knuffelen met energie Avalon coaching Ridderkerk

Knuffelen met energie: zo geef je iemand meetbaar(!) energie met jouw omhelzing

De traditionele zoenen op de wang worden steeds vaker vervangen door een welgemeende knuffel. Het mooie daarvan is dat een omhelzing een helende werking kan hebben. Knuffelen met energie doe je door je omhelzing op een bepaalde manier uit te voeren. Daarbij gaat het niet zozeer om de intentie die je in je knuffel legt, maar vooral ook om de juiste lichaamshouding. Door je intenties kracht bij te zetten met je lichaamscontact geef je de energie van de ander een oppepper. Het effect van jouw knuffel op de levensenergie van de ander is zelfs direct meetbaar!

Helende werking

Misschien heb je wel vaker gehoord of gelezen dat knuffelen een helende werking heeft. Die werking zit hem in eerste instantie in het lichaamscontact. Wanneer mensen elkaar aanraken komt het stofje oxytocine vrij in onze hersenen. Oxytocine is het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ dat maakt dat mensen zich met elkaar verbonden voelen. Een pasgeboren baby heeft er baat bij dat zijn moeder hem regelmatig knuffelt, zodat zij zich aan elkaar gaan hechten. Oxytocine is bijvoorbeeld ook van invloed op de toeschietreflex van de moeder als zij borstvoeding geeft. Wie je ook omhelst, jouw hersenen en die van de ander zullen oxytocine afgeven. En dat geeft een geborgen gevoel.

Knuffelen met energie: meer dan oxytocine

Knuffelen met energie betekent echter meer dan een fysiologische reactie op aanraking. Voor de aanmaak van oxytocine doet vooral de intentie van je knuffel ertoe; je moet het menen. Hoe je de omhelzing verder uitvoert, maakt niet zoveel verschil. Om degene die je knuffelt daadwerkelijk energie te geven, is de manier waarop je knuffelt wel degelijk belangrijk. De meeste mensen zijn geneigd om hun rechterarm over de linkerschouder van de ander te leggen wanneer ze iemand omhelzen. De linkerarm blijft ergens hangen of gaat met een beetje geluk om de middel van de ander. Ga maar eens bij jezelf na hoe jij iemand een knuffel geeft.

Hart op hart

Het gekke is dat, wanneer jij je rechterarm over de schouder van de ander legt, je de linkerzijde van je borstkas automatisch wegdraait van de ander. En juist op die plek bevindt zich je hart. Hoe liefdevol je bedoeling dus ook is om de ander te knuffelen, je houdt je hart er letterlijk buiten. En daar zit hem precies de crux. Als je knuffelt met je linkerarm over de rechterschouder van de ander, keert je hartzijde automatisch richting het lichaam van de ander. En het is precies met ons hart waarmee we anderen energie kunnen geven.

Uitwisseling

Linkerarm boven dus. Degene die jij knuffelt kan dan haast niet anders dan ook zijn/haar linkerarm over jouw rechterschouder leggen. Waardoor de hartstreek van de ander ook beweegt richting jouw lichaam en de energie uitwisseling wederzijds is. Je verliest dus geen energie door te knuffelen, maar jullie energie vermengt zich met elkaar. En samenvoegen maakt sterker; ook waar het gaat om levensenergie.

Hartchakra

Helende energie kunnen we alleen doorgeven via ons hart. Zelfs als je een bepaalde methode beoefent om levensenergie op te wekken – zoals reiki, yoga of tantra – kan dat alleen als je hart betrokken is bij de oefening. Liefde lijkt het kanaal te zijn waarlangs de energie kan stromen. En liefde kan je niet voelen zonder je hart open te stellen. Het hartchakra is het energetisch veld dat zich in en om ons fysieke hart bevindt. Het is het vierde van onze zeven chakra’s en daarmee het middelpunt van ons energetisch lichaam. Het is geen toeval dat we juist vanuit dit hartcentrum energie kunnen uitwisselen met anderen. Onze armen en handen zijn een verlengstuk van ons hartchakra. Door ze op de juiste manier te gebruiken in een aanraking of omhelzing kunnen we hiermee energie geven en ontvangen.

Meetbaar effect

Door te knuffelen met je linkerarm boven en je hart gericht naar de ander geef je de ander dus energie. Doe je het andersom – dus met je rechterarm omhoog – dan is het effect van je omhelzing tegengesteld. Zelfs al zijn je gedachten en gevoelens bij die omhelzing heel liefdevol, toch geef je de ander geen energie. Sterker nog, de energie van de ander neemt er zelfs een beetje door af! Met een spiertest (een methode die bekend is uit de kinesiologie) kan simpel zichtbaar worden gemaakt dat de kracht van het lichaam afneemt bij een knuffel rechtsom, en toeneemt bij een knuffel linksom. Als je dat eenmaal hebt ervaren, wil je toch nooit meer iemand rechtsom knuffelen?!
Mocht je een keer bij mij in de praktijk of cursus zijn, dan demonstreer ik je deze spiertest graag.

Juiste lichaamshouding

De helende werking van je knuffel valt of staat dus met je lichaamshouding. Het belangrijkste daarbij is dat je linkerarm bovenlangs gaat. Maar door ook op de rest van je lichaam te letten, kan jij je omhelzing nog meer (zachte) kracht bijzetten. Probeer ook echt je borstkas tegen de borstkas van de ander aan te laten komen. Voelt dit (nog) niet veilig voor je, breng dan je borstkas zo dicht mogelijk bij het lichaam van de ander, met een centimeter of vijf ertussen. Ook de onderzijde van je lichaam, dus je buik en je benen, breng je dicht naar de ander toe. Ook hier geldt uiteraard dat het veilig mag voelen. Is dat niet zo, dan kan je je afvragen of je deze knuffel überhaupt wel wil geven. En tot slot: klop je knuffel niet af door met je handen op de rug van de ander te kloppen. Dat is vooral een teken van ongemak, en geeft aan dat je misschien wel over je eigen grenzen heengaat met deze knuffel.

Knuffelen met energie is bewust knuffelen. Doe het met liefde, voor de ander en voor jezelf.

 

Misschien ook interessant voor jou:
Wat is liefde; wat niet?

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp