jezelf helen holistische betekenis lichamelijke klachten Avalon Ridderkerk

Jezelf helen: zo ontdek je de holistische betekenis van je klacht

Jezelf helen kan in principe iedereen. Ieder mens heeft het vermogen in zich om zichzelf te helen. Kijk maar naar de manier waarop een schram vanzelf weer verdwijnt, of voldoende rust je hoofdpijn verlicht. Met andere lichamelijke klachten is dat niet anders. Door je lichaamsbewustzijn te verbinden met je verstand kan je zelf heel veel doen aan het verminderen van je klacht. In dit artikel leg ik uit hoe.

Associëren

De sleutel van zelfheling ligt bij het koppelen van je verstandelijk bewustzijn aan je lichaamsbewustzijn. Anders gezegd: je denken en voelen samen laten werken. De eerste stap is een kwestie van associëren. Denk eens na over wat je allemaal weet over het deel van je lichaam waarin je klachten ervaart. Gebruik daarbij niet alleen medische kennis (via Google), maar kijk ook naar de functie van het lichaamsdeel, spreekwoorden die je erover kent, de locatie ten opzichte van de rest van je lijf, de mate waarin je wel of niet zonder dit lichaamsdeel kan leven, enzovoort. Associeer erop los!

Voorbeeld: artrose

Een voorbeeld. Je hebt last van artrose (verzwakt kraakbeen) en dat merk je in eerste instantie in je voeten. Ik laat de medische verklaring even achterwege; die kan je overal op het internet vinden. Ik laat je zien hoe je kan gaan associëren. Zwak kraakbeen…de stevigheid en flexibiliteit van je gestel neemt af…sta jij wel stevig in je schoenen? Of ben je misschien onzeker, voel jij je vaak niet thuis op de plek waar je bent? Zijn veranderingen moeilijk voor je?
De klachten zijn het ergst in je voeten…. Je voeten maken contact met de grond en helpen je evenwicht te bewaren bij het staan en lopen. Ben jij vaak met je aandacht bij de onderkant van je lichaam? Of zit je vooral in je hoofd en draaf je jezelf voorbij? Laat jij je dragen door de aarde, of ren je er vaak onbedachtzaam overheen?

Plaats in je lijf

In dit voorbeeld zie je hoe spreekwoorden en gezegden je op weg kunnen helpen: stevig in je schoenen staan, jezelf voorbij draven. De plaats van het aangedane lichaamsdeel ten opzichte van de rest van je lichaam, is bij het associëren minstens zo belangrijk. Lichaamsdelen en organen die zich onder de navel bevinden, vormen bijvoorbeeld het fundament van je bestaan. Dit deel van je lijf reageert op de mate waarop jij in overlevingsmodus staat of vanuit een gevoel van veiligheid je leven kan leiden. Zo is terugkerende blaasontsteking een signaal van je lichaam dat er angst in je schuilt.

Romp

Het middenlijf (de romp) is het gebied dat input van buitenaf verwerkt. Letterlijk, in de vorm van lucht (luchtwegen) en voeding (spijsverteringsorganen). Maar ook bij de verwerking van gebeurtenissen speelt je romp een rol. Dingen die je meemaakt kunnen adembenemend zijn of benauwend aanvoelen. Je kan ergens een knoop van in je maag krijgen of dingen op je lever hebben. Je hart kan het gevoel hebben zich te moeten beschermen. De weefsels om het hart heen kunnen als het ware een schild gaan vormen als reactie op emotioneel hartzeer. Bij pericarditis is de hartbeschermer overactief. Maar denk ook aan vergroeiingen van de bovenrug in de vorm van scoliose of kyfose.

Nek en hoofd

Het bovenste deel van je lichaam heerst holistisch gezien over je gedachtekracht en zeggingskracht. In je brein vormen zich gedachten en emoties. Hoofdpijn gaat meestal gepaard met overmatige stress en het blijven steken in je denken. Je keel en stembanden spelen een grote rol in het al dan niet uiten van wat je denkt en voelt. Keelklachten hebben dus vaak te maken met jouw manier van communiceren. Zeg jij alles of slik je vaak woorden in? Overbelast jij je keel door steeds maar mee te praten met anderen, door te schreeuwen om aandacht of omdat je bang bent voor stilte?

Jezelf helen: associëren en doorvoelen

Associëren op de klacht is dus de eerste belangrijke stap om jezelf te helen. Daarna komt het erop aan om het signaal dat je lichaam je geeft ook te doorvoelen. Om even in de pijn of irritatie die je voelt te duiken, in plaats van deze te negeren. Want dat is wat we in eerste instantie doen om door te kunnen: de pijn verbijten en verder gaan op verstand en wilskracht.

Emotie achter de pijn

Naar de pijn toegaan met je aandacht, maakt dat deze sneller kan verminderen. Het lichaam hoeft immers niet langer te blijven schreeuwen om je aandacht; je hebt geluisterd. Het doorvoelen van de lichamelijke pijn zal emoties bij je oproepen, zoals angst, verdriet of boosheid. Die emotie heb je waarschijnlijk ook op eerdere momenten in je leven gevoeld. Als je onderzoekt wat de rode draad is in die verschillende momenten, kan je uitkomen bij het patroon in jouw leven waar je lichaam aandacht voor vraagt. Een patroon dat lang geleden is ontstaan en je nu niet meer dient. Als jij jezelf de ruimte geeft om dat patroon los te laten, is er voor jouw lichaam geen reden meer om in de oude kramp te blijven. Het zelfhelend vermogen heeft dan weer vrij baan: je lichaam kan gaan helen.

Medische hulp

Jezelf helen op holistische wijze is natuurlijk en goed voor je. Maar blijf ook open staan voor hulp vanuit medische hoek. Een gebroken been moet écht eerst worden gezet en verbonden om na genezing weer hetzelfde te kunnen functioneren als voorheen. En soms zijn klachten zo acuut dat tijdelijk gebruik van medicijnen nodig is om op krachten te komen voordat je weer voldoende energie hebt om met je zelfhelend vermogen aan de slag te gaan. Luister daarbij goed naar je eigen behoeften, maar ook naar je grenzen. Afhankelijk blijven van medische zorg is niet altijd nodig.

Effect van zelfheling

Afhankelijk van de fase waarin je lichamelijke klacht zich bevindt, kan het effect van zelfheling variëren. Als een ziekte of aandoening al ver gevorderd of chronisch is, kan het in ieder geval zorgen voor verlichting van de fysieke ongemakken. Minder pijn of stijfheid bijvoorbeeld, en meer mogelijkheden om de dingen te doen die je graag wilt. Wanneer je er vroeg bij bent of de klacht het gevolg is van een ongeluk, is het heel goed mogelijk dat zelfheling voor je herstel zorgt of die tenminste bespoedigt.

Hulp

Jezelf helen is niet persé makkelijk. Het is altijd makkelijker om patronen bij een ander te zien en een ander te helpen, dan jezelf. Daarom zijn we ook niet alleen op de wereld: we zijn er om elkaar te helpen. Heb jij behoefte aan hulp bij het helen van jouw klacht? Lees dan hier wat ik voor je kan doen.

Ook interessant voor jou:
Lichamelijke klachten en hun logica volgens de Chinese Geneeskunde
Chronische pijn: als je lichaam oud zeer niet los kan laten
Auto-immuunziekte: vind vrede in jezelf

Dit artikel is gepubliceerd in de Avalon nieuwsbrief van november 2020. Wil je de nieuwsbrief voortaan ook ontvangen? Schrijf je dan hier in en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print