onderbuikgevoel chinese geneeskunde avalon coaching Ridderkerk

Chinees Metaal element: luisteren naar je onderbuikgevoel

“Ik had moeten luisteren naar mijn onderbuikgevoel; ik wist dat er iets niet klopte.“ Ken je dat? Je deed iets, het voelde niet helemaal goed, maar jij (of iemand anders) beredeneerde dat je het gewoon kon doen. En toen bleek dat je toch beter even had kunnen wachten of een andere keuze had kunnen maken. Je onderbuikgevoel kan je zien als een innerlijk kompas van waaruit je instinctmatig heel goed weet wat te doen of te laten. Volgens de Chinese geneeskunde is het ons Metaal element dat bepaalt hoe goed we naar ons onderbuikgevoel luisteren. Door Metaal in jezelf in balans te houden, kan je meer profiteren van de wijsheid vanuit je onderbuik.

Chinese elementenleer: Metaal

In de Chinese geneeskunde worden lichaam en geest behandeld door het balanceren van de vijf elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Metaal is verantwoordelijk voor de manier waarop we omgaan met verdriet en tegenslagen. Ook regelt Metaal hoe we bewegen in bepaalde processen: het stellen van doelen, stappen zetten, bijsturen waar nodig, vasthouden aan grenzen, samenwerken met anderen en omgaan met onvoorziene veranderingen. Dat geldt zowel voor het levensproces als voor kleinere processen zoals op het werk.

Veerkrachtig Metaal

Iemand met een Metaal element dat in balans is, kan meebewegen en loslaten waar nodig. Maar tegelijkertijd houdt die persoon de eigen waarheid en persoonlijke doelen en grenzen goed in het oog. Gezond Metaal is buigzaam, maar breekt niet. Overzicht houden over het grote geheel, ordelijk de benodigde stappen nemen, toegewijde discipline en toch een flexibele opstelling zijn typerende kenmerken van iemand met een sterk Metaal element. Gezond Metaal is veerkrachtig.

Onderbuikgevoel ‘Po’

Elk van de Chinese elementen omvat ook een specifiek aspect van de ziel. Voor Metaal is dat aspect ‘Po’ of de ‘lichaamsziel’. Dit is volgens de Chinese geneeskunde het deel van onze ziel dat rechtstreeks verbonden is aan ons lichaam. Po keert dan ook weer terug in de aarde op het moment dat ons lichaam sterft. Je kan Po beschrijven als een diep in ons lichaam gelegen intuïtie, vergelijkbaar met het instinct van dieren. Deze lichamelijke intuïtie is nadrukkelijk iets anders dan het zielsaspect dat ons toegang geeft tot een hoger, collectief bewustzijn buiten onszelf. Po is onlosmakelijk verbonden met ons fysieke lichaam.

Het verschil tussen onze lichaamsziel en dierlijk instinct is dat mensen gedachten kunnen koppelen aan dat onderbuikgevoel. Een dier luistert er automatisch naar. Wij mensen hebben de keuze om ons onderbuikgevoel wel of niet te volgen. Precies díe vrije wil maakt dat onze ziel lessen kan leren terwijl wij als mens op aarde leven.

Is jouw Metaal in balans?

Wanneer je stelselmatig je onderbuikgevoel negeert en zo tegenslag na tegenslag te verwerken krijgt, is je Metaal element waarschijnlijk niet goed in balans. Bekijk ook eens hoe je omgaat met verdriet: laat je het überhaupt toe of leid jij jezelf steeds af van je tranen? Verdriet is het emotionele aspect van Metaal dat in ieders leven voldoende ruimte mag krijgen. Voldoende, dus niet teveel en niet te weinig. Depressieve klachten kunnen bijvoorbeeld een gevolg zijn van te lang opgekropt verdriet, waardoor het te groot is geworden om het los te kunnen laten. Dan is er sprake van een zekere ‘metaalmoeheid’ waardoor het Metaal element niet genoeg kracht meer heeft om je door je verdriet heen te bewegen.

Verstarring

De kracht van Metaal is dat het je in staat stelt om gedecideerd en met een zekere moed je pad te lopen. Je weet waar je naartoe wilt, overziet de weg vanuit het perspectief van een adelaar, en neemt de stappen en hindernissen die nodig zijn om dichter bij je bestemming te komen. Het leven serieus en met een zekere ernst nemen, is typerend voor Metaal. Als dit echter doorschiet en Metaal overactief wordt, kan dat leiden tot verstarring. Dan ben je niet meer bereid om buiten je eigen denkraam te kijken en te onderzoeken of er misschien ook andere wegen zijn die naar Rome leiden. De kans dat je dan ergens vast komt te zitten en halsstarrige tegenwerking ervaart, is groot.

Lichamelijke aspecten van Metaal

Net als de andere vier Chinese elementen regeert de Metaal energie over bepaalde lichaamsdelen. De longen en dikke darm worden geregisseerd door Metaal, net als onze huid. Dit zijn allemaal organen die als functie hebben om stoffen (of: energie) uit de buitenwereld door te laten naar binnen en vervolgens de afvalproducten weer af te scheiden. Onze longen halen zuurstof uit de lucht en ademen koolstof uit. Onze darmen nemen voedzame stoffen op uit ons eten en voeren onbruikbare restanten af. Onze huid neemt licht en warmte op en voert overtollige hitte en afvalstoffen af via transpiratie. Een goed werkend Metaal element maakt dat deze organen heel precies kunnen opnemen wat ze nodig hebben en opruimen wat het lichaam niet dient. Vergelijkbaar met een goed werkend onderbuikgevoel dus, dat ons heel precies vertelt wat je toe mag laten, op welk moment en wanneer je wat (weer) los mag laten.

Balanceer je Metaal element

Als jij het idee hebt dat je nog meer naar je onderbuikgevoel zou kunnen luisteren, zijn er verschillende manieren om je Metaal element te ondersteunen. Voor het bekrachtigen van Po, de lichaamsziel, is het raadzaam om regelmatig in alle rust even te gaan zitten en naar binnen te voelen wat op dit moment de beste keuze is voor jou. Sluit je ogen, leg je handen op je onderbuik en voel wat een bepaald idee of mogelijke situatie bij jou teweeg brengt. Reageert je lijf rustig op die gedachte, of voel je onrust? En hoe is dat emotioneel? Voel jij je prettig bij dat idee, of wacht je liever nog even? Voelt het veilig voor je om het nu te doen? Diep vanbinnen weet jij het antwoord.

Omgaan met verdriet

Als je merkt dat omgaan met verdriet voor jou nog lastig is op dit moment, kan je Metaal ondersteunen door jezelf de ruimte te geven. Als je moeilijk bij je tranen komt, leg dan zo vaak mogelijk je handen op je hartstreek en moedig jezelf aan om het toe te laten. Geef warmte, veiligheid en liefde door met je handen, zoals je een klein, bang kind zou aanmoedigen zichzelf te zijn. Spreek ook vaak de mantra ‘ik heb vertrouwen’ uit voor jezelf. Leer je onderbewustzijn om te vertrouwen op het leven zelf.

Voeding

Ook met voeding kan je voor balans zorgen in je Metaal element. Metaal reageert in het bijzonder op de smaak ‘scherp’. Pittig eten zoals prei, uien, knoflook en gember kan helpen als je metaal energie wat mag worden opgevoerd. Pas echter op met scherp eten als je vaak last hebt van een droge huid of van hitte klachten zoals hoge bloeddruk of opvliegers.

Samenspel met de andere elementen

Heb jij het idee dat jouw Metaal element uit balans is? Of wil je het bewust luisteren naar je onderbuikgevoel verder ontwikkelen? Maak dan eens een afspraak voor een kennismakingsconsult. Ik kijk dan mee naar jouw wensen vanuit het totaalperspectief van de Chinese elementenleer en energetisch lichaamswerk. De vijf elementen werken namelijk nauw met elkaar samen, dus het kan ook zijn dat andere aspecten eerst aandacht nodig hebben voordat Metaal zichzelf weer kan herstellen. Je krijgt tijdens een kennismakingsconsult ook meteen een Reiki behandeling, waardoor jouw zelfhelend vermogen versterkt wordt. En dat vermogen heeft geen grondige analyse van je klachten nodig om te weten waar heling nodig is.

Misschien ook interessant voor jou:

Depressie:
Psychische aandoeningen en oorzaken volgens Chinese geneeskunde
Blijven steken in het donker: zo ontstaat een winterdip

Verdriet:
Het grote misverstand over rouwverwerking

Voeding Metaal element:
Deze voeding ondersteunt de weerstand van je luchtwegen

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp