na corona weerstand opbouwen Avalon Ridderkerk

Nazorg voor je immuunsysteem met Chinese geneeskunde en Reiki

Na corona kan de ene persoon maanden later nog de nasleep merken, terwijl een ander na een weekje ‘griepverschijnselen’ nergens meer last van heeft. Sommige lichamen zijn in staat om het virus te bestrijden voordat het de diepere lagen van de weerstand binnendringt. In andere gevallen lukt dat niet, waardoor corona op termijn ook invloed heeft op diepere energielagen. Het kan zijn dat je in eerste instantie niets van die invloed merkt, totdat na verloop van tijd allerlei vage klachten ontstaan of je gewoon maar steeds moe blijft. Nazorg voor je immuunsysteem na corona is belangrijk, zeker als je merkt dat je nog niet helemaal de oude bent.

De drie schillen van je weerstand

Net als ieder ander virus doet corona een aanslag op het immuunsysteem. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat onze weerstand grofweg uit drie lagen: de buitenste, middelste en binnenste schil. De ‘klassieke’ coronaverschijnselen – hoesten, snotterigheid, hoofd- en keelpijn en koorts – zijn reacties vanuit de buitenste schil; zeg maar van de wachters op de kasteelmuur.

Als de wachters niet sterk genoeg zijn om de indringer buiten te houden, dringt het virus door tot op het ‘binnenplein’. Ook daar staan ridders opgesteld die stevig de strijd aan gaan met de ziektekiemen. Dat merk je bijvoorbeeld aan je spijsvertering of je conditie. Mocht de strijd dan nog niet gestreden zijn, dan dringt het virus het kasteel binnen: de kern van je weerstand. Je kan dan bijvoorbeeld ’s nachts aanvallen van koorts en pijn krijgen en overdag slap en kouwelijk zijn en geen eetlust hebben.

Klachten na de eerste besmettingsfase

Als corona de diepere lagen van je weerstand is binnengedrongen, kan je ook na de aanvankelijke herstelperiode van ca. een week klachten houden. Soms merk je dat meteen – bijvoorbeeld als je reuk en smaak niet terugkomen – soms heb je dat pas later door. Misschien valt je na weken of maanden op dat je sneller moe bent dan voorheen, dat je slecht blijft slapen of dat je soms wat neerslachtig bent zonder directe aanleiding. Dit alles kan een teken zijn dat de diepere lagen van je weerstand nog steeds in oorlog zijn met het virus. Soms winnen ze een slag, soms verliezen ze. En dat kost energie.

Chinese elementen en corona

Volgens de Chinese geneeskunde vraagt een coronabesmetting vooral veel energie van de organen die horen bij de elementen Metaal, Vuur en Aarde. Metaal is het element dat regeert over de longen en luchtwegen. COVID-19 heeft als eerste vat op die organen, omdat het binnentreedt via de adem of de slijmvliezen. Om het virus te bestrijden, wordt – zoals bij elke infectie – een beroep gedaan op de energie van het Vuur-element en in het bijzonder het hart. Chinees gezien reguleert het hart de temperatuur van het bloed. Na besmetting gaat het hart hitte produceren (koorts) om zo de indringers te bestrijden.

Milt-energie

Als deze strijd lang duurt, kan de aanhoudende hitte de lichaamssappen uitdrogen. Het vochtgehalte van ons lichaam wordt volgens de Chinese geneeskunde op peil gehouden door de milt, het orgaan dat onder het element Aarde valt. Hoe verder het virus doordringt tot de diepere lagen van je weerstand, hoe langer de hitte aanhoudt en hoe meer de energie van de milt verzwakt. Het Aarde element is het belangrijkste element voor de aanvoer van nieuwe energie naar alle andere organen. Dat verklaart waarom bij ernstige gevallen van corona uiteindelijk ook andere organen kunnen uitvallen.

Depressie na corona

Chinese elementen bestaan niet alleen uit de fysieke component van organen, maar ook uit een psychisch aspect. Zo hoort verdriet bij metaal en piekeren bij aarde. Depressie tijdens of na corona heeft Chinees gezien dan ook een direct verband met de organen die door de ziekte zijn aangedaan.

Verschijnselen die vragen om nazorg

Uitputting van de energie van het metaal-, vuur- en aarde-element kan zich uiten in een aantal ziektebeelden, die op het eerste gezicht niet per se met een luchtweginfectie te maken lijken te hebben:

  • afwisselend warm en koud gevoel, zware ledematen en (lichte) spijsverteringsklachten;
  • sluimerende verhoging, vaak in combinatie met geur- en smaakverlies;
  • periodes van kortademigheid en depressieve gevoelens, afgewisseld door klachtenvrije periodes;
  • koorts in de avond en nacht, slaapproblemen en hoesten;
  • angstklachten, hartkloppingen en lusteloosheid, of
  • chronische vermoeidheid, slechte eetlust en gewichtsverlies.

Wanneer je na besmetting met corona over een langere periode regelmatig last hebt een of meer van deze verschijnselen, vraagt je lichaam om meer energie voor je afweersysteem. Tijd om je weerstand te versterken, zodat de strijd eens en voor altijd gewonnen kan worden.

Weerstand opbouwen

Medicatie en medische behandelingen kunnen in acute gevallen helpen om de klachten de kop in te drukken. Maar je wil ook je immuunsysteem aansterken, zodat virussen en andere ziekteverwekkers minder kans krijgen jouw lichaam binnen te dringen. Met hulp van de Chinese geneeskunde kan worden bepaald welke elementen en organen meer energie nodig hebben. Aanpassen van de voeding kan bijvoorbeeld het aarde-element (maag en milt) versterken. Door slijmvormend voedsel te vermijden, kan je bovendien de belasting van je longen en luchtwegen verminderen.

Acupressuur, massage en reiki

Energetische massage en acupressuur stimuleren de energiemeridianen die naar de verschillende organen lopen. Eventuele ophopingen van vervuiling (fysiek, maar ook mentaal-emotioneel) komen daarmee los, waardoor de energie weer vrij door de banen kan stromen. Met behulp van Reiki kan de lichaamseigen energie bovendien worden aangevuld met schone energie. Op deze manier neemt je weerstand geleidelijk aan toe en is je lichaam steeds beter in staat om corona en andere ziektekiemen buiten de deur te houden. Dan kan jij je eindelijk weer je oude zelf voelen. Of misschien nog wel beter dan dat…

Heb jij nog last van de nasleep van corona? Neem vrijblijvend contact met me op of maak een afspraak voor een kennismakingsconsult om te ontdekken hoe ik je kan helpen.

Ook interessant voor jou:
Deze voeding ondersteunt de weerstand van je luchtwegen
Wat is Reiki?

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp