Gezond eten? Luister naar je buik.

Gezond eten betekent voor iedereen wat anders. Je buik is met alle spijsverteringsorganen die zich erin bevinden dé belangrijkste raadgever als het gaat om gezonde voeding. Wat gezonde voeding is, verschilt per persoon. Het hangt af van jouw unieke constitutie.

Je buik geeft als geen ander aan wat wel en niet goed voor jou is:

  • Boeren: hiermee laat je maag weten dat deze voeding veel gisting geeft en daardoor qua zuurgraad te hoog is voor jouw lichaam.
  • Rommelende darmen: jouw darmen laten horen dat ze heel hard moeten werken om alle koolhydraten, eiwitten en vetten af te breken. Hoe meer geluid, hoe lastiger dat is. En hoe moeilijker om de gezonde voedingsstoffen uit je eten op te nemen en de afvalstoffen af te voeren. Een beetje werken is geen probleem, voortdurend overbelasten uiteraard wel. Regelmatig licht verteerbaar eten zoals rijst en zacht gekookte, niet pittige groenten kan een weldaad zijn voor je darmen.
  • Poep: de structuur en de kleur van je ontlasting vertelt je of de voeding die je de vorige dag nam ook daadwerkelijk voedend was. Een bruine worstvormige drol betekent een blije buik. Geel, zwart, een grote brei of keutels? Misschien was dit eten niet helemaal wat je op dat moment nodig had.

Dagboekje

Uiteraard is er niets mis mee om af en toe een boer of wind te laten of een keer niet de perfecte drol te leggen 😊 Maar als je stelselmatig last hebt van maag-, lever- of darmklachten zijn dit wel signalen waar je iets mee kan. Houd een dagboekje bij van wat je eet en registreer hoe je buik daarop reageert. Zo krijg je meer inzicht in welke voeding wel en niet bij jou past.

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp