transformatie jaar 2020 Avalon coaching Ridderkerk

Transformatie jaren: wat past nog bij jou en wat laat je los?

Wat is er enorm veel gebeurd in de jaren rondom 2020! Een wereldwijde corona pandemie met bijkomende economische gevolgen. Verschuivingen in de machtsverhoudingen tussen landen en werelddelen. Doorbreken van generaties lang doorgegeven racistische denkwijzen waar we ons vaak niet eens bewust van waren. Een cultuur van ongewenste intimiteiten die ontmaskerd wordt, een energiecrisis en ga zo maar door. Dit zijn bewegingen op wereldschaal, maar ook in onze persoonlijke levens verandert er – mede daardoor – heel veel. Wat voorheen zo vanzelfsprekend was, is dat nu niet meer. Of het nou om vakantie, uitgaan, familiebezoek, gezondheid, klimaat of geld gaat: iedereen wordt deze jaren aan het denken gezet over wat écht belangrijk is en wat ook anders kan. Deze uitdagende jaren bieden daarmee ook de ultieme kans voor persoonlijke groei. Om uit te vinden welke bestaande patronen nog passen in je leven en welke gewoonten je los wil laten.

Transformatie jaren rondom 2020

Het schijnt al eeuwen lang in de sterren te staan, dat 2020 een sleuteljaar was in de omslag naar een nieuw tijdperk. De Maya’s voorspelden het, hippies spraken over het Aquarius-tijdperk en nu wordt er ook wel gesproken van een overgang van de 3e naar de 5e dimensie (van 3D naar 5D). Maar ook als je meer van het nuchtere type bent en sceptisch bent ten opzichte van al deze spirituele visies, kan je niet ontkennen dat de jaren rondom 2020 blijvende veranderingen meebrengen in het maatschappelijke en persoonlijke leven. Er wordt niet voor niets gesproken over ‘het nieuwe normaal’, al hoop ik dat ‘normaal’ niet langer door angst en controledrang wordt ingegeven. Vanuit wederzijds respect en een basishouding van vertrouwen ruimte en vrijheid geven aan ieders authenticiteit en kwaliteit van leven lijkt me echter een prachtig ‘nieuw normaal’.

Meer in je kracht

Omdat wij mensen natuurlijke wezens zijn, veranderen we automatisch mee met de veranderingen die wereldwijd gaande zijn. Evolutie heet dat in de biologie: om te overleven moeten we ons wel aanpassen aan de omstandigheden om ons heen. Daar hoeven we niet eens over na te denken, dat gaat vanzelf. Wanneer je echter wel bewust stilstaat bij de veranderingen die van je worden gevraagd, kan je dergelijke kantelmomenten aanpakken om je levensgeluk naar een hoger plan te tillen. Dit is het moment waarop bestaande systemen afbrokkelen en jij proactief nieuwe patronen in je leven kan aanbrengen die jou (en de wereld om je heen) meer in je kracht zetten.

Systemen ont-wikkelen

In ieders leven bestaan verschillende systemen die vorm geven aan ons leven. Soms heb je daar bewust voor gekozen, zoals bijvoorbeeld een partner die je hebt gekozen en de manier waarop jullie samenleven. Vaak ook is het systeem als vanzelf ontstaan. Je bent bijvoorbeeld geboren binnen een bepaald gezinssysteem, of je kon destijds niet anders dan de baan aannemen die je nu hebt. Voor alle systemen, of ze nu bewust of onbewust ontstaan zijn, geldt dat je ervoor kan kiezen om uit een bepaald systeem te stappen dat niet langer bij je past. De grote gebeurtenissen rondom 2020 laten zien dat het een natuurlijk proces is om te ont-wikkelen, om systemen die eerder zinvol waren los te laten als dat nodig is om verder te groeien.

Wat past nog en wat niet? Persoonlijke checklist

Aan jou de keuze om nu los te laten wat je niet langer dient. Misschien zijn er dingen die je belemmeren om door te groeien naar een krachtiger, gelukkiger en meer liefdevolle versie van jezelf? Hier volgt een checklist met punten die je na kan gaan om te onderzoeken welke systemen nog bij je passen en welke niet. Houd daarbij in gedachten dat alles wat je meer innerlijke rust geeft, je krachtiger maakt.

  • Je dagindeling en de manier waarop je geld krijgt. Word jij moe van je werk of geeft het je energie? Waarom vind je dat je maandelijks een bepaalde hoeveelheid geld moet verdienen? Is dat waar jij geld aan uitgeeft wel echt van wezenlijk belang voor je geluksgevoel? Is angst voor tekort wellicht een drijfveer en wil je dat zo laten?
  • De vorm van je liefdesrelatie(s). Maatschappelijk is de norm die van een vaste partner waar je een monogame relatie mee hebt en je tot aan je dood mee samenwoont. Is dat ook wat jou het meest gelukkig maakt?
  • Je leefomgeving. Reflecteren je huis en je woonomgeving jouw innerlijk? Wat doet de energie van de buurt en de mensen in je omgeving met jou? In wat voor omgeving voel jij je heel krachtig en lijkt dat op jouw woonplek?
  • De omgang met je familieleden, zoals het gezin waarin je opgroeide. Wereldwijde norm is dat je familie bovenaan staat en je beschikbaar bent voor je ouders, broers, zussen en andere familieleden. De familie als veilig vangnet kan heerlijk zijn. Of zou het jou misschien krachtiger maken om het nest en de (onuitgesproken) regels daarvan los te laten en verder uit te vliegen?

Het mag!

Dacht je bij het lezen van de checklist af en toe: ‘Oei! Is dit wel oké’? Sommige normen en waarden zijn zo verankerd in ons, dat we het haast als onethisch beschouwen om ze los te laten. Maar het mag! Als je motieven integer en oprecht zijn, is het oké om de leefwijze te kiezen die bij jou past. Met respect voor de wensen van anderen, maar zonder dat je die wensen per se hoeft te vervullen. Net zoals jij dat bent, is ook de ander in staat om het geluk uit zichzelf te halen. Respect voor de ander toon je door open te communiceren over wat je voelt en ervaart. Door de andere mensen uit het systeem dat je loslaat eerlijk en op liefdevolle toon te vertellen waarom jij bepaalde keuzes maakt. Door anderen in hun waarde te laten, maar ook je eigen waarde niet te vergeten. Dat is niet egoïstisch, maar juist dé manier om de wereld alles te bieden wat jij in je mars hebt. Want als jij groeit naar meer liefde en vrede in je leven, groeit de rest van de wereld met je mee.

Misschien ook interessant voor jou:
Vaste relatie: vormvast of open voor verandering?
Overvloed creëren doe je zo
Hoe vind je jouw roeping?

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print