rouwverwerking Avalon coaching Ridderkerk

Waarom verdriet verwerken bij veel mensen zo lang duurt of nooit helemaal klaar is

Er bestaat een groot misverstand over rouwverwerking. Heel veel mensen worstelen na het verlies van een dierbare voor lange tijd met hun verdriet. Na een eerste, relatief korte periode van rouw, proberen ze hun oude leven weer op te pakken. Van tijd tot tijd worden ze dan overvallen door een immens verdrietig gevoel. Zodra het weer lukt gebruiken ze al hun wilskracht (en evt. een kalmerend middel) om hun tranen weer weg te stoppen en door te gaan met hun dagelijkse beslommeringen.

Cirkeltje

‘Ik kan toch niet eeuwig blijven huilen,’ of ‘ik moet door’, is de overtuiging van velen. Met als gevolg dat ze tijdelijk geen of onvoldoende aandacht besteden aan het diepe verdriet dat er nog steeds is. Totdat het ze op een ongepland moment opnieuw overvalt. Na de eerste opwelling (een huilbui, een uitbarsting, een neerslachtige dag) vinden ze weer een manier om het verdriet terug te dringen. En zo kan het cirkeltje heel lang door gaan…

Van vorm veranderen

Maar rouwverwerking gaat niet om het leren omgaan met en hanteerbaar maken van verdriet, maar om het daadwerkelijk verwerken ervan. Als je iets verwerkt, verandert het van vorm. In het geval van rouw zal de vorm veranderen van een zware last op je hart tot een liefdevolle herinnering; een warme plek in je hart.

Zijn met je pijn

Echt verwerken van verdriet gaat het voorspoedigst door het er eerst helemaal te laten zijn. Door je tranen en pijn toe te laten, net zolang voor jou nodig is. Zonder een oordeel te vellen over je eigen gevoel of gedrag; het helemaal te laten bestaan. Alleen zo kan je hart zich ontladen van alle spanning, zodat er weer ruimte kan ontstaan voor vreugde en hoop.

Loslaten

Pas wanneer je verdriet volledig hebt toegelaten te bestaan, kan je het gaan loslaten en omvormen. Waar we vaak bang zijn om ons te verliezen in onze emoties (‘wat als ik nooit meer uit mijn verdriet kom?’) of er zelfs afkeuring bij voelen (‘wat ben ik een aansteller’, ‘ik mag niet bij de pakken neer gaan zitten’), blokkeren we ons eigen gevoel. Op die manier kan ons zelfhelend vermogen, dat ook op emotioneel niveau werkt, niet op volle kracht werken. Waardoor verdriet op de achtergrond blijft sluimeren en niet kan worden losgelaten.

Metaal element

De Traditionele Chinese Geneeskunde schaart ons vermogen om verdriet te verwerken en los te laten onder de eigenschappen van het element Metaal. Metaal is onderdeel van de dynamiek tussen de vijf elementen die onze lichamelijke, geestelijke en energetische balans bepalen. Je kan de werking van het element Metaal vergelijken met het seizoen herfst: de bomen laten hun bladeren vallen om energie te bewaren. Zo kunnen ze na de winter weer nieuw blad vormen.

Zou een boom zijn dode bladeren blijven koesteren en voeden, dan raakt hij uitgeput en blijft hij in de lente een dorre, kale boom. Op dezelfde manier kan de levensenergie van mensen ook stagneren als ze blijven steken in rouw en verdriet.

Tranen laten stromen

Het na elke opwelling weer terugduwen van je verdriet zorgt voor een blokkade in het Metaal element. Om je rouw echt te verwerken is het nodig om de natuurlijke cyclus van de elementen haar gang te laten gaan. Het mag uiteindelijk weer lente worden, en zomer. Door je tranen vrijuit te laten stromen, kan ook de energie weer gaan stromen. Traandruppels zorgen niet alleen in emotioneel opzicht voor opluchting, maar voeren ook afvalstoffen weg uit ons lichaam.

Tot op de bodem

Soms is het moeilijk om je eigen verdriet helemaal toe te laten zonder het af te keuren of er bang voor te zijn. Misschien heb je als klein kind al geleerd dat huilen niet gewaardeerd wordt. Een huilbui moest zo snel mogelijk over zijn omdat anderen zich er ongemakkelijk bij voelden. Als je merkt dat je telkens weer automatisch je verdriet onderdrukt, zoek dan hulp bij iemand die geen oordeel heeft over verdriet en jou kan helpen om bij je pijn te blijven. Op die manier doorvoel je het verdriet tot op de bodem. Vervolgens kan je als het ware door die bodem heen voelen, en ontstaat er vanzelf weer nieuwe ruimte. Ruimte voor nieuwe ervaringen die je energie en plezier schenken. Ruimte voor levensvreugde.

 

Misschien ook interessant voor jou:
Chinees metaal element: luisteren naar je onderbuikgevoel
Traumaverwerking: doorvoelen, transformeren en loslaten

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp