zelfzorg reiki yin yang Avalon coaching Ridderkerk

Zelfzorg op een diepere laag:

verbinding, verantwoordelijkheid en overgave

Zelfzorg komt altijd aan bod tijdens consulten en reiki cursussen die ik geef. “Hoe zorg ik dan goed voor mezelf?”, vroeg hij me tijdens een reiki cursus. Hij is een persoon die bewust bezig is met zijn eigen geluk: zorgt dat hij niet te hard werkt, neemt tijd voor leuke dingen, heeft veel gezellige contacten en probeert volop van het leven te genieten. En toch stelde hij mij deze vraag. Want hij begreep dat ik iets anders bedoelde toen ik in mijn cursus sprak over ‘goed voor jezelf zorgen’. Ik had het over een meer naar binnen gerichte zorg voor jezelf: zelfzorg op een diepere laag.

Yin en yang

In deze jachtige, materialistische tijd zijn we vooral geneigd om het geluk te zoeken in de dingen om ons heen. We gaan uit van de filosofie dat als we onze leefomstandigheden maar zo positief mogelijk kunnen maken, wij ons van binnen ook beter gaan voelen. En natuurlijk is dat ook zo. Natuurlijk word je blij van een hechte vriendschap, van mooie muziek of van een leuke, zinvolle baan. Maar het is slechts een kant van de medaille. Zoals bij alles gaat het ook hier om een dynamisch evenwicht, om een oneindige cyclische beweging van binnen naar buiten en weer terug, om yin én yang.

Zo binnen zo buiten

Aan de beweging van binnen naar buiten wordt helaas vaak te weinig aandacht besteed. Het is echter ook zo dat hoe wij ons van binnen voelen, zijn uitwerking heeft op de buitenwereld. Als jij chagrijnig bent en met een nors gezicht rondloopt, zullen de mensen met een grote boog om je heen lopen of ook chagrijnig naar jou toe reageren. Daarbij zal er ook nog een en ander mis gaan die dag (aanrijding? wasmachine stuk? kopieerapparaat loopt vast?) en je chagrijn wordt compleet bevestigd. Ben je daarentegen smoorverliefd en loop je met een glimlach van oor tot oor rond, dan zal alles meezitten en worden de mensen om je heen aangestoken door jouw vrolijkheid. Dus écht goed voor jezelf zorgen betekent ook voor je innerlijke wereld zorgen. En dat doe je door middel van Verbinding, Verantwoordelijkheid en Overgave.

Verbinding

Verbinding maken met de diepste lagen van jezelf is een must voor goede zelfzorg. Om dit te kunnen doen is rust nodig. Een fijne manier om dit te doen is door je te focussen op je hart. Ga alleen zitten of liggen op een plaats waar je niet gestoord wordt. Leg je linker hand op je hartstreek en je rechterhand daar bovenop. Voel dan hoe het onder je handen is. Misschien zie je kleuren, komen er woorden in je op, of een lied… Neem een kijkje in je hart; luister naar wat het te zeggen heeft. Wanneer was jouw hart voor het laatst vol van vreugde? Wanneer voelde het pijn of verdriet? Wat heeft jouw hart op dit moment het meest nodig?

Zelfzorg met Reiki

Als je dagelijks een kwartiertje tijd neemt voor deze oefening, kom je steeds een laagje dieper, een stukje dichter bij jezelf. Een andere zeer effectieve manier om in verbinding te komen met je diepste wezen is Reiki. Door regelmatig een zelfbehandeling te doen, maak je contact met je kern en stuur je er liefdevolle energie naartoe, waardoor je ik-kracht toeneemt. Reiki is bijvoorbeeld ook heel erg aan te bevelen als je het moeilijk vindt om de focus bij je hart te houden. Reiki werkt altijd, ook als je gedachten alle kanten op schieten.

Verantwoordelijkheid

Echt voor jezelf zorgen betekent ook dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen welbevinden. Je wijt de dingen die je meemaakt niet meer aan toevallige omstandigheden, maar bent bereid om te kijken naar hoe de buitenwereld jouw binnenwereld weerspiegelt. Dat betekent niet dat het jouw schuld is als dingen niet goed gaan, als je ziek wordt, of iets dergelijks. Maar wel dat je wil leren van het leven, dat je betekenis wil geven aan wat je overkomt zodat je er sterker uit kan komen.

Discipline

Dat vraagt om een zekere discipline of toewijding. Omdat het niet altijd leuk is om bepaalde kanten van jezelf onder ogen te zien. Of omdat je bepaalde dingen moet laten die je eigenlijk heel lekker vindt, maar waarvan je weet dat ze je op de lange termijn geen goed doen (bijvoorbeeld alle vormen van verslaving of vluchtgedrag). Maar je zal al vrij snel merken dat die discipline loont en je steeds meer je mooie, stralende zelf wordt.

Overgave

Verantwoordelijkheid nemen en overgave liggen dicht bij elkaar. Overgave houdt in dat je je laat leiden door het pad van je hart. Soms is dat niet de makkelijkste weg. In de verbinding met jezelf kan je stuiten op woede, angst of pijn waarvan het moeilijk is om die helemaal alleen op te lossen. Er zijn in het leven altijd momenten dat we hulp nodig hebben van anderen om over bepaalde obstakels op die weg heen te komen. En dat vraagt om overgave, om vertrouwen op de goede intenties van degene die je wil helpen en om overgave aan de hulp die de ander je biedt.

Hulp vragen

Goede hulp zal altijd bestaan uit iets anders dan wat je zelf al weet of kent en in die zin kan het spannend zijn om hulp te accepteren. Je zal uit je comfortzone moeten stappen en je daaraan overgeven. Dat werkt alleen als de hulpvraag vanuit jou zelf komt. Wanneer iemand je ongevraagd helpt, kan het soms wat te gemakkelijk zijn om het advies dat je krijgt naast je neer te leggen. Als je hulp vraagt omdat je voelt dat jij verder wil en er alleen niet uitkomt, kan je er zeker van zijn dat jouw hart je leidt bij het vinden van de juiste persoon en soort hulp.

Misschien ook interessant voor jou:

Yin Yang: wat overheerst bij jou?
Waarom de Reiki zelfbehandeling mijn favoriet is
Maakbaarheid versus overgave

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang regelmatig vergelijkbare artikelen, tips en de cursus agenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print