droge lippen lippenbalsem chinese geneeskunde Avalon Ridderkerk

Altijd droge lippen? Chinese geneeskunde helpt je van je lippenbalsem verslaving af (helpt ook als je niet zonder handcrème kan)

Smeer jij een paar keer per dag je droge lippen in met lippenbalsem? Je bent de enige niet. Sommige mensen vetten hun lippen misschien wel elk uur in. Wanneer dat in mijn praktijk gebeurt, wijs ik cliënten of cursisten er meestal op dat het lijkt op een verslaving. Het antwoord is vaak dat ze een natuurlijke lippenbalsem gebruiken – op basis van bijenwas in plaats van aardolie – om hun lippen niet te beschadigen. Beschadigen doet het wellicht niet direct, maar het almaar blijven smeren houdt wel een vicieuze cirkel in stand. Chinese geneeskunde verklaart hoe dat komt. En wat je kan doen om je lippen zelf weer in staat te stellen voldoende vocht te produceren.

Lippenbalsem (of handcrème)

Lippenbalsem – ook de natuurlijke versie – is bedoeld als noodoplossing, niet om structureel te gebruiken. Gezonde lippen bestaan uit drie tot vijf huidlagen die zich in een tijdsbestek van ca. een maand telkens vernieuwen. Daardoor blijven je lippen soepel en voldoende vochtig. Dat proces kan incidenteel verstoord worden, door ziekte, weersomstandigheden of ongezond eten bijvoorbeeld. Een paar keer invetten is dan prima. Maar als het smeren dagen, weken of maanden achtereen aanhoudt, belemmer je de lippen om hun huid te vernieuwen. Oude huidcellen kunnen niet goed worden afgevoerd, met als gevolg nog meer schilfervorming en een droog gevoel. Hetzelfde principe geldt voor overmatig smeren met handcrème.

Droge lippen, droge Aarde

Volgens de Chinese geneeskunde regelen de maag en de milt samen de vochthuishouding van ons lichaam. Beide organen vallen onder het element Aarde. De maag onttrekt vocht aan ons eten, de milt zet dat vocht om in bouwstoffen voor onze lichaamssappen (bloed, lymfe, slijmvlies etc.) en zorgt dat die op de juiste plaatsen terecht komen. Chronisch droge lippen (of handen) duiden erop dat de maag en/of milt onvoldoende in staat zijn om hun werk goed te doen.

Voeding biedt uitkomst

Omdat de organen van het Aarde-element spijsverteringsorganen zijn, is aanpassing van je voeding bij uitstek geschikt om hun vochtregulerende functie te helpen herstellen. Daarbij gelden drie ‘gouden regels’:

  1. Stoom of kook al je maaltijden (voeg eventueel alleen wat rauwe topping toe);
  2. Neem producten die voldoende vocht en sap bevatten, en niet te scherp gekruid. Rijstwafels, crackers, ui/prei/knoflook en chilipepers maken het je maag extra moeilijk om voldoende vocht uit je eten te halen;
  3. Extreem zoet en slijmvormend voedsel blokkeren het vochttransport van de milt. Gebruik suikers en dierlijke melkproducten daarom het liefst zeer beperkt.

Wat dan wel?

Milde, voedzame maaltijden zoals een warme granen pap bij het ontbijt, een pompoen-linzensoepje als lunch en je gebruikelijke warme maaltijd als diner ondersteunen je Aarde-element. Brood eet je zo af te toe, als bijgerecht. Ben je gewend om je eten pittig te kruiden, stap dan geleidelijk over op zachtere smaakmakers zoals salie, munt, korianderblad, dille en peterselie. Nog meer tips om je maag en milt te ondersteunen met voeding lees je hier.

Diepere laag

Holistisch werken aan je gezondheid betekent ook altijd kijken naar de diepere betekenis van wat er aan de hand is. Als je chronisch droge lippen of handen hebt, mag je ook onderzoeken of er een mentale of emotionele oorzaak is waardoor je maag en milt niet optimaal functioneren. De energie van de Aarde-organen heeft een wisselwerking met ons vermogen tot medeleven, (ver)zorgen en tot concentreren. Wanneer jij je veel zorgen maakt of als je gedachten almaar rond blijven malen, vraagt dat teveel van de qi (levensenergie) van je maag en milt. Er blijft dan te weinig over voor het uitvoeren van hun taken op lichamelijk niveau.

Vertrouwen en gronden

Medeleven en zorgen voor anderen is mooi, maar daar hoort ook vertrouwen bij. Vertrouwen op het zelfhelend vermogen en op het leven zelf. Als je daarop vertrouwt, kan je er zijn voor een ander zonder opgeslokt te worden door zorgen om die persoon. Als je daarop vertrouwt, weet je ook dat jouw eigen lichaam in staat is om zichzelf te herstellen en voel jij je minder afhankelijk van externe hulpmiddelen (zoals lippenbalsem en handcrème).

Wanneer het je gedachten zijn die je in de weg zitten en het moeilijk is om je te concentreren – ook een Aarde-eigenschap – helpt het om regelmatig bewust je aandacht naar je voetzolen te brengen en meer te gronden. Dat kan met eenvoudige oefeningen op elk moment van de dag.

Geleidelijk afbouwen

Als jij de wil hebt om je droge lippen of handen op een andere wijze te gaan verzorgen, en daarbij zowel op fysieke als op geestelijke laag open staat voor verandering, kan je vandaag nog beginnen met het afbouwen van je gebruik van lippenbalsem of handcrème. Afbouwen, want niets verandert zomaar van de ene op de andere dag. Geef jezelf de tijd om aan je nieuwe voedingsgewoonten te wennen en om te oefenen in (zelf)vertrouwen en gronden. De eerste stap is om je balsem of crème niet meer standaard in je tas, bureaula of broekzak bij je te hebben.

Veranderschema

Dit kan een mooi schema zijn om het smeren af te bouwen en je voedingsgewoonten aan te passen:

  • week 1 + 2: max. 3x per dag smeren en warm ontbijten invoeren
  • week 3 + 4: max. 2x per dag smeren en suikers – ook koekjes en snoepjes – vervangen door wat (gedroogd) fruit, agavesiroop of noten
  • week 5 + 6: max. 1x per dag smeren en warme lunch invoeren (restjes van de avond ervoor kunnen ook, zelfs als je ze koud opeet)
  • week 7 + 8: niet meer dagelijks smeren en evt. dierlijke melkproducten en scherpe kruiden vervangen

Belangrijkst is dat je een veranderschema vindt dat bij jou past. Misschien hebben je lippen/handen meer tijd nodig, misschien heb jij mentaal meer tijd nodig om om te schakelen. Dat is allemaal prima. Realiseer je dat je iedere dag opnieuw kan beginnen en dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat een nieuwe gewoonte niet meer als ‘nieuw’ aanvoelt. Over een poosje is jouw huid in staat om zichzelf onder normale omstandigheden voldoende soepel te houden, en is smeren voor jou totaal geen issue meer. Succes!

 

Ook interessant voor jou:

3 stappen om voorgoed van een slechte gewoonte of verslaving af te komen
Deze voeding ondersteunt de weerstand van je luchtwegen

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print