overmatig transpireren holistisch Avalon coaching Ridderkerk

Overmatig transpireren of juist te weinig? Deze holistische oplossingen kunnen je helpen

Overmatig transpireren (hyperhidrose) kan een flinke belemmering zijn in je dagelijks leven. Klamme handen, zweetplekken in je kleding of natte haren houden veel mensen tegen om zich vrijuit en ongegeneerd te bewegen. Maar ook het tegengestelde – anhidrose – kan heel lastig zijn; wanneer je niet of nauwelijks transpireert en zo je hitte (én afvalstoffen) niet kwijt kan. In dit artikel lees je hoe je op holistische wijze de natuurlijke balans van jouw zweetproductie kan bevorderen.

Holistische oorzaak

Holistisch bekeken duiden zowel overmatig transpireren als niet kunnen zweten op een disbalans in de hart energie. Dat gaat niet zozeer over het functioneren van het fysieke orgaan, maar over de bij het hart horende levensenergie. In Oosterse geneeswijzen, zoals de Chinese geneeskunde en Ayurveda, is het hart het gebied dat de vuurenergie in lichaam en geest reguleert. Die vuurenergie bepaalt bijvoorbeeld onze lichaamstemperatuur en ons bioritme, maar ook het vermogen om ‘in vuur en vlam te staan’ voor iets of iemand.

Vlammetje

Je kan je misschien voorstellen dat het nogal bepalend is hoe hard het vuur in je lichaam brandt. Als het vlammetje te laag is, voel je je vaak slap en vermoeid. Je hebt weinig zin in dingen en kan je zelfs eenzaam of depressief gaan voelen. In het geval van anhidrose (niet transpireren) is het vlammetje van je hart energie te laag.

Overmatig transpireren betekent juist dat de vuurenergie in jouw systeem overactief is. Je lichaam produceert teveel hitte en staat bij het minste of geringste ‘in brand’. Ook je emoties zullen misschien regelmatig hoog oplopen, al zal je dat niet altijd laten merken. Ben je een binnenvetter? Bij overmatig transpireren barst wat eruit moet haast letterlijk naar buiten; zowel je lichaam als je geest voeren hun hitte af.

Drie invalshoeken

Holistisch kijken betekent dat je niet alleen naar de fysiologische oorzaak kijkt. Dat is wat vanuit de reguliere medische wetenschap hoofdzakelijk wordt gedaan. Dit is slechts één aspect van het geheel. Ook op het niveau van de lichaamsenergie (de meridianen) is er zoals gezegd iets uit balans. Daar ligt een tweede invalshoek voor het vinden van mogelijke remedies. Zowel op fysiologisch vlak als op het niveau van de lichaamsenergie kan voeding een enorm verschil maken, zoals je verderop zal lezen.

Weer onder de laag van de lichaamsenergie ligt het diepere niveau van onze geest, die in directe wisselwerking staat met de lichamelijke lagen. Nadenken over jouw emotionele balans en de mate waarin je gevoelens opkropt, is dus een derde invalshoek voor het behandelen van transpiratie problemen.

Gevoel

Problemen met zweten zijn altijd ook een kwestie van gevoel. Bij anhidrose slaan je ingehouden emoties naar binnen en maken je depressief en lusteloos. Overmatig zweten daarentegen duidt erop dat je emoties vanbinnen zo hoog zijn opgelopen, dat je systeem ze er niet langer onder kan houden. Als je niet kan huilen of praten, maakt je systeem dat op een andere manier de overmatige druk op je hart energie wordt afgevoerd.

In beide gevallen mag jij jezelf oefenen om eerder over je gevoelens te praten, hoe ongemakkelijk dat ook mag zijn. Kom je er echt niet uit, vraag dan hulp van een professional waar jij een goed gevoel bij hebt (luister ook in deze naar je hart!).

Voeding

Zoals eerder gezegd duidt overmatig of juist niet transpireren op een disbalans in de vuurenergie. Ook voeding bevat energie, die jouw lichaamsenergie kan aanvullen. Bij de keuze van je voeding is het zinvol om te onderzoeken welk type energie jouw lichaam extra nodig heeft, en van welk soort energie er misschien een overschot is.

Pittig eten en overmatig transpireren

Scherpe kruiden zoals knoflook, pepers, uien en gember bevatten van nature veel vuurenergie. Ze geven het lichaam veel extra hitte. Dat kan zinvol zijn als je kouwelijk bent of je immuunsysteem een boost wil geven om ziektekiemen ‘uit te roken’. Maar als je overmatig transpireert, wil je je lichaam niet nóg meer hitte geven om te verwerken. Neem deze kruiden dan ook zeker niet elke dag. Als je ze toch een keertje gebruikt, doe het dan in zeer geringe mate. Houd ook rekening met het seizoen: in koude wintermaanden is je lichaamstemperatuur lager en kan iets makkelijker verhittende voeding verwerken dan in de zomer.

Ook koffie en alcohol (met rode wijn voorop) voeren de vuurenergie in je lichaam op. Als je zweetaanvallen wil voorkomen laat je deze dus ook beter zoveel mogelijk staan.

Bitter en koel

Wat kan je dan beter wél eten en drinken bij overmatige transpiratie? Voeding met een natuurlijke bittere smaak helpt bij het reguleren van je hart energie. Denk bijvoorbeeld aan witlof, rucola, andijvie, veldsla en grapefruit. Verder wil je verkoeling geven aan je lichaam. Denk daarbij niet alleen aan fruit, sla en rauwkost – zeker buiten de zomermaanden om is dit vaak lastiger te verteren – maar ook aan bijvoorbeeld taugé, pastinaak, avocado, courgette, bamboescheuten, aubergine, kikkererwten, munt en groene thee. Groene thee werkt verkoelend, ook (of misschien wel juist) als je het heet drinkt.

Tips bij niet kunnen zweten

Qua voeding redeneer je bij anhidrose of het onvermogen om te transpireren precies andersom: je wil het vuurtje in je lijf en je hart wat opstoken. Scherpe kruiden kunnen jouw vuurenergie een oppepper geven. Verwerk ze regelmatig in je maaltijden. Andere voedingsmiddelen die veel verwarmende vuurenergie bevatten, zijn: cacao, spruitjes, rozemarijn, oregano, geiten- en schapenkaas en (geroosterde) boekweit.

Bereiding

Het is ook goed om te kijken naar de manier waarop je eten bereid. Grillen en barbecueën brengt bijvoorbeeld veel hitte in je eten. Voor mensen die moeilijk transpireren is dat zeker aan te raden, maar als je veel zweet juist weer niet. Bij anhidrose kan je het beste al je eten zoveel mogelijk koken, bakken of stomen. En wist je dat het drinken van heet water helpt om je huidporiën te openen?

Rauwe voeding (ook fruit en salade bijvoorbeeld) brengt veel verkoeling in je systeem, wat niet handig is als je het zweten wil bevorderen. Bij overmatig transpireren zijn rauwkost en rauw fruit minder problematisch, mits je maag en darmen gezond functioneren.

Oplossingen

Probeer deze holistische oplossingen zeker eens uit, en kijk wat het doet voor jouw klachten. Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen dan help ik je graag. Ik kijk met je mee welke voeding en leefstijl jouw unieke constitutie kunnen dienen. Ik help je om de diepere (emotionele) laag van je transpiratieproblemen te verkennen en helen. En ik combineer mijn adviezen en oefeningen altijd met Reiki, wat het zelfhelend vermogen van het lichaam stimuleert en op die manier je lichaamsenergie meer in balans brengt.

Ook interessant voor jou:
Zo help je jouw interne kookstelletje om energie (qi) uit je eten te halen
Praten over je gevoel? Balanceer je hart energie

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp