Huilen is gezond: de genezende kracht van tranen

Onze basisemoties zijn vreugde, verdriet, woede en angst. Alles wat je voelt is een variant van een van deze emoties. Het zijn ook allemaal gezonde emoties. Pas als je te lang blijft hangen in een bepaalde emotie en deze daardoor steeds groter en groter wordt, ontstaat er een probleem. Dat geldt zelfs voor vreugde; teveel daarvan kan leiden tot hysterie.

Als de druk onder een bepaalde emotie toch teveel oploopt, zijn tranen onze natuurlijke weg om deze af te voeren. Traandruppels voeren niet alleen in letterlijke zin afvalstoffen weg uit ons lichaam, maar ook in emotioneel opzicht helpen ze om los te laten. Huilen zorgt ervoor dat je verdriet niet ophoopt in je systeem en zo een steeds grotere blokkade vormt. Een woedend iemand vindt vaak pas rust als hij of zij een keer flink heeft gehuild om het verdriet dat onder de boosheid zit. Iemand met een paniekaanval geven ze wel eens een flinke klap in het gezicht, zodat de tranen kunnen gaan stromen en de angst kan afnemen.

Dus niet alleen lachen is gezond; huilen ook! En lukt het niet om bij je tranen te komen, zoek daar dan hulp bij. Dat kan zijn van een therapeut of een bekende, maar zelfs ook van een dier of baby. Alles wat jou vertedert, brengt je dichter bij jouw zachte kant en dus ook bij je tranen.