bedrag dat passend voelt. Op die manier help je mij om – naast mijn consulten en cursussen – voldoende tijd en energie te kunnen blijven besteden aan het bieden van gratis tips en inspiratie met mijn schrijfsels. Je kan je donatie overmaken op rekeningnummer NL29RABO 014.14.89.456 t.n.v. J. Rietveld. Dankjewel alvast!

Misschien ook interessant voor jou:
Onrustige benen: schakel ‘het alarmsysteem van je onderlijf’ uit in 3 stappen
Verzakkingen, cellulitis en spataderen allemaal kwestie van zwakke milt energie
Lichamelijke klachten en hun logica volgens Chinese geneeskunde